Cyfrowy Polsat / Plus - stacjonarne LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nowak
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy Polsat / Plus - stacjonarne LTE

Post autor: nowak »

Witam, zastanawiam się nad przejściem z adsl netii (6mbit/s) na LTE bez limitu. Niestety nie mam możliwości podłączenia szybszego internetu po miedzi czy świetle mimo tego, że mieszkam w centrum miasta (uroki mieszkania w domku).

Do rzeczy - na mapie zasięgu wygląda to świetnie - problem w sprzęcie.
Zestaw ODUIDU przez kabel, którym jest podłączony nie może zapewnić większej prędkości niż 30mbit/s (a przypuszczam, że z tym może być problem). Chciałbym osiągnąć więcej.

Myślałem, że kupno routera i zewnętrznej anteny będzie najmniejszym problemem, jednakże routery te produkują tylko skośni, a na przykład taki Huawei B593S kosztuje ponad 8 stówek. Trochę dużo, co? W podobnej cenie jedyny TP Link.. Może coś tańszego?

Albo ewentualnie inny pomysł na wyciągnięcie czegoś więcej z "domowego LTE"?
Jakieś doświadczenia z zestawem ODU-IDU? Może pozytywne, które zachęcą mnie do pozostania przy nim?

Jaka jest stabilność tego połączenia? Jak pingi?

Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Cyfrowy Polsat / Plus - stacjonarne LTE

Post autor: wojteks »

nowak pisze:a na przykład taki Huawei B593S kosztuje ponad 8 stówek
Nowe na znanym portalu po 350-400zł.
Nie pomagam na PW!
nowak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nowak »

Ok dzięki :)

A jakieś doświadczenia na tych routerach z anteną? Jakie prędkości osiągacie?
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

nowak pisze:A jakieś doświadczenia na tych routerach z anteną? Jakie prędkości osiągacie?
Nie mam prawie B593S, ale mam podobny sprzęt D-Link DWR-921, też ma dwie antenki identyczne jak B593S
i w Orange wygląda to tak:

Z antenkami fabrycznymi, sygnał jakieś 60-70%:
Obrazek

Z anteną kierunkową dualną 10dBi z Cybertecha, sygnał >= 100%:
Obrazek
bartex03

Post autor: bartex03 »

kordirko pisze: Z anteną kierunkową dualną 10dBi z Cybertecha, sygnał >= 100%:
Obrazek
Możesz podać +/- jak daleko masz nadajnik + powiedzieć o ukształtowaniu terenu ?

Dzięki
kordirko

bartex03 pisze: Możesz podać +/- jak daleko masz nadajnik + powiedzieć o ukształtowaniu terenu ?
i
Odległość jakieś 500 metrów, ukształtowanie terenu najlepiej widać na tym zdjęciu,
anteny są na wieży kościoła (kliknij aby powiększyć):
Obrazek

A to jest zdjęcie z najazdem - to białe u góry co wystaje to chyba anteny do internetu,
a to białe poniżej schowane za deskami to chyba anteny GSM.
Ładnie to ukryli, praktycznie ich nie widać na wieży kościoła, trzeba się dobrze przyjrzeć.
Jakby jeszcze się postarali i pomalowali na brązowo, to byłoby cacy :)
Obrazek
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

nowak pisze: Zestaw ODUIDU przez kabel, którym jest podłączony nie może zapewnić większej prędkości niż 30mbit/s (a przypuszczam, że z tym może być problem). Chciałbym osiągnąć więcej.

W podobnej cenie jedyny TP Link.. Może coś tańszego?

Jakieś doświadczenia z zestawem ODU-IDU? Może pozytywne, które zachęcą mnie do pozostania przy nim?
Chciałbyś osiągnąć więcej? Ale po co? :-)
Ja mam TPLinka za 100 zł i nie rozumiem ludzi, którzy wydali na ten sam element kilkaset złotych. TP Link też ogranicza do bodajże 30 Mb/s, nawet nie wiem dokładnie, nie obchodzi mnie to, większe prędkości nie są mi do niczego potrzebne. Faktem jest, ze upload mam słaby (kilka Mb/s ?), ale nie wiem czy to nie wina jednej polaryzacji anteny. Temat jest dla mnie tak mało istotny, że nawet sprawdzać mi się nie chce.
Z ODU/IDU korzystałem kilka miesięcy w ramach testów. Na pewno miałem na tym konkretny upload i właściwie żadnych problemów. Bardzo mi się podobało, że mogłem wynieść to na zewnątrz istniejącym kablem antenowym TV, bez kombinowania z dodatkowym pod antenę LTE. No i odszedłby koszt anteny kierunkowej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bomber pisze:Ja mam TPLinka za 100 zł
Masz Tp_linka i modem za około 200zł żeby mieć LTE, za 350-400zł można kupić Huawei B593s-22.
bomber pisze:że mogłem wynieść to na zewnątrz istniejącym kablem antenowym TV
To ma pewną zaletę ale tylko w specyficznej sytuacji, nie każdy ma antenę sat na dachu czy wysoko na balkonie i po właściwej stronie (w kierunku stacji bazowej).
bomber pisze:No i odszedłby koszt anteny kierunkowej.
Ale w wielu miejscach bez dobrej anteny kierunkowej nie będzie LTE działać dobrze a antena wbudowana w ODU jest raczej słaba.
Nie pomagam na PW!
Fenio
Użytkownik forum

