SMS na telefon zamiast na modem
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
SMS na telefon zamiast na modem
Czy jest możliwe, a jeżeli tak, to jak to zrobić aby SMS-y od operatora w Orange Free zamiast na numer modemu, trafiały na mój numer telefonu także w Orange? Chodzi mi o SMS y z informacją np o wyczerpującym się limicie danych lub wystawionych fakturach. Jakieś przekierowanie czy coś. Modem mam utknięty w router i nawet jeżeli dałoby się do niego upchnąć jakiś programik do odbioru SMSów to przypuszczam, że trzeba by było ręcznie sprawdzać, czy coś nadeszło.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: SMS na telefon zamiast na modem
W tej konfiguracji może i faktycznie nie, ale jak by pokombinować... Pierwsze do głowy przyszło mi urządzenie z Androidem, a konkretnie jakiś BOX z USB i RJ45. Co prawda takie urządzenia nie obsługują wszystkich modemów, a i jako router(tethering) będą ustępować tradycyjnym routerom, ale za to da się nimi zarządzać, a przy odpowiednio długim kablu HDMI mieć i smart TV. A w nowszych modelach mieć i Miracast i całą resztę z smartfonów... RJ45 oczywiście do udostępniania internetu routerowi.
Nie robiłem takiej instalacji, ale teoretycznie przy odrobinie czasu poświęconego na konfigurację powinno działać i wzbogacić naszą sieć o niecodzienne funkcje.
Nie robiłem takiej instalacji, ale teoretycznie przy odrobinie czasu poświęconego na konfigurację powinno działać i wzbogacić naszą sieć o niecodzienne funkcje.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja mam Orange Free Net i telefon w Orange i smsy o limicie czy fakturze przychodzą na modem i telefon
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czemu takie stwierdzenie? Jeśli na jednym koncie abonenckim jest karta głosowa, to w normalnej sieci powinno to dać się ustawić u opa.key pisze:Nie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uzyles wlasciwego sformulowania -> "normalna siec" 
Ps. przerabialem to jakis czas temu z "twin sim" - niby sie da, ale moj ISP nie gwarantuje na ktora karte przyjdzie SMS.

Ps. przerabialem to jakis czas temu z "twin sim" - niby sie da, ale moj ISP nie gwarantuje na ktora karte przyjdzie SMS.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To już lepiej router na OpenWRT/Gargoyle i odbieranie SMSów skryptem + wysyłka mailem dalej.robertnik pisze:W tej konfiguracji może i faktycznie nie, ale jak by pokombinować... Pierwsze do głowy przyszło mi urządzenie z Androidem, a konkretnie jakiś BOX z USB i RJ45. Co prawda takie urządzenia nie obsługują wszystkich modemów, a i jako router(tethering) będą ustępować tradycyjnym routerom, ale za to da się nimi zarządzać, a przy odpowiednio długim kablu HDMI mieć i smart TV. A w nowszych modelach mieć i Miracast i całą resztę z smartfonów... RJ45 oczywiście do udostępniania internetu routerowi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mi informacje o fakturze przychodzą na obydwa numery, natomiast informacja o limitach numeru komórkowego na komórkę, a modemowego na modem. Także kody, które są wysyłane aby dokonać niektórych operacji, tylko na odpowiedni numer. Obydwa konta mam połączone, jakby się ktoś pytał Aby odebrać sms z numeru na modem, muszę wypinać go z routera, który jest na piętrze, odpinać od modemu antenę, co zdrowe dla niego nie jest i podłączyć do komputera na parterze.Andrzejz78 pisze:Ja mam Orange Free Net i telefon w Orange i smsy o limicie czy fakturze przychodzą na modem i telefon
[ Dodano: 2014-06-13, 19:18 ]
Właśnie mam router z Gargoyle ale 4MB pamięci nie pozwala za bardzo poszaleć. Za cienki jestem, aby sam to wymyślić jak zrobić. Potrzebowałbym bardzo łopatologicznego wytłumaczenia jak to się robi. Cezary z eko.one.pl jest bardzo uczynny, tylko, że jego odpowiedzi są dla osób trochę bardziej zaawansowanych w temacie niż ja, choć tak na prawdę wszystko jest dla ludzi.To już lepiej router na OpenWRT/Gargoyle i odbieranie SMSów skryptem + wysyłka mailem dalej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
HariMata, nie lepiej skorzystać z aplikacji Mój Orange i mieć tam obydwa konta, wykorzystane limity, etc?