być może sprawa dla niektórych oczywista lub śmieszna, jednak nie jestem pewny jednej kwestii...
czy fale komórkowe i tv z platformy cyfrowej w jakikolwiek sposób mogą na siebie wpływać zakłócająco? pytam gdyż mam słabą prędkość w Biznes Everywhere i nie chcę jej dodatkowo zmniejszać anteną telewizyjną, zwłaszcza że mam wybór podłączenia kablówki
zasięg w Orange BE a antena Cyfry+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
zasięg w Orange BE a antena Cyfry+
OrangeBiznesEverywhere+MerlinXU870=EDGE max150kbs up
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: zasięg w Orange BE a antena Cyfry+
Poczytaj ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=14934#14934
Co do samego problemu to sygnał cyfrowy dla anteny satelitarnej nie powinien ci zakłócać sygnału GSM o ile te anteny nie są na jednym maszcie i dość blisko siebie.Wówczas jakiś wpływ na pewno będzie.
Ja kiedy miałem BC na dachu miałem antenę do okólną i kiedy znajdowała się na jednym maszcie z anteną do TV to były zakłócenia w odbiorze programów ale nie odczułem spadku prędkości neta.W pobliżu również znajdowała się antena satelitarna sąsiada i nie przychodził do mnie że mu coś zakłóca sygnał. Ale po oddaleniu jej od tych anten na około 2 m zakłócenia zniknęły. Jakość internetu nie zmieniła się.
Może jest zbytnio obciążony nadajnik lub jak to nie kiedy bywa nastąpiła jego awaria.
Co do samego problemu to sygnał cyfrowy dla anteny satelitarnej nie powinien ci zakłócać sygnału GSM o ile te anteny nie są na jednym maszcie i dość blisko siebie.Wówczas jakiś wpływ na pewno będzie.
Ja kiedy miałem BC na dachu miałem antenę do okólną i kiedy znajdowała się na jednym maszcie z anteną do TV to były zakłócenia w odbiorze programów ale nie odczułem spadku prędkości neta.W pobliżu również znajdowała się antena satelitarna sąsiada i nie przychodził do mnie że mu coś zakłóca sygnał. Ale po oddaleniu jej od tych anten na około 2 m zakłócenia zniknęły. Jakość internetu nie zmieniła się.
Może jest zbytnio obciążony nadajnik lub jak to nie kiedy bywa nastąpiła jego awaria.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Moim zdaniem jedno z drugim nie ma żadnego związku. Wszak sygnał z satelity jest i tak emitowany tak samo jak i każde inne fale (radiowe, TV analogowa/cyfrowa, radio CB itp.). Innymi słowy mówiąc różnego rodzaju fale otaczają nas cały czas. Oczywiście, nie jest wskazane instalowanie anteny GSM na tym samym maszcie co jakakolwiek inna antena ani w bezpośrednim jej pobliżu. Jeśli natomiast nie korzystasz z dodatkowej anteny (wykorzystujesz tylko tą w modemie), nie widzę przeszkód w założeniu Cyfry+ czy jakiejkolwiek innej platformy cyfrowej.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
- Stały użytkownik forum
to chyba troszke nie do tego tematu ale mam modem comander i do tego antenke zewnetrzna, niedaleko stoi antena TV (zwykla, nie zadna satelita) no i zaklocenia w tv sa duze. Na obrazie lataja takie kreski pionowe.