roter tplink mr-3420 v.2 - weryfikacja pin karty orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hitmack
Stały użytkownik forum

roter tplink mr-3420 v.2 - weryfikacja pin karty orange

Post autor: hitmack »

Witam szanowne grono. Czy we wspomnianym routerze jest możliwość zapamiętania kodu pin? . Niestety każdorazowo po włączeniu routera muszę wchodzić w "quick setup" i wklepywać pin, co jest nieco uciążliwe. Wcześniej używałem mv410r i tam była opcja zapisywania pinu. Czy jest może jakiś alternatywny soft do mr3420? Bo z tego co się orientuję dezaktywować pin w "kochanym" orange da się tylko pisząc do nich, lub zajść do salonu, tak?

Druga sprawa. Komputer łączy się z routerem bezprzewodowo. Przez prawie miesiąc nie miałem problemów, kiedy w modemie siedziała karta prepaid z wyłączonym żądaniem pin. Trzy dni temu przełożyłem kartę dualną z abonamentu i już kilka razy router sam wyłączył moduł wi-fi. Zwykle dzieje się to przy ponownym włączeniu urządzenia, ale raz zdarzyło się, gdy korzystałem z neta. Muszę wtedy połączyć się przez kabel i załączyć wi-fi. Co dziwniejsze w zakładce wireless settings jest rozwijana belka gdzie ustawia się REGION, ale nie rozwija się lista krajów do wybrania. Dopiero przywrócenie ustawień fabrycznych pomaga i można ustawić wszystko jak trzeba... Nie wiem, może router nie wyrabia się z zasilaniem modułu wi-fi i modemu e398 (nie mam huba), ale trochę to dziwny zbieg okoliczności, bo problem zaczął występować dopiero na karcie dualnej.
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
dexter18

Re: roter tplink mr-3420 v.2 - weryfikacja pin karty orange

Post autor: dexter18 »

Wrzuć gargoyle. Wpiszesz PIN dasz zapisz i zapamięta. Nie będzie potrzeby wpisywania znów.
hitmack
Stały użytkownik forum

Dzięki kolego, sprawdzę. Widzę, że masz ten sam router. Czy używasz może do niego huba?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hitmack pisze:Bo z tego co się orientuję dezaktywować pin w "kochanym" orange da się tylko pisząc do nich, lub zajść do salonu, tak?
Zwykle to też nie pomaga.
Nie pomagam na PW!
hitmack
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Zwykle to też nie pomaga.
Heh, "kochane" orange. Na dodatek źle rozliczają szczęśliwe godziny- reklamacje wysłałem, ale to już inna historia...

Zainstalowałem gargoyla. Wielkie dzięki dexter18. Zapamiętuje pin i dodatkowo pokazuje mi siłę sygnału 3G :super: Super sprawa bo wybieram się niedługo na dach zmieniać polaryzację anteny i nie muszę tachać już całego pc pudła pod okno gdzie wychodzi kabel antenowy. Wielkie dzięki. :ok:

Edit:
Jednak z tą siłą sygnału lipa. Odłączyłem na chwile konektor od modemu i siła sygnału się nie zmieniła (-75dBm). No nic trzeba będzie zrobić po staremu :/
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Jeśli masz zasilacz 1.5A to nie powinno być problemu z zasilaniem. Spotykano słabsze zasilacze (może w innych wersjach tego modelu) i tam ponoć hub USB coś dawał.
Zaktualizuj soft TP-LINKa do najnowszego oficjalnego, może problem z WiFi zniknie.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
hitmack
Stały użytkownik forum

Zaktualizuj soft TP-LINKa do najnowszego oficjalnego, może problem z WiFi zniknie
No właśnie pierwsza rzecz co zrobiłem to upgrade oryginalnego softu ze strony tplinka Prawie miesiąc wszystko było okey. Dopiero przy karcie abonamentowej z pinem zaczęły dziać się takie jajca z wifi. Nie wiem, może zbieg okoliczności... W każdym razie do softu z tp linka nie wróce przez konieczność wklepywania pinu. Poobserwuje jak się router będzie zachowywał na gargulcu i ewentualnie dokupi się huba.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hitmack pisze: i ewentualnie dokupi się huba.
To ja bym wolał sprzedać to co masz (modem i router), troszkę dołożyć i kupić Huawei B593s-22.
hitmack pisze:Odłączyłem na chwile
Ile to była ta chwila?
Nie pomagam na PW!
hitmack
Stały użytkownik forum

Ile to była ta chwila
Pare minut. Najpierw odłączyłem konektor od modemu. Potem wylogowałem się ze strony konfiguracyjnej routera i ponownie zalogowałem. Dalej wyświetlał się sygnał na poziomie 61% (-75dBm) chociaż żadna strona nie działała wiec powinno wskazywać że jest -113 czy coś...

No z tym B593 to trochę żałuje że nie kupiłem. Modem na usb się mocno grzeje, a i tak używam tego neta w domu.

Edit:
Miałem ustawione łączenie się w auto (4G/3G/2G). Zmieniłem na 3G only. Coś się w końcu ruszyło i pokazało -71dBm. W zakładce "3G/lte modem" nie wyświetla żadnego info o modemie. w wierszu device mam do wyboru: none, /dev/ttyUSB0, /dev/ttyUSB1 i USB2 ale na żadnym nic nie pokazuje.
Obrazek
piotrekg3
Użytkownik forum

Post autor: piotrekg3 »

W wierszu device zmień na USB2, u mnie pokazuje wszystko, ale mam inny modem
Obrazek
TP-Link MR-3420 V2 + Huawei E3372 + Cybertech 1800 Mhz
hitmack
Stały użytkownik forum

Zmieniłem i wyświetlało się, że ładuje dane, ale dalej nic. Przełączyłem na USB1 i po dłuższym mieleniu zaskoczyło. Trochę dziwne że wcześniej nic nie pokazywało, ale grunt że już działa, dzięki
Obrazek
dexter18

Post autor: dexter18 »

Jak masz czas i chęci wrzuć sobie 3Ginfo. Ja nie używam huba z tym routerem bo nie mam takowej potrzeby. E3251 daję radę bez.
ODPOWIEDZ