Post autor: Fenio »

Są już w necie jakieś testy tego zestawu ODU-IDU ?
Tak żeby można było dowiedzieć się coś o niezawodności sprzętu i przybliżonej mocy anteny wbudowanej w ODU.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Fenio pisze:przybliżonej mocy anteny wbudowanej w ODU
Nie mocy tylko zysku
Sądząc po obudowie są tam jakieś małe antenki dookólne o małym zysku Może kilka dBi Jak masz dobry sygnał na zewnątrz to powinno to zdać egzamin Jeśli sygnał jest kiepski to nie licz że te antenki poprawią znacząco poziom
bomber

@wojteks - 3 zdania, 3 do poprawki :-)
1. Ja akurat modem mam za darmo (subsydiowany), także tylko Tplink za 100 zł. Zresztą Huawei B593S też widzę za 3 zł w jednej z ofert Plusa. Nie ma co porównywać, ja po prostu odradzam słuchanie rad z tego forum odnośnie kupowania modemów po kilkaset złotych (także Dovado) skoro taki za 100 zł działa OK.
2. ODU to nie jest antena kierunkowa AFAIK, nie ma większego znaczenia z której strony domku ją umieścimy. U mnie akurat było po "niewłaściwej". Poza tym nie jest konieczna antena TV (ja nie mam), wystarczy kabel :).
3. Przypominam, że mapy operatorów nie są liczone na anteny kierunkowe, a na modem poza domem (outdoor). Jeśli jesteśmy w plamie zasięgu, to antena kierunkowa może się przydać na jego skraju. Ja kupiłem panel będąc poza teoretycznym zasięgiem i tu się przydał. W innych miejscach jej praktyczne zastosowanie sprowadzi się właściwie do "przeniesienia" modemu na zewnątrz. Tyle, że to jest w stanie zrobić ODU, czy też anteny dookólne "rozdawane" czasem przez operatora.

Także reasumując, zachęcam do podejmowania racjonalnych decyzji konsumenckich. Jeśli chcemy kupić droższy samochód, który jeździ więcej niż 200 km/h to może zastanówmy się po co nam ta prędkość. Słuchając ekspertów też zwracajmy uwagę, czy doradzane przez nich wydatki mają dla nas sens, bo doświadczenie uczy, że nie zawsze.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

bomber pisze:ja po prostu odradzam słuchanie rad z tego forum odnośnie kupowania modemów po kilkaset złotych (także Dovado) skoro taki za 100 zł działa OK.
To nie odradzaj. Ja za swojego dovado tiny dałem na allegro 180zł z wysyłką, niby używany ale obklejony fabryczną folią samoprzylepną bez jednej ryski. Tanie routery typu Tp-link są dobre przy mocnym sygnale, przy słabszym jak u mnie traciłem połączenie, zawieszanie itp. Dovado mocny prądowo działa stabilnie i osiąga 3 razy takie prędkości. Generalizowanie na zasadzie swojego przypadku nie jest obiektywne.
kordirko

