Dobór sprzętu do LTE w CP

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nadia-ad
Początkujący użytkownik forum

Dobór sprzętu do LTE w CP

Post autor: nadia-ad »

Witam wszystkich forum,

chcę kupić internet LTE od Cyfrowego Polsatu, teraz mam stare Orange Freedom, prędkość max do 4-5 Mb/s i drożej, a pojawiły się oferty No limit LTE. W domu jest obecnie jakiś router TP-LINK, ale już ma parę lat.

Do nadajnika jakieś 4 km prostą drogą , płasko, pola.
APS twierdzi że zasięg u mnie będzie bo sprzedawał ostatnio kawałek dalej - chociaż wg mapy u mnie na styk.

Pytanie jaki wybrać sprzęt - standardowy zestaw ODU - IDU ktory podobno nie jest rewelacyjny, czy może huawei b593s-22 z modemem mobilnym - i tu nie wiem jakie mają w ofercie, też za 3 zł. Do tego mogą dołożyć jakąś zewnętrzną antenę za 29 zł żeby był lepszy zasięg.
Internet ma być używany głównie w domu, ale przyznam że może się przydać czasami w terenie - wakacje, wyjazdy itp.
Proszę o jaką pomoc, nie znam się kompletnie, mąż trochę bardziej , ale i tak wolę spytać fachowców :)

Pozdrawiam

Ada
Ostatnio zmieniony 2014-06-06, 22:33 przez nadia-ad, łącznie zmieniany 1 raz.
dr Małaszyński
Użytkownik forum

Re: Dobór sprzętu do LTE w CP

Post autor: dr Małaszyński »

huawei b593s-22 posiada już wbudowany modem, to jest router+modem w jednej obudowie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ODU-IDU ma prędkość do 30 Mb/s i działa wyłącznie w LTE 1800 MHz. B593s-22 ma GSM, 3G na wszystkich częstotliwościach u nas występujących, LTE na wszystkich częstotliwościach, które u nas występują i mają występować i prędkość w LTE do 150 Mb/s. Do B593s-22 możesz podłączyć antenę dodatkową, do ODU-IDU niestety nie.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Dobór sprzętu do LET w CP

Post autor: kordirko »

nadia-ad pisze:chcę kupić internet LTE od Cyfrowego Polsatu, teraz mam stare Orange Freedom, prędkość max do 4-5 Mb/s i drożej, a pojawiły się oferty No limit LTE. W domu jest obecnie jakiś router TP-LINK, ale już ma parę lat.
Tak z czystej ciekawości, co jest podpięte pod ten TP-Link ?
Bo jeśli to jakiś stary zabytek HSPA 7,2 MBit, to niewykluczone,
że dookoła Orange sieje już od dawna sygnałem HSPA+DC + LTE, tylko modem to ogranicza.
I że być może po wysłaniu wypowiedzenia zaproponują Orange Free z limitem 35GB + darmowe noce za 21 zł / miesiąc.
Opcja "No Limit" ładnie brzmi, ale np. w moim przypadku wykorzystuję góra 20-30GB na miesiąc,
i zdecydowanie wolałbym wydać 21 x 24 = 504 zł/ 2 lata niż 60 x 24 = 1440 zł / 2 lata.
Za 400 zł kupiłbym nowoczesny router do LTE na wolnym rynku,
a zaszczędzone 500 zł wydałbym na inne przyjemności - a wydatków mam sporo ;)
nadia-ad

taki tp link
http://www.komputronik.pl/product/36572 ... 8910G.html

pojęcia nie mam jakiej klasy to zabytek :)

Myślę że router tego nie ogranicza, znajomy jest technikiem Orange lokalnie i mówi że więcej niż 6 nie uciągnie, to wiocha i centrala gdzieś daleko, kable stare itd.

W CP realnie zapłace 59,90/ 2 czyli 30 zł bo mam TV od nich , i skorzytam z promocji Smartdom ( Druga usługa 50% mniej, trzecia 49 zł taniej).
Za 60 zł bym nie brała, teraz mam 44 brutto za kabel więc bez sensu.

