Internet Power LTE 35 GB czy rzeczywiście bez limitu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet Power LTE 35 GB czy rzeczywiście bez limitu
Witam,
Parę dni temu zamówiłem sobie Internet Power LTE 35 GB w CP i mam z tą usługą związane pewne obawy.
Usługa reklamowana przez CP jako usługa bez limitu pozwala na nielimitowane ilością pobranych danych korzystanie z internetu pod warunkiem, że wykonujemy to w ramach usługi LTE. Wspomniane 35 GB, to limit pobierania danych, gdy nie jesteśmy w zasięgu LTE. Po jego przekroczeniu w ramach innej usługi niż LTE CP....... no właśnie, CO?
Próbowałem tą wiedzę zgłębić dzwoniąc kilkakrotnie na infolinię. Odpowiedzi, które dostałem były trzy:
1. Po przekroczeniu limitu 35 GB w standardzie innym niż LTE (czyli w HSDPA, HSDPA+ itp.) przestaję mieć możliwość korzystania z internetu w standardach innych niż LTE.
2. Po przekroczeniu limitu poza siecią LTE nie dzieje się nic i mogę korzystać dalej z internetu z najwyższą technicznie możliwą prędkością.
3. (najbardziej przerażająca opcja) po wykorzystaniu limitu 35 GB poza siecią LTE za każdy nadmiarowy transfer muszę dodatkowo płacić wg standardowego cennika.
Ponieważ zamierzam korzystać z sieci LTE, a mój sprzęt nie ma możliwości ustawienia na "sztywno" standardu LTE (modem USB wpięty w Router Edimax LT-6408n) obawiam się, że automatycznie i bez mojej wiedzy przełączy się na np. HSDPA i niczego nie świadomy pod koniec okresu rozliczeniowego dostanę fakturę jak za zborze.
proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Jan
Parę dni temu zamówiłem sobie Internet Power LTE 35 GB w CP i mam z tą usługą związane pewne obawy.
Usługa reklamowana przez CP jako usługa bez limitu pozwala na nielimitowane ilością pobranych danych korzystanie z internetu pod warunkiem, że wykonujemy to w ramach usługi LTE. Wspomniane 35 GB, to limit pobierania danych, gdy nie jesteśmy w zasięgu LTE. Po jego przekroczeniu w ramach innej usługi niż LTE CP....... no właśnie, CO?
Próbowałem tą wiedzę zgłębić dzwoniąc kilkakrotnie na infolinię. Odpowiedzi, które dostałem były trzy:
1. Po przekroczeniu limitu 35 GB w standardzie innym niż LTE (czyli w HSDPA, HSDPA+ itp.) przestaję mieć możliwość korzystania z internetu w standardach innych niż LTE.
2. Po przekroczeniu limitu poza siecią LTE nie dzieje się nic i mogę korzystać dalej z internetu z najwyższą technicznie możliwą prędkością.
3. (najbardziej przerażająca opcja) po wykorzystaniu limitu 35 GB poza siecią LTE za każdy nadmiarowy transfer muszę dodatkowo płacić wg standardowego cennika.
Ponieważ zamierzam korzystać z sieci LTE, a mój sprzęt nie ma możliwości ustawienia na "sztywno" standardu LTE (modem USB wpięty w Router Edimax LT-6408n) obawiam się, że automatycznie i bez mojej wiedzy przełączy się na np. HSDPA i niczego nie świadomy pod koniec okresu rozliczeniowego dostanę fakturę jak za zborze.
proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Jan
-
- Użytkownik forum
Re: Internet Power LTE 35 GB czy rzeczywiście bez limitu
kamjan pisze:1. Po przekroczeniu limitu 35 GB w standardzie innym niż LTE (czyli w HSDPA, HSDPA+ itp.) przestaję mieć możliwość korzystania z internetu w standardach innych niż LTE.
Z tego co wiem musisz zablokować transmisje w 3/2g po przekroczeniu pakeitu podstawowego bo inaczej będzie faktycznie pobierana opłata za pełną prędkość w standardzie 2/3gkamjan pisze:3. (najbardziej przerażająca opcja) po wykorzystaniu limitu 35 GB poza siecią LTE za każdy nadmiarowy transfer muszę dodatkowo płacić wg standardowego cennika.
-
Niestety Router Edimax LT-6408n nie przewiduje takiej możliwości (jest jedno okienko do zaznaczenia, obejmujące 3G, HSDPA i LTE).
-
- Użytkownik forum
Musisz się zalogować do serwisu online cyfrowego polastu i tam masz możliwość określić co ma się stać po wykorzystaniu podstawowego limitu.
-
A czy Mógłbyś mi powiedzieć w którym miejscu tego szukać? Zalogowałem się, przejrzałem cały serwis i nic.....
-
- Mistrz bezprzewodowy
W Power LTE nie płaci się za dodatkowy transfer po zużyciu limitu. Po jego wyczerpaniu w technologiach poza LTE spada prędkość(nie wiem czy i uploadu) do 32kb. W LTE w zależności od opcji(są 3) dostęp jest priorytetowany, co obecnie jest pustym stwierdzeniem, bo nikt nie wie jak wygląda priorytetowanie i prędkość(nie wiem czy i uploadu) jest ograniczana zdaje się do 10Mb/s, 20Mb/s i w najwyższej bez zmian.
Po nałożeniu lejka 32kb na LTE, bo są już takie przypadki należy dzwonić do BOK i poinformować ich o limicie na nie limitowanym łączu
Podobno mają problemy z platformą i na dzień dzisiejszy ściągają ją ręcznie. Tu jak poczytasz to znajdziesz gościa, któremu już 3 razy taką blokadę nałożyli(przy trzeciej nie pisał że została ściągnięta).
Po nałożeniu lejka 32kb na LTE, bo są już takie przypadki należy dzwonić do BOK i poinformować ich o limicie na nie limitowanym łączu

