Konfiguracja dwl900ap+ z routerm isp

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
buzer
Stały użytkownik forum

Konfiguracja dwl900ap+ z routerm isp

Post autor: buzer »

Witam. Czy mógł by ktoś objaśnić mi,jak ustawić dwl900AP+ jako klienta do routera isp z zabezpieczeniem wpa-psk?

DWL 900AP ,ma mieć dostęp po radiu do routera usługodawcy internetu,następnie kablem przez LAN podać do komputera.
A że dostawca ma hasełko wpa-psk,to gdzie go wpisać /jak ustawić dwl .
ip od isp jest dynamiczny,stałe jest hasło .

poniżej emulator dwl
http://support.dlink.com/emulators/dwl9 ... izard.html
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja dwl900ap+ z routerm isp

Post autor: Jo_gurt »

Zapomnij o tym obiekcie muzealnym. Nie da się.
buzer
Stały użytkownik forum

hmm niby sie da, niby nie, różnie twierdzą ale wierze na słowo . dzięki :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznij od zakładki "Advanced" i w niej ustaw tryb Wirelles Client, kliknij "Site Survey" i poszukaj swojej sieci. zatwierdź. W zakładce "wirelles" ustaw ten sam kanał co w routerze głównym, zabezpieczenia, nazwę sieci. W DHCP wyłącz serwer. W LAN ustaw adres z zakresu routera głównego ale spoza jego DHCP, wpisz taka samą maskę, jako bramę router główny. Zatwierdź , zrestartuj router i o ile sygnał z głównego będzie na odpowiednim poziomie to może zadziała. Pamiętaj , ze od tej pory do DWL będziesz się logował pod nowym adresem tylko po LAN. Po WiFi będzie niewidoczny w sieci.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze:zabezpieczenia
Tylko że dwl900AP+ nie ma WPA-PSK, to zabytek pracujący tylko w 802.11b.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Pytał to niech popróbuje, wiadomo że to muzeum ale jego wybór. Istotne jest też czy ma odpowiednie FW.
buzer
Stały użytkownik forum

ojoj,, ale się posypało odpowiedzi. zmęczę go, i odpowiem, ale wierze na słowo. Zabytek jak się patrzy, ale jeszcze na chodzie. Lecz jak nie da sie, to płakał nie będę .
matek451
Guru bezprzewodowy

Zajrzyj na http://www.dlink.com/pl/pl/support/prod ... n=deu_revc Ważne jest ostatnie FW 3.09
buzer
Stały użytkownik forum

niby łączy,isp widzi,haslo poprawne, gdzieś robie błąd, nie wiem gdzie.ale i tak jest brak połączenia z internetem.

jak widać na załączonym obrazku, to ma wpa-psk
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ma WPA-PSK w wersji TKIP, bo to łatwo było dokoptować do WEPa (ten sam sposób szyfrowania). ISP ma TKIP czy AES?
Druga sprawa - często było tak, że przy takim łataniu softem działał WPA, ale tylko w trybie AP. W trybie Client zostawał i tak WEP.
Trzecia sprawa - D-Linki z tamtych okresów w trybie Client współpracowały zazwyczaj tylko z innymi D-Linkami.
buzer
Stały użytkownik forum

Ja wiem o tym że z dlinkami bywało różnie. Z tym akurat nie miałem większych kłopotów. Pracował też jako klient z ubiq,w połączeniu kablem z linsysem.
Lecz nie mam pojęcia czy isp ma TKIP czy AES. Wydaje mi się że ten sprzęt trzeba będzie sobie odpuścić.

[ Dodano: 2014-06-02, 19:19 ]
Wybaczcie mi chyba głupie pytanie,ale w sieciach wifi nie bardzo sie znam, a padło na forum twierdzenie że DWL-900AP+ pracuje w radiu (b), a mój isp jest w (g),wiec jak to jest że DWL-900AP+widzi w ogóle isp. I co jeszcze ? oznacza to,że nawet ustawienie go jako repeater nie pomoże w polepszeniu sygnału.

[ Dodano: 2014-06-02, 20:07 ]
dodaje
tryb szyfrowania TKIP

ale to wszystko poryte :facepalm:

[ Dodano: 2014-06-02, 21:36 ]
Jo_gurt..napisałeś (Ma WPA-PSK w wersji TKIP, bo to łatwo było dokoptować do WEPa)
zgadza się ,ma, ale moim zdaniem służy to tylko do tego jeśli działa w trybie wifi AP. A nie jako klient do isp wymagającego hasła w wpa-psk.
ODPOWIEDZ