A netu trochę idzie u nas, dzieci bajki online, czasem seriale, filmy - ostanie 24H zeżarło prawie 2 GB a obejrzałam 1,5 odcinka serialu na HBO GO - więc limitowany odpada.
Mam nadzieję że w jakieś bagno się z tym LTE nie wpakuje :)

[ Dodano: 2014-06-07, 21:54 ]
Rozmawiałam dziś w APS, podobno jeśli zasięg LTE mam na styk to musiałabym mieć IDU - ODU bo B593S nie jest na LTE tylko i będzie przłaczał się na HSPA+ czyli nie będzie no limit . Pytałam czy nie można tego HSPA zablokować żeby łączył sie tylko przez LTE - podonbo nie . :szok:

Wg APS im nie robi różnicy co mi sprzedadzą tylko po prostu B593S nie bedzie działać
Za tydzień mają podjechać i sprawdzić zasięg.

Ktoś potwierdzi te rewelacje ? Pojęcia o tym nie mam i nie mam za bardzo argumentów.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Na B593S można wymusić tylko LTE, do tego podpiąć antenę kierunkową i na pewno będzie działało lepiej niż ODU. ODU to syf i próbują się pozbyć :roll:
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
kordirko

Post autor: kordirko »

nadia-ad pisze:taki tp link
http://www.komputronik.pl/product/36572 ... 8910G.html

pojęcia nie mam jakiej klasy to zabytek :)
To jest router ADSL. Czyli zapewne masz Neostradę po kablu telefonicznym,
a nie masz, jak piszesz, "Orange Freedom", bo to jest internet mobilny.
Jeśli tak, to po wypowiedzeniu nie zaproponują przejścia z neostrady na mobilny w atrakcyjnej cenie,
i wtedy opcja przejścia do CP lub Plus ma sens.
nadia-ad pisze:Pytałam czy nie można tego HSPA zablokować żeby łączył sie tylko przez LTE - podonbo nie .
Ja bym się nie pakował w ODU/IDU - aczkolwiek to moja subiektywna opinia ;)
Nie wiem jak B593S ma, ale np. taki router TP-Link DWR-921 (wiem, bo go mam) ma do wyboru opcje LTE-Only, WCDMA-Only, Automatic.
I można do niego, w razie problemów z zasięgiem, podłączyć zewnętrzną antenę kierunkową na złączach SMA,
zarówno dualną, jak i pojedyńczą, w odróżnieniu od IDU/ODU, gdzie opcji anteny zewnętrznej nie ma.
Nie wiem jak CP, ale Plus, choć nie reklamuje go na głównej stronie, to ma go wymieniony w załączniku do regulaminu do "Power LTE" klik
7. Router D -Link DWR-921 LTE
a.Router D-Link DWR-921 LTE
b.Opakowanie
c.Ładowarka
d.Kabel Ethernet
e.Dodatkowe anteny 2 sztuki
f.Instrukcja rekonfiguracji ustawień
g.Instrukcja obsługi
h.Deklaracja zgodności w wersji polskiej
i.Karta gwarancyjna
j.Płyta CD
Możesz spytać sprzedawcy w Plusie czy mają, wziąć na testy na 7 dni (trzeba oddać dnia 6-go - pułapka w regulaminie ;),
zapłacisz za testy 20zł + 6/30 wartości abonamentu ... albo zostawisz, jak będzie działał OK.

PS. małe wyjaśnienie - CP i Plus nadają sygnał LTE na tych samych nadajnikach Mobyland sp. z o.o, więc nie musisz się ograniczać tylko do oferty CP.
bartex03

Post autor: bartex03 »

kordirko pisze:
Możesz spytać sprzedawcy w Plusie czy mają, wziąć na testy na 7 dni (trzeba oddać dnia 6-go - pułapka w regulaminie ;),
zapłacisz za testy 20zł + 6/30 wartości abonamentu ... albo zostawisz, jak będzie działał OK.
Może ja to uściśle.

Jestem świeżo po zamówieniu usługi drogą telefoniczną, kurier ma być około środy.

