Jaką postać ma IP publiczne dynamiczne?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gość

Jaką postać ma IP publiczne dynamiczne?

Post autor: Gość »

Fragment mojej meilowej dyskusji z BOK iPlusa: Ip publiczne dynamiczne będzie
miało postać 87.xxx.xxx.xxx, ip z puli prywatnej 172.xxx.xxx.xxx. Czy to jest prawda??? Zadaje to pytanie ponieważ dzwoniąc tam następnego dnia powiedziano mi dokładnie coś odwrotnego! Jestem w takiej sytuacji nieco skołowany:))Pomocy, jak jest u Was(u osób które aktywowały usługę IP dynamicznego publicznego???
Z góry dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Re: Jaką postać ma IP publiczne dynamiczne?

Post autor: lkmc »

ip publiczne, dynamiczne na 100% ma postac:
87.x.x.x
Awatar użytkownika
tracer.on
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tracer.on »

Potwierdzam na 100% IP dynamiczne ma 87.xxx.xxx.xxx mam takie i pierwsze dwie cyfry są takie same czyli 87.xxx.?.? , adwie następne są inne po każdym logowaniu.
Gość

Post autor: Gość »

Dziękuje za odpowiedzi! Mam w takim razie oręż w walce z BOk iPlusa:))
A sprawa jest ciekawa ponieważ mimo aktywacji IP publicznego zostaje mi przyznane IP "zwykłe"(skonfigurowałem APN).
Dzięki jeszcze raz.
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

Sprawa jest prosta, kretyni z BOKu nie powiedzieli Ci ze trzeba zmienic APN na pro.plusgsm.pl :D

EDIT: ojejajeja, sorki nie doczytalem ze zmieniles APN :oops: w takim razie moj post jest bez sensu :? chyba jest juz pozno :lol:
ArT
Początkujący użytkownik forum

Publiczne dynamiczne IP

Post autor: ArT »

Witaj, Jak się sprawa zakończyła ?? Mam ten sam problem. Wykupiłem usługę publicznego dynamicznego IP i niec. Nie działa. BOK Plusa nie wie o co chodzi. APN jest zmieniony - też się dowiedziałem po kilku dniach walki ....
Zatem powiedźcie jak to się skończyło. A może ktoś inny wie jak to naprawić.
Pozdrawiam.
VenomDM
Użytkownik forum

Post autor: VenomDM »

Jedno z mozliwych rozwiazan problemu braku publicznego IP mimo zamowienia stosownej uslugi > w moim przypadku wlasciwe >

w ustawieniach > Panel Ster>Ustawienia Tel i modemu> Modemy> Właściwosci > Zaawansowane > Dodatkowe polecenia inicjujace

w tamtym polu mialem wpisaną komende inicjującą AT...="www.plusgsm.pl" ...
(<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> skad sie tam wziela)

Ona miala wiekszy priorytet niż ustawienia w telefonie dlatego APN byl pobierany z niej a nie z telefonu gdzie ustawiony byl prawidlowo (pro.plusgsm.pl)

Wykasowanie jej usunelo problem.

Mam nadzieje ze Wam tez pomoze.

Pozdrawiam
Ven :wink:
Nokia 6230i + ANTENKA WEWN. + Bluetake 007si + PC = GPRS/EDGE = 10kB/s ~~ 20-25kB/s w IPLUS (Otwock, w.Mazowieckie)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Albo zamiast usuwać niepoprawne polecenie incjalizacyjne można jeszcze wpisać poprawne. Też bedzie działało.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

VenomDM pisze:w tamtym polu mialem wpisaną komende inicjującą AT...="www.plusgsm.pl" ...
Ona miala wiekszy priorytet niż ustawienia w telefonie dlatego APN byl pobierany z niej a nie z telefonu gdzie ustawiony byl prawidlowo (pro.plusgsm.pl)
A czy ustawienia w telefonie mają jakiś wpływ na pracę modemu wbudowanego w telefon? Bo mi się zawsze wydawało, że ustawienia w komputerze działają, kiedy masz internet w komputerze, a te w telefonie, kiedy korzystasz z internetu w telefonie.
iPlus+E61i=FUN
Awatar użytkownika
kemott1

Post autor: kemott1 »

lkmc pisze:ip publiczne, dynamiczne na 100% ma postac:
87.x.x.x
W orange publiczne ip wygląda tak: 217.x.x.x
VenomDM
Użytkownik forum

DO ENZO:

Niby tak a jednak nie w tym wypadku. To komputer konfiguruje połączenie - a modem/telefon jest urzadzeniem ktore te polecenia = polaczenie poprostu realizuje. Dlatego tez to konfiguracja polaczenia w komputerze ma pierwszenstwo/ pierwszy priorytet. Reasumujac - nawet jak w telefonie masz wpisany wlasciwy APN i wszelkie inne ustawienia modemu to jesli w kompie jest nie wlasciwy APN / ustawienia sa zle - to nic z tego nie bedzie.

Pozdr.
Nokia 6230i + ANTENKA WEWN. + Bluetake 007si + PC = GPRS/EDGE = 10kB/s ~~ 20-25kB/s w IPLUS (Otwock, w.Mazowieckie)
Awatar użytkownika
Enzo

Post autor: Enzo »

VenomDM pisze:Niby tak a jednak nie
Czyli jak? Przecież to przeczy logice.
Napisałeś dokładnie to samo, o co mi chodziło, czyli: jeżeli korzystasz z intenetu w komputerze (przez komórkę), to żadne ustawienia w telefonie komórkowym (profile GPRS, itp.) nie maja na to wpływu.
Ostatnio zmieniony 2006-05-19, 18:24 przez Enzo, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus+E61i=FUN
VenomDM
Użytkownik forum

Aha No jesli Tobie chodzilo wlasnie o to to w porzadku hm jestem troche nie tomny dzis widac (za pozno spac...za wczesnie na zajecia... :| )

Pozdr
ODPOWIEDZ