Wzmocnienie zasięgu E398 i DLINK DWR921
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wzmocnienie zasięgu E398 i DLINK DWR921
Witam, mam oto taki problem:
wcześniej odbierałem internet przyzwoity HSPA+ z plusa przez E398. Aktualnie zasięg w okolicy chyba się pogorszył, bo czasem mam problemy z połączeniem z internetem. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakaś antena na zewnątrz, która by polepszyła jakość połączenia przez modem E398?
Drugie pytanie mam takie samo, gdyż na kilka miesięcy mam także drugi modem z plusa, DLINK DWR921, który jeszcze gorzej odbiera i tu mam takie samo pytanie, czy jest jakaś antena do routera?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
wcześniej odbierałem internet przyzwoity HSPA+ z plusa przez E398. Aktualnie zasięg w okolicy chyba się pogorszył, bo czasem mam problemy z połączeniem z internetem. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakaś antena na zewnątrz, która by polepszyła jakość połączenia przez modem E398?
Drugie pytanie mam takie samo, gdyż na kilka miesięcy mam także drugi modem z plusa, DLINK DWR921, który jeszcze gorzej odbiera i tu mam takie samo pytanie, czy jest jakaś antena do routera?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Wzmocnienie zasięgu E398 i DLINK DWR921
Kolego podaj czy odbierałeś UMTS900 czy UMTS2100, bo bez tego nikt nic nie doradzi.Jeśli UMTS2100 to panel Cybertecha jeśli UMTS900 to antena typu Yagi będzie ok.Podaj siłę sygnału jaką masz obecnie.
darekka
-
Sorki, komp mi padł ostatnio i nie miałem jak pomierzyć.
Z tego co widzę to w topnetinfo pokazuje mi tak:
UMTS (ale nie wiem jaki i gdzie sprawdzić to)
Moc -99 dBm , 22% , CSQ 7
Z góry dzięki.
Z tego co widzę to w topnetinfo pokazuje mi tak:
UMTS (ale nie wiem jaki i gdzie sprawdzić to)
Moc -99 dBm , 22% , CSQ 7
Z góry dzięki.
-
Dopiero jestem początkujący w tym temacie. Do nadajnika (GSM900 i UMTS2100) mam 4.5km. Czy np. taka antena do E398 będzie się nadawać? http://allegro.pl/mocna-antena-3g-lte-e ... 62379.html
-
- Guru bezprzewodowy
Jak jesteś początkujący to zanim się nauczysz podaj swoją lokalizację. Wybacz ale przy twoim poziomie wiedzy ryzyko zakupu złej anteny i lokalizacji oraz częstotliwości BTS-a jest duże. Przykładem niech będzie wybór tej anteny z linka, mocna to ona jest w wyciąganiu kasy z twojej kieszeni. Podaj lokalizację, sprawdzimy z jakiego BTS-a korzystasz w Plusie i doradzimy zakup anteny na wybrane pasmo a nie wielozakresowego wynalazku.
-
Właśnie zaczynam zagłębiać się w temat i też mam tą samą obawę, by nie wpakować się w jakieś koszta niepotrzebne.matek451 pisze:Jak jesteś początkujący to zanim się nauczysz podaj swoją lokalizację. Wybacz ale przy twoim poziomie wiedzy ryzyko zakupu złej anteny i lokalizacji oraz częstotliwości BTS-a jest duże. Przykładem niech będzie wybór tej anteny z linka, mocna to ona jest w wyciąganiu kasy z twojej kieszeni. Podaj lokalizację, sprawdzimy z jakiego BTS-a korzystasz w Plusie i doradzimy zakup anteny na wybrane pasmo a nie wielozakresowego wynalazku.