Problem z zasięgiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem

Post autor: matek451 »

Poczytaj o prawidłowym montażu anteny i strefie Fresnela. Nawet najmocniejsza antena nie pomoże w sytuacji gdy nie spełnisz tych warunków. Może na innym kierunku jest BTS UMTS900 Aero2 i nie ma drzew.
stan55
Stały użytkownik forum

Post autor: stan55 »

Witam.Sąsiad na działce ma ATK 20 i ma zasięg -87 dBm.Ja biorę sygnał z tego samego BTS-a co on tylko na ATK-10 i mam -93 dBm.Odległość od jego anteny do mojej to ok.15 mb.Czy jest jakaś możliwość przesłania sygnału z jego anteny do mojego lapka bez używania routera i Wi-Fi.Rozmawiałem z sąsiadem i mogę odebrać sygnał od niego tylko nie wiem czy to możliwe.Za podpowiedzi fachowców będę wdzięczny.Pozdrawiam.Stan55.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

stan55 pisze: bez używania routera i Wi-Fi.
Nie.
Nie pomagam na PW!
stan55
Stały użytkownik forum

Witam i dzięki za odpowiedź.Zastanawiam się teraz w jaki sposób zmniejszyć dBm-y mojej siły sygnału.Na ATK-10 mam najlepsze -93 dBm i nie mogę go zmniejszyć nawet o 1 dBm przez zmianę ustawień anteny.Jeszcze widzę wyjście poprzez znaczne skrócenie długości przewodu antena-modem poprzez zakup routera tylko nie wiem czy to poprawi prędkość netu choć troszkę.Dlatego każda podpowiedź jest mile widziana i z góry dziękuję za takowe.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

stan55 pisze:Jeszcze widzę wyjście poprzez znaczne skrócenie długości przewodu antena-modem poprzez zakup routera tylko nie wiem czy to poprawi prędkość netu choć troszkę.
Pytanie czy sąsiad, który ma 6 dB mocniejszy sygnał, ma też jednocześnie większą prędkość niż u ciebie ?
Bo jak nie, to nie wiem czy skracanie kabla ma jakiś sens, jak prędkość zostanie ta sama.
Przypuśćmy, że masz tłumienie kabla 50dB/100 metrów (zawyżone - producent podaje 22dB/100m dla 900MHz), to musiałbyś skrócić go o 10 metrów żeby zyskać 5dB i mieć taki sygnał jak u sąsiada.
Albo trzeba by go skrócić o 20 metrów, jeśli tłumienie kabla jest zgodne z tym co mówi producent ;)
No chyba że masz więcej niż 30 metrów tego kabla, to radykalne cięcie da na pewno odczuwalne efekty.
stan55
Stały użytkownik forum

Witam i bardzo dziękuję za pomoc.Mam jeszcze jeden dylemat.Czy jeśli podepnę antenę panelową Bestpartnera UMTS 2100 w przeciwnym kierunku do ATK-10 i do nadajnika Plusa będzie ok. 5km to mam szansę na szybszy internet? Teren po drodze do nadajnika jest bardziej odkryty.Pas drzew zaczyna się około 250 m od mojej anteny.Dzięki za podpowiedzi.
ODPOWIEDZ