zasięg w Orange BE a antena Cyfry+

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mauros
Początkujący użytkownik forum

zasięg w Orange BE a antena Cyfry+

Post autor: Mauros »

być może sprawa dla niektórych oczywista lub śmieszna, jednak nie jestem pewny jednej kwestii...

czy fale komórkowe i tv z platformy cyfrowej w jakikolwiek sposób mogą na siebie wpływać zakłócająco? pytam gdyż mam słabą prędkość w Biznes Everywhere i nie chcę jej dodatkowo zmniejszać anteną telewizyjną, zwłaszcza że mam wybór podłączenia kablówki
OrangeBiznesEverywhere+MerlinXU870=EDGE max150kbs up
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: zasięg w Orange BE a antena Cyfry+

Post autor: Jaco »

Poczytaj ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=14934#14934

Co do samego problemu to sygnał cyfrowy dla anteny satelitarnej nie powinien ci zakłócać sygnału GSM o ile te anteny nie są na jednym maszcie i dość blisko siebie.Wówczas jakiś wpływ na pewno będzie.

Ja kiedy miałem BC na dachu miałem antenę do okólną i kiedy znajdowała się na jednym maszcie z anteną do TV to były zakłócenia w odbiorze programów ale nie odczułem spadku prędkości neta.W pobliżu również znajdowała się antena satelitarna sąsiada i nie przychodził do mnie że mu coś zakłóca sygnał. Ale po oddaleniu jej od tych anten na około 2 m zakłócenia zniknęły. Jakość internetu nie zmieniła się.
Może jest zbytnio obciążony nadajnik lub jak to nie kiedy bywa nastąpiła jego awaria.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Moim zdaniem jedno z drugim nie ma żadnego związku. Wszak sygnał z satelity jest i tak emitowany tak samo jak i każde inne fale (radiowe, TV analogowa/cyfrowa, radio CB itp.). Innymi słowy mówiąc różnego rodzaju fale otaczają nas cały czas. Oczywiście, nie jest wskazane instalowanie anteny GSM na tym samym maszcie co jakakolwiek inna antena ani w bezpośrednim jej pobliżu. Jeśli natomiast nie korzystasz z dodatkowej anteny (wykorzystujesz tylko tą w modemie), nie widzę przeszkód w założeniu Cyfry+ czy jakiejkolwiek innej platformy cyfrowej.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
michal_99
Stały użytkownik forum

Post autor: michal_99 »

to chyba troszke nie do tego tematu ale mam modem comander i do tego antenke zewnetrzna, niedaleko stoi antena TV (zwykla, nie zadna satelita) no i zaklocenia w tv sa duze. Na obrazie lataja takie kreski pionowe.
ODPOWIEDZ