bomber pisze: 1. Ja akurat modem mam za darmo (subsydiowany), także tylko Tplink za 100 zł
Mogę prosić o namiary na sponsora ? Chętnie sprzedam swój router i zamienię na TP-Linka za 100zł :)
bomber pisze: 3. Przypominam, że mapy operatorów nie są liczone na anteny kierunkowe, a na modem poza domem (outdoor). Jeśli jesteśmy w plamie zasięgu, to antena kierunkowa może się przydać na jego skraju. Ja kupiłem panel będąc poza teoretycznym zasięgiem i tu się przydał. W innych miejscach jej praktyczne zastosowanie sprowadzi się właściwie do "przeniesienia" modemu na zewnątrz. Tyle, że to jest w stanie zrobić ODU, czy też anteny dookólne "rozdawane" czasem przez operatora.
U mnie prawie przydaje się w samym środku zasięgu, 500 m od nadajnika - Orange nawalił mi dookoła tyle nadajników LTE,
że mnie potrafiło 3-4 razy na godzinę przełączać między nadajnikami.
Odkąd mam antenkę kierunkową, to wycelowałem ją w kościół i mam święty spokój
- do końca nie wiem, czy "święty" bardziej dzięki antence, czy może dlatego, że to kościół ;)
ODU/IDU ze swoją anteną dookólną zapewne nie dałby rady - też bym miał na nim "internet przerywany", a to strasznie irytuje.
Co do tego się zgodzę, że przy internecie z limitem GB zakup anteny w celu podbicia prędkości
w zasadzie służy głównie połechtaniu własnego ego, że się ma coś ekstra-super-hiper-mega-najlepszego
- na takiej samej zasadzie, na jakiej ludzie kupują sobie jaguara za setki tysięcy, głównie po to, by potem stać w korkach w mieście razem z posiadaczami Daeewo Tico.
Ale zauważyłem, że czasami są jednak pewne praktyczne strony wyższej prędkości na antence - wczoraj ściągałem jakieś 10GB w kilku kawałkach,
oczywiście po 24:00 w ramach bonusu "nielimitowane-nieprzespane noce", bo serce by bolało w ciągu dnia.
I dzięki prędkości 40MBit/s o godzinie 1:00 już smacznie chrapałem.
Bez antenki pewno bym do 3:00 w nocy siedział, bo nie mogę spać jak laptop świeci.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

kordirko pisze:nie mogę spać jak laptop świeci
A wygaszacza nie masz? ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bomber pisze:Ja akurat modem mam za darmo (subsydiowany)
A liczyłeś ile on Cię po umowie na 24 miesiące będzie kosztował? W abonamencie płacisz za niego raty i to wcale nie małe. Ale jak kto chce. Subsydiowanie w tym przypadku to nic innego jak zakup na raty (drogie).
bomber pisze:skoro taki za 100 zł działa
Maluch (samochód) też działa ale wiele osób kupi jednak Mercedesa.
bomber pisze:nie ma większego znaczenia z której strony domku ją umieścimy.
Przy mocnym sygnale tak ale przy słabym to już będzie miało istotne znaczenie.
bomber pisze:że mapy operatorów nie są liczone na anteny kierunkowe, a na modem poza domem
Tylko że te mapy są liczone dosyć optymistycznie i niczego nie gwarantują.
Nie pomagam na PW!
xx2014
Użytkownik forum

Post autor: xx2014 »

bomber pisze: 1. Ja akurat modem mam za darmo (subsydiowany), także tylko Tplink za 100 zł. Zresztą Huawei B593S też widzę za 3 zł w jednej z ofert Plusa. Nie ma co porównywać, ja po prostu odradzam słuchanie rad z tego forum odnośnie kupowania modemów po kilkaset złotych (także Dovado) skoro taki za 100 zł działa OK.

Żaden TL za 100 nie nadaje się bez zakupu dobrego aktywnego HUB-a USB do obsługi modemu LTE (poza WR710N do oferty P4 do 15Mbps). Dovado bez obrazy to dobry produkt dla "blondynek", przy uzbrojonym TL WR1043v2, WDR3500/3600/4300 w HUB i instalacji Gargoyle, Dovadao staje się drogą biżuterią, lecz taki zestaw kosztuje od ok. 300zł-czyli jak komuś zależy aby wydać jak najmniej i kupić najbardziej niezawodny sprzęt to Huawei B593 s-22 na wolnym rynku można kupić w podobnej cenie (gdy korzystamy tylko z LTE to przy ofercie no-limit jego supsydiowanie też nie jest bolesne a przy opcji zawierania kolejnych aneksów np. w Plus można mieć i modemo-router w niskiej cenie end rabat na abonament). Oferowane na aukcjach routery Dovado po super, hiper niskiej cenie mogą mieć jakieś wady fabryczne.
Darek.74 pisze: Dovado mocny prądowo działa stabilnie i osiąga 3 razy takie prędkości
Tzn. że Twój Dovado osiąga 120Mbps?!(jaka sieć LTE daje takie speed-y?) Każdy TL z USB, aktywnym HUB-em, w połączeniu NDIS modemu jest w stanie wyciągnąć 40Mbps. ;)
kordirko pisze: Co do tego się zgodzę, że przy internecie z limitem GB zakup anteny w celu podbicia prędkości
w zasadzie służy głównie połechtaniu własnego ego, że się ma coś ekstra-super-hiper-mega-najlepszego
Jak z internetu korzysta się tylko do przerzucania paczek danych a nie do komunikacji i rozrywki(video-rozmowy premium, VoIP, gry…) to może nie być aż tak istotne. Przy LTE użycie dobrej zewnętrznej anteny kierunkowej to stabilne połączenie, parametry transmisji (tu też zależne od obciążenia stacji), stabilny ping. Samo LTE działa całkiem odmiennie od HSPA-przy poziomie sygnału niższym od -70dB znacząco tracimy na parametrach transmisji, przy -80dB-90dB to już zaczyna się dramat (tutaj lepiej wypadają stacje P4 ze sztywnym limitem 15/5Mbps). W praktyce jeżeli ten dostęp ma pełnić rolę stałego to w ok. 90% przypadków wymaga zastosowania anteny zewnętrznej z odpowiednio dobranym zyskiem dB(dziś to nawet operator informuje o tym w ulotkach ze sprzętem). :ok: Ciekawie o tej technologi pisze kolega @broken na trzepaku:

Kod: Zaznacz cały

LTE ma takie samo ograniczenia jak każda technologia korzystająca ze zwielokrotnienia (tak, to jest rodzaj multipleksacji!) OFDM. Generalnie OFDM mamy już w sieciach WIFI od dawien dawna - odkąd powstał standard 802.11a/g. Różnica między technologią HSPA (UMTS/WCDMA) generalnie jest taka, że LTE nie da się tak łatwo wbrew pozorom skalować jak w przypadku systemów UMTS. Tutaj LTE bardziej przypomina zmodyfikowany WLAN niż systemy transmisji GSM. Warstwa sieciowa LTE owszem jest dość skomplikowana i pracuje w większości wypadku w trybie FDD - ale efektywna wydajność widmowa jest zbliżona do tego co dzisiaj oferują nam systemy 802.11n. Dlaczego? Po pierwsze LTE jak i również 802.11n korzystają z OFDMa i maksymalnie dysponują złożonością modulacji do QAM64 włącznie. Obie technologie (co najważniejsze) korzystają z podobnych szerokości kanałów - przy LTE szerokość kanału jest adaptowalna (w WLANie teoretycznie też - bo MT/UBNT może pracować na różnych szerokościach) - stąd jeśli postawimy system LTE na kanale 20MHZ to generalnie powinien odpowiadać on systemowi 20MHZ w technologii 802.11n. Do tego oczywiście dochodzi możliwość skorzystania z MIMO 2x2 czy w przypadku LTE nawet 4x4 - ale wydajność w praktyce podwaja się tylko w przypadku MIMO 2x2 - większe zwiększanie zwielokrotnienia nie powoduje wzrostu znaczącego w wydajności. Pomijając ten fakt - w 20MHZ oba systemy 802.11n i LTE mają dokładnie TAKĄ samą teoretyczną wydajność i zbliżoną wydajność widmową. Różnica jest taka, że przepustowość w przypadku LTE jest większa z jednego powodu - przede wszystkim jest to system FDD (więc formalnie 2x20MHZ pasma) - czyli generalnie dostępne są osobne kanały TX/RX - technologia ma wbudowaną warstwę dostępową w postaci TDMA - co zdecydowanie zwiększa wydajność per sektor. I teraz rzecz najważniejsza - LTE ma coś co nazywa się HARQ - tego nie ma w 802.11n. Chodzi o dodatkową warstwę odpowiadającą za poprawność transmisji w trudnych warunkach - ma to swoje wady i zalety - ponieważ skutecznie obciąża całkowitą wydajność stacji bazowej - ale pozwala na pracę przy sygnałach znacznie poniżej wartości dla których 802.11n nie daje sobie w ogóle rady. Drugą rzeczą która skutecznie wbrew pozorom ogranicza wydajność LTE jest fakt tzw. próbkowania nośnej. Generalnie terminale LTE raportują z wysoką dokładnością jakie są warunki transmisji - oraz sama stacja bazowa też "odpytuje" terminale o jakość transmisji. Ten mechanizm ma na celu zoptymalizowanie kanału transmisyjnego i takie rozłożenie transmisji w tzw. resource block'ach, żeby transmisja była optymalna. Tego w 802.11n nie uświadczymy, ale takie podejście do tematu wbrew pozorom ma sporo wad - odpytywanie, kalibracja każdego terminala zajmuje cenny czas - a więc i przepustowość. To powoduje, że tych teoretycznych 150Mbit w LTE NIKT w życiu nie będzie widział na oczy - podobnie jak 150Mbit w 802.11n. LTE również cierpi na tą samą wadę (której nie ma w systemach WCDMA) - jeśli w systemie są klienci którzy łączą się do stacji z kiepskim poziomem sygnału - mają oni wymierny wpływ na działanie całej stacji bazowej. To jest baaaardzo niewygodny fakt o którym się po prostu nie mówi lub specjalnie pomija. Miałem okazję widzieć badania warstwy PHY całego LTE i symulowane w laboratoryjnych warunkach niuanse związane właśnie z tym efektem. I o ile laboratoryjnie osiągnięcie przepustowości rzędu 100Mbit/s jest możliwe (tego w 802.11n nie osiągniemy z uwagi na CSMA/CA) przy jednym terminalu - o tyle przy podłączonych powiedzmy 20-30 terminalach z bardzo różnym poziomem sygnału (powiedzmy 10 terminali ma kijowe parametry) - całkowita wydajność sektora spada na "pysk". I ze 100Mbit - wydajność overall per sector wynosi niecałe 20-30Mbit/s dzielone oczywiście przez klientów. Do tego dochodzi jeszcze jeden kosmicznie istotny szczegół. Podobnie jak w WLANie - kanały (z uwagi na szerokość) nie mogą być stawiane jeden obok drugiego a już na pewno nie mogą używać tego samego kanału w jednym czasie - i tutaj głównym ograniczeniem jest właśnie OFDM - w przypadku WCDMA - ten problem nie istniał z uwagi na sposób dostępu do medium. W przypadku OFDMa jedyną możliwością transmisji danych na tym samym kanale jest synchronizacja między nadajnikami - w ten sposób urządzenia mogą pracować na tej samej częstotliwości. Podobnie jak w przypadku transmisji za pomocą systemu Canopy - użycie synchronizacji skutecznie ogranicza przepustowość per sektor. Więc gęstość stacji bazowych LTE jest bardzo ograniczona - stąd budowanie sieci na różnych częstotliwościach 800/1800/2600 - jest wymogiem związanym ze skalowaniem się sieci - LTE się nie skaluje na warstwie PHY jak np. UMTS - gdzie przy WCDMA mogłeś mieć powiedzmy 20 stacji bazowych na tych samych kanałach i jedynie co się działo to zwiększała się pojemność sieci kosztem zasięgu. Tutaj ten mechanizm jest zupełnie inny.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

