Zostać na kablu czy może Power LTE +

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ArtHouse
Początkujący użytkownik forum

Zostać na kablu czy może Power LTE +

Post autor: ArtHouse »

Witam. Jestem mieszkańcem Nowego Ciechocinka (kuj-pom) i od lat męczę się miedziuchą z Netii. Płacę jak za zboże z telefonem 80 zł prędkość internetu 2.5mb obierania 320 kb wysyłania nie jest zawrotna ale daje radę chociaż oglądanie czegoś w jakościach HD to straszna męczarnia w przypadku pobierania czegoś też. Posiadam telewizję cyfrowego Polsatu i też płacę 80 zł. Ostatnio mi Pani z plusa zaproponowała 3-pak telewizja, komórka + lte w tym pakiecie 25/50 GB za 50 zł czy coś takiego i ruter. Jak wiadomo jest teraz ten bajer Power LTE. Na mapce ze strony plusa widzę że jestem w zasięgu jakiegoś nadajnika LTE. Nie wiem osobiście gdzie on jest ale będę musiał iść do + i dowiedzieć gdzie owy się znajduje. Do centrum miasta mam 3 km. I teraz schody bo u mnie z badań internet to leci szybciutko ok 2/3 gb w porywach na dzień albo i więcej. Power LTE jest dalej z ograniczeniem do 20 mb po skończeniu pakietu ale trzeba być pod LTE a nie jakieś 3g i inne HSPA+/UMTS?. Nie wiem nie znam się na tym a jak czytam regulamin to już nic nie rozumiem a zależało by mi na zmniejszeniu kosztów. Strach jest tylko przed tym że pakiet się skończy w połowie miesiąca i klops :D. Zaryzykować LTE na 2 lata czy zostać przy pewnej miedziuszcze wolnej jak na dzisiejsze standardy ale bez ukrytych * i limitów czy uwolnić fundusze w domu poprzez obniżenie rachunków. Dodam jeszcze, że internet to yt zalukaj od czasu do czasu wysłać coś w sieć 2 gb zdjęć, przesłać materiał na yt 500 mb pograć i jeszcze parę innych. Jeśli przesiadka na LTE (o ile to nie fikcja u mnie) to antena, kable ktoś coś by doradził?
muchakk
Użytkownik forum

Re: Zostać na kablu czy może Power LTE +

Post autor: muchakk »

Na jakiej ulicy mieszkasz? Jak masz 3km do centrum to tragedii nie ma. Podaj ulice to zobaczymy gdzie jest nadajnik LTE. Ja sam jestem w trakcie przesiadki na Power LTE. Wziąłem najwyższą opcję z routerem i jestem zadowolony :)... download ~60mbps pingi mniejsze i strony sie tez lepiej wczytuja niz na moim adslu 20mbps

Pamiętaj, że możesz przetestować lte przez 7 dni bez zobowiązań..
ArtHouse

Nazw ulic to u nas jeszcze nie ma. Nowy Ciechocinek przy drodze 266 i 300 metrów od skrzyżowania z drogą krajową 91 a nadajnik z Ciechocinka? według mapy http://www.plus.pl/indywidualna/pomoc/MapaZasiegu/ jestem już w obszarze sygnału na zewnątrz więc antena zewnętrzna będzie musiała być a tego raczej w pakiecie na 7 dni nie dostane
muchakk
Użytkownik forum

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 82&zoom=14

Sam zerknij jak to wygląda. Oczywiście te lokalizacje które są podane to pozwolenia uke i niekoniecznie muszą działać te nadajniki.
ArtHouse

To nadajnik na Bema mam w linii prostej ok 2 km a z Kopernika ok 1,5 km
muchakk
Użytkownik forum

Powinno to działać! :). Najlepiej sam zobacz jak to bedzie wygladalo... wez internet na test.
ArtHouse

No będę musiał się wybrać do + i wypożyczyć sprzęt na tydzień. I teraz ten power lte bez limitów jest gdy jesteśmy pod siecią LTE a skąd będę wiedział (miał pewność), że ciągane na lte a nie na innym? Rutery HUAWEI B593s LTE mają możliwość wyboru tylko jednej sieci LTE czy na jakiej zasadzie to jest? BO teraz wiemy że nadajnik... no daleko nie jest ale jak źle zawieje i jakiś tryb pracy w 3g albo coś to ciągnie mi z limitowanego. Staram się szukać haczyka tej oferty :D bo mnie Netia kiedyś robiła w konia i do dziś próbują...
muchakk
Użytkownik forum

W routerze o którym wspominasz (też go wziąłem ;-)) jest możliwość wybrania trybu "Tylko LTE". Router sam wybiera nadajnik o najlepszym dla Ciebie sygnale.
ArtHouse

Ale babka z + chciała mnie przyciąć... Zadzwoniła z ofertą LTE ruter tablet tv + 4 miesiące w smart dom bez opłat ale lte na starych warunkach z limitami... I się jej pytam "ale przecież już są power LTE i nie ma się limitów" a ona niestety tu ma pan 25 gb dzień i 50 noc i za 2 zł może pan dokupić nocnego transferu czy coś takiego. A ja do niej, że byłem w salonie plusa i mam tam lte + tv w smart domie bez limitów i to jest bardziej korzystne po czym wciskając mi wierszyk z kartki się rozłączyła. Byłem jeszcze w salonie + i power LTE na próbę wymaga pokrycia kosztów aktywacji 29.90 zł :zdziwko:. W następnym tygodniu się znów do nich wybiorę bo akurat nie było HUAWEI B593s. Nawet gościu powiedział że może podjechać pod moją lokalizację i sprawdzić na laptopie jak sprawa wygląda.
Nie znoszę jak przez telefon ktoś mi chce kit wciskać... nawet nie wiedząc o czym mówi...
Dziś odebrałem swój ruter i w mojej lokacji osiągam takie o to prędkości
http://www.speedtest.net/my-result/3575645353
chyba nie będę potrzebował anteny zewnętrznej
jak mogę sprawdzić poziom sygnału docierającego do rutera ?
marisuzsal
Użytkownik forum

Post autor: marisuzsal »

Obrazek
ODPOWIEDZ