Ostatnio zmieniony 2014-06-14, 03:06 przez robertnik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
robertnik tak jest w Plusie, ale czy jesteś pewny czy w CP również? Tam zawsze po przekroczeniu limitu należało się zadeklarować czy internet działa dalej, ale za niego płacimy ekstra czy też internet jest wyłączany.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie jestem. Różnice, które wyłapałem to mniejszy wybór sprzętu niż w Plusie, ale za to 100GB nocnego transferu gratis i coś tam z Iplą gratis. Porównywałem najwyższe opcje i do regulaminu z CP się nie dokopałem. Początkowo nie działała strona, a później zabrakło zapału ;P
Teoretycznie jednak oferty powinny mieć bliźniacze warunki.
Teoretycznie jednak oferty powinny mieć bliźniacze warunki.
-
- Użytkownik forum
100GB w nocy i ipla również jest w PLUSie ;-)
-
- Mistrz bezprzewodowy
A gdzie to pisze, bo przy wyborze taryf nie.muchakk pisze:100GB w nocy i ipla również jest w PLUSie ;-)

-
- Użytkownik forum
Fakt w regulaminie jest mowa tylko o nielimitowanej transmisji do ipla.pl
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy ustawić modem na komputerze, zapamięta ustawienia, nawiasem mówiąc grata dałeś sobie wcisnąć.kamjan pisze:Niestety Router Edimax LT-6408n nie przewiduje takiej możliwości
Ale blokadę kosztów na stronie operatora również warto ustawić, jeśli usługa dopuszcza pobieranie opłat po wykorzystaniu limitu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
CP działa na innym systemie bilingowym niż Plus.
Na razie słyszałem o problemach na platformie Plusa, o CP na razie cisza.
Docelowo, ma działać jeden system bilingowy.
Teraz, co do różnicy CP vs Plus:
- Sprzęt w Plusie masz na własność, w CP musisz oddać po zakończeniu umowy
- W Plusie w 3G masz lejek po pakiecie, w CP masz blokadę
- W Plusie w 3G pakiet nocny ma 50GB, w CP 100GB
Na razie słyszałem o problemach na platformie Plusa, o CP na razie cisza.
Docelowo, ma działać jeden system bilingowy.
Teraz, co do różnicy CP vs Plus:
- Sprzęt w Plusie masz na własność, w CP musisz oddać po zakończeniu umowy
- W Plusie w 3G masz lejek po pakiecie, w CP masz blokadę
- W Plusie w 3G pakiet nocny ma 50GB, w CP 100GB
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na necie bez limitu jest jeszcze pakiet nocny ? 

Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131
Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png
Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Play
Plus
-
- Stary wyga bezprzewodowy
No, i wykorzystują go chętnie ci którzy nie są w zasięgu LTE. Będąc w samym HSPA+ zużywasz jak dawniej, limit podstawowy+nocnyV4NzI pisze:Na necie bez limitu jest jeszcze pakiet nocny ?
-
Na szczęście mogę z umowy zrezygnować.krystianb pisze:kamjan pisze:nawiasem mówiąc grata dałeś sobie wcisnąć.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Głupi jaDarek.74 pisze:No, i wykorzystują go chętnie ci którzy nie są w zasięgu LTE. Będąc w samym HSPA+ zużywasz jak dawniej, limit podstawowy+nocny

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-06-19, 13:11 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-06-19, 12:11 przez V4NzI, łącznie zmieniany 1 raz.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131
Play
Plus
Play
Plus