Walczę od 3 dni.
Nagle, dla mnie z niezrozumiałych powodów laptop z win7 przestał prawidłowo odczytywać przydzielane mu przez serwery DHCP adresy IP. Dzieje się to tylko przez WIFI (kablem jest OK). Komputer albo ustawia 169.254.104.12 albo 127.0.0.1. Na krótko pomaga usunięcie z windowsa wszystkich sieci WIFI i ponowne ich dodanie. Po restarcie znów problem powraca. Czasami pomaga wyłączenie karty sieciowej ETHERNET, choć nie jest w ogóle podłączona kablem do rutera!
Nawet ręczne ustawienie IP nie działa. Dziwne, ale po ponownym zajrzeniu do ustawień karty wpisanego z "łapy" IP już nie ma.
Pozostałe urządzenia WIFI bez problemów dostają IP z rutera, tylko laptop nie! Podobnie jest też z łączeniem do tzw. mobilnych hotspotów ustawionych na komórce czy tablecie. Laptop za Chiny nie chce ustawić prawidłowego IP.
Czy macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam, Tomasz.
======================================
Sieć:
1) Ruter AirLive N450R (DHCP z przydzielaniem IP po MAC)
2) Komputer Sony VAIO VPCF13M1E z Windows 7 HP (SP1)
WIFI - problem z DHCP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: WIFI - problem z DHCP
Może padła karta WiFi i nie łączy się prawidłowo z AP.strzelba pisze:Czy macie jakieś pomysły?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: WIFI - problem z DHCP
Raczej będą to sprawy softwearowe. Karta WIFI działa; sieci widzi; łączy. Nie przydziela prawidłowego IP.
W ruterze nic nie zmieniałem. Chyba że.... konflikt z kartą ETHERNET ?
[ Dodano: 2014-06-10, 13:00 ]
Naprawiłem!!!
Problemem był konflikt adresów IP pomiędzy kartami WIFI i ETHERNET w laptopie.
Tydzień temu zabrałem komputer do pracy i podłączyłem kablem do sieci. Ustawiłem z "ręki" IP 192.168.1.1. Sęk w tym, że w domowej sieci WIFI mam taki sam adres przypisany do karty radiowej!
Windows zapamiętał gdzieś głęboko to IP wpisane z "ręki" jako ALTERNATYWNE, które było widoczne dopiero w zaawansowanych ustawieniach IPv4 karty ETHERNET.
Po usunięciu starych wpisów wszystko wróciło do normy, czyli działa.
Pozdrawiam, Tomasz.
W ruterze nic nie zmieniałem. Chyba że.... konflikt z kartą ETHERNET ?
[ Dodano: 2014-06-10, 13:00 ]
Naprawiłem!!!
Problemem był konflikt adresów IP pomiędzy kartami WIFI i ETHERNET w laptopie.
Tydzień temu zabrałem komputer do pracy i podłączyłem kablem do sieci. Ustawiłem z "ręki" IP 192.168.1.1. Sęk w tym, że w domowej sieci WIFI mam taki sam adres przypisany do karty radiowej!
Windows zapamiętał gdzieś głęboko to IP wpisane z "ręki" jako ALTERNATYWNE, które było widoczne dopiero w zaawansowanych ustawieniach IPv4 karty ETHERNET.
Po usunięciu starych wpisów wszystko wróciło do normy, czyli działa.
Pozdrawiam, Tomasz.