Na testy może brać każdy, nawet firma ( w moim przypadku)

Zrezygnować można max w 6 dniu - nie wliczając dnia aktywacji.

Razem z Umową bedzie blankiet do zwrotu sprzetu w ramach opcji Testuj. Podane są 2 numery do 2 firm przewozowych obsługujących PLUSA.

Kurier zamawiany jest na koszt Polkomtela, w przypadku rezygnacji nie ponosisz żadnych kosztów oprócz opłaty aktywacyjnej 29 zł. Nic wiecej nie płacisz. Plus oddaje Ci 3 zł jakie dales kurierowi przy odbiorze sprzetu i umowy.

Jeżeli chodzi o D -Link DWR-921 LTE - nie są osiągalne i nie będą, ewentualnie tylko dla przedłużających.
nadia-ad

Baaardzo dziękuję !
Jak B593S naprawdę ma opcję LTE- only to byłoby super - aczkolwiek w APS twierdzą że nie ma.
B593S mają, teoretycznie mogę go wziąć - ale w ciągu 10 dni od podpisania muszę dobrać telefon Plusa żeby skorzystać ze Smartdom Superoferta

Tak, obecnie mam po kablu - Orange Freedom to stara usługa internetu domowego, mobliny to był Oragne Free. Może wypowiedzenie cos zmieni , dadzą niższą cenę ale tu bardziej chodzi o prędkość - filmy się tną, słabo chodzi.
bartex03

Post autor: bartex03 »

nadia-ad pisze:Baaardzo dziękuję !
Jak B593S naprawdę ma opcję LTE- only to byłoby super - aczkolwiek w APS twierdzą że nie ma.
Właśnie też mnie to interesuje czy osoby używające B593S mogą powiedzieć czy jest możliwe ustawienie nas sztywno tylko LTE ?

Dzięki
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pisane wielokrotnie na forum. B-593s-22( z Plusa/CP) ma opcję ustawienia tylko LTE na sztywno. Używam takie wymuszenie technologii w LTE Play bez limitu za darmo do końca 2014 roku. Konsultanci w BOK czy APS w tych sprawach to dyletanci.
nadia-ad

Super, czyli mam argument w rozmowach z APS. Może jeszcze w jakieś instrukcji znajdę i wydrukuję, a nie "na forum mi napisali: :)
Teraz jeszcze jaka antena ? Cos za 29 zł dają ale nie zapytalam jaka, warto czy coś innego. Do nadajnika LTE 4,5 km dokładnie przez puste pola.
Jeszcze jedno - ktoś wie czy te routery oni dają na własność czy to jest wypożyczenie ?
xx2014
Użytkownik forum

Post autor: xx2014 »

nadia-ad pisze: Teraz jeszcze jaka antena ? Cos za 29 zł dają ale nie zapytalam jaka, warto czy coś innego. Do nadajnika LTE 4,5 km dokładnie przez puste pola.
Jeszcze jedno - ktoś wie czy te routery oni dają na własność czy to jest wypożyczenie ?
Modemo-router jest oczywiście na własność. Co do anteny tj. już większy problem, mimo dużego wyboru dobre konstrukcje są bardzo drogie http://www.bestpartner.pl/katalog/39/An ... owy+Polsat), można coś wyłuskać na aukcjach tego typu http://allegro.pl/antena-dual-lte-1800- ... 36404.html, lecz jest to kompromis między raz jakością, dwa estetyką, z drugiej strony jakiś wątpliwych wynalazków nie warto kupować.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Z anten do LTE polecana http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html Przy odległości do BTS-a 4,5 km antena kierunkowa DUAL na 1800MHz to jedyny sensowny wybór. Branie AK C2uni z Plusa/CP to kasa w błoto, szkoda nawet 1 zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kordirko pisze:a nie masz, jak piszesz, "Orange Freedom", bo to jest internet mobilny.
Orange Freedom to był ADSL w Orange na łączach TP. Mobilny, dokładniej to stacjonarny po CDMA wg oferty, to Orange Freedom PRO.
ODPOWIEDZ