bomber, jak liczysz to licz wszystko tak jak wojteks napisał - cały kontrakt, a nie tylko cenę modemu.

Oczywiście, że Tico też się dojedzie do celu. Pytanie tylko czy ktoś woli mieć ciszę, wygodę i bezpieczeństwo czy nie. Jak już to lepiej mieć wypadek tego samego typu w przykładowym Jaguarze i stać w korku w cichym samochodzie siedząc na wygodnym siedzeniu. Oczywiście co kto woli.
bomber

Jak kupowałem swój E398 lata temu, to nie było ofert LTE bez modemu i nie było nic do liczenia :-)
Widocznie mój MR3420 v1 to jakiś ewenement :). Chodzi jak Mercedes, od dwóch (?) lat, bez żadnego huba. Ach, wcześniej miałem Edimaxa CP, obecnie na wolnym rynku 150 zł, po wypracowaniu odpowiedniej wersji softu też zaczęło być z nim mercedesowo. Tzn do 200 km/h tylko :-).
@wojteks, skąd masz wiedzę na temat sposobów generowania map zasięgu? Z iloma RF-ami operatorów pracowałeś? Bo ja z dwoma i powiedziałbym, że z tym pesymizmem i optymizmem bywało różnie. I jeśli już to nie liczy się, tylko do -xxx dBm przycina optymistycznie czy też pesymistycznie.
xx2014
Użytkownik forum

Post autor: xx2014 »

bomber pisze: Widocznie mój MR3420 v1 to jakiś ewenement :). Chodzi jak Mercedes, od dwóch (?) lat, bez żadnego huba.
Miałem ten router TL (obecnie z TL użytkuję WDR3600 i WR703N), lata temu, nie daje rady z modemami HSPA, ba nawet CDMA… . A Twój to żaden ewenement-po prostu ty go używasz "jak Solscy łazienki". :)
ODPOWIEDZ