krystianb pisze:Prawdopodobnie masz wymuszony umts900. Wystarczy zmienić na domyślne w TNI, w tym samym miejscu gdzie zmieniałeś wcześniej.
tak też myślałem, choć sugerowałem się, że ustawiając w TNI wszystko na automat (czyli inaczej niż w przypadku aero2, gdzie faktycznie UMTS900 był wymuszony) zadziała poprawnie samodzielnie.
A proszę jeszcze o podpowiedź - na jakie częstotliwości mam wymusić pracę modemu? Wczoraj próbowałem znaleźć BTSy, z którymi łączy się telefon i osiąga takie dobre prędkości, lecz mapa na BTSearch jest w mojej okolicy dość nieaktualna i nie wiem na jakich (czy to Orange czy to Networks) BTSach mam net z Orange.
Na co "wymusić" modem? 2100? 1800? Coś innego? I czy ustawić mu, żeby sam się przełączał między GSM/WCDMA czy technologię dać wyłącznie WCDMA?
I jak już pytam to kompleksowo - roaming zostawić włączony? A komutację na CS i PS? Czy dowolną?
Bardzo dziękuję za pomoc
EDIT: wziąłem modem do pracy - centrum Wrocławia - ciągle to samo - czyli ping na poziomie 1200ms, prędkość 0.05 kbit.
Zmieniłem ustawienia w TNI, żeby wymusić pracę w 2100 - dla testów, bo nie wiem czy taka częstotliwość jest odpowiednia. Zarówno łącząc poprzez TNI jak i MP pokazuje, że jestem połączony w HSPA++ w Orange - a wszystko leci jak krew z nosa - nie da się tego używać.
Czy jest jakaś opcja, żeby modem zrestartować do ustawień fabrycznych? Jakiś reset firmware'u? Czy może nie reagować na wymuszanie technologii w TNI?
EDIT2: ostatnia deska ratunku - telefon do Orange (bo usługa jest aktywowana od wczoraj). Pani na infolinii przyznała, że faktycznie mam ograniczoną prędkość - bo zapomnieli włączyć pakiet danych, który mi przysługuje. Rozliczenie mam mieć 6 dnia każdego miesiąca, karta aktywowana 2go, więc jakoś im się nie włączyło, tylko karta SIM była aktywna w trybie "po wykorzystaniu" 15GB pakietu... Ładnie, kurde

człowiek się morduje, szuka różnych problemów z modemem po swojej stronie - a tu Orange zapomina włączyć pakiet danych. Przyznali mi na te 4 dni 2GB danych z pełną prędkością...