Wybór padł na cyfrowy polsat. Oferta fajna mam 60GB za 27zł/m-c (jeden abonament na dwie karty) Miałem na próbę ODU-IDU ale oddałem dziś bo kiepsko działa. Jednak u wujka, który mieszka 1,5km dalej od nadajnika działa świetnie.
Moja lokalizacja: Mojesz 51.091486, 15.598605 W google street view można obejrzeć teren.
BTS ul kościelna GPS: 51,110833,15,582500
BTS Płakowice GPS: 51.127876 15.603890
Mam do wyboru dwa BTS.
-ul. Kościelna-bliżej (około 2.3km) jednak gorzej położony 217mnpm i niska wieża kościoła.
- Płakowice- dalej (około 3.4km) ten nadajnik jest na górze 280mnpm.
Aby zobrazować moją sytuację- (szczególnie górka mała bo mała ale jest blisko i rzuca mi "cień") załączam przekrój przez teren.
Jak zobaczycie na przekroju mam do dyspozycji komin o wysokości 33m jednak montaż czegoś na nim wymaga wezwania "alpinisty" I tą opcję zostawiam na ostateczność.
I teraz mogę przejść do zadania pytania o sprzęt

- Router. Chcę mieć już z modemem wbudowanym (jeśli to gorsza opcja to nie chce). Poczytałem i do wyboru mam dwa raczej. dwr-921 oraz huawei. Który brać? Czy wszystko jedno?
- Antena. Pewnie kupię z Cybertech ale może są jakieś z większym zyskiem? ewentualnie ta duńska co się na allegro pojawiła.
- Kabel antena-router. Router będzie zamontowany w puszce na maszcie zaraz za anteną. Więc kabel max do 1 metra i chciałbym aby był to jeden kabel bez konektorów. Gdzie taki zamówić?
Będę miał jeszcze pytania o to jak ustawić antenę itp. ale to później. Oceńcie moją sytuację i mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem wszystko bo już trochę późno

Pozdrawiam
Oskar