B593s i jego zasięg bez anteny zewnętrznej

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
prozac
Początkujący użytkownik forum

B593s i jego zasięg bez anteny zewnętrznej

Post autor: prozac »

Witam,

planuję zakup drugiego internetu do domu. Posiadam aktualnie kiepsko działającą neostradę i potrzebuję czegoś lepszego tylko dla siebie. Z tego co zauważyłem B593 cieszy się dość dużą popularnością. Nie chcę jednak montować niczego na zewnątrz, dlatego wolałbym samo urządzenie, bez dodatkowych anten postawione ewentualnie na strychu.

Mam u siebie zasięg LTE Playa. Testowałem go na 2 urządzeniach:
* Telefon Nexus 5 - okolice -110dBm w domu, -98dBm na strychu (mieszkam sporo niżej niż sam BTS). 15Mb/s download i stabilne, dosyć niskie pingi nawet bez konieczności wynoszenia telefonu na strych.
* Pożyczony od znajomego Alcatel (chyba Y800) - zasięg sporo gorszy od mojego telefonu, były spore problemy z zasięgiem nawet na strychu. Wystarczyło urządzenie wziąć do ręki aby straciło LTE całkowicie.

Stąd moje pytanie - skoro telefon potrafi mieć lepszy zasięg niż dedykowany do tego typu rzeczy modem, czy po B593s mogę się spodziewać podobnych rzeczy? Tak naprawdę wystarczyłby mi jakiś dobry modem na USB, ale jego na strych to raczej nie wyniosę bez zakupu jakiegoś dodatkowego routera.

Dzięki za pomoc.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: B593s i jego zasięg bez anteny zewnętrznej

Post autor: robertnik »

Ze strychu chcesz siać na cały domek? To raczej i jakiś repeater jeszcze. Co do B593s-22 to właśnie(post niżej) dowiedziałem się że do wifi można podłączyć 32 urządzenia, co sprowadza go do MiFi bez baterii, ale z switch rj54. Jestem na etapie planowania własnej sieci, teraz mam ADSL z Netii i rozważam różne warianty, ale chyba modem USB z miejscem na anteny wpięty w potrafiący go obsługiwać router w N wydaje się optymalnym rozwiązaniem. W razie czego można wypiąć router i pójść na spacer z internetem. Czytam jeszcze o MiFi, jak działają wpięte na większość czasu w zasilanie, ale niewiele obiektywnych opinii, a teoretyków...
prozac

Jeśli chodzi o zasięg WiFi to raczej nie mam się co martwić. Powinien być tam gdzie go potrzebuję, a nawet jeśli nie to mam parę starych routerów, które mogą posłużyć jako repeatery. Jak właśnie pisałem modem na USB byłby świetny (mogłbym się dodatkowo wpiąć do LAN'a drugiej sieci w domu) gdybym wiedział jak będzie z zasięgiem, ale nie mam jak od nikogo żadnego pożyczyć.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A po co takie pseudo rozwiązania z routerem na strychu. Zamiast tego proponuję ustawić router na dole i ewentualnie antena zew. do LTE. Ostatecznie zostaw B-593s-22 na strychu a do niego po LAN podepnij dodatkowy AP. Pomysł z repeaterem nie najlepszy, niestabilnie, spowolniona sieć, zrywanie połączeń. Podstawowe pytanie to jak chcesz wykorzystywać to LTE z Play. Ma to być dodatkowe łącze, czy Neo ma być zapasowe ? Można użyć routera ADSL z obsługą modemu LTE na USB. Tani nie będzie. W ten sposób masz dwa dostępy na jednym urządzeniu. Ewentualnie taniej, obecny router ADSL użyj tylko jako modem. Połącz go z WAN np. MR-3420v2. Do routera MR-3420v2. wepniesz modem LTE( z anteną) i masz to samo rozwiązanie za 130 zł. Nie liczę modemu i anteny.
prozac

LTE będzie dodatkowym łączem, będę korzystał z niego tylko ja. Reszta domowników zostanie przy neostradzie. Z tego powodu samym położeniem urządzenia czy zasięgiem WiFi bym się nie przejmował, ważne żebym tylko ja miał zasięg WiFi u siebie w pokoju. Chcę jak najbardziej uniknąć używania jakichkolwiek kabli, nie łatwo je u mnie poprowadzić na strych.

Gdybym miał pewność, że któryś z modemów na USB ma przynajmniej taki zasięg jak telefon, którego używam to kupiłbym go bez pytania tutaj. Niestety, tak jak pisałem, nie mam od kogo pożyczyć takiego urządzonka, a kupować żeby potem leżało na półce nie ma sensu.

Dzięki za opinie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Modem nie utworzy ci sieci .Potrzebujesz zestaw modem LTE router z jego obsługą lub router z wbudowanym modemem LTE. B-593s-22 posiada taki modem. Na dodatek ma dwie anteny zew. LTE o zysku 4dBi więc nie będzie działał gorzej od telefonu. Nie porównuj go z Y800 bo to wyjątkowy szmelc. jeśli chodzi o WiFi to bez dokładnych danych dotyczących ścian, stropów i odległości trudno powiedzieć jak będzie wygladało u ciebie. Czy masz zasięg obecnego routera Neostrady na strychu? Jesli tak to jaki poziom sygnału? Czy ten ADSL stoi u ciebie w pokoju,obok? na tej podstawie można wnioskować jak będzie z zasięgiem B-593. Na twoim miejscu wziąłbym B-593s-22 z Plusa na testy( 7 dni i możesz oddać) i sprawdzi z Play. Jak wypali kupujesz na Allegro za 300-350złi po kłopocie.
prozac

Dobrze wiedzieć, że przynajmniej nie mam się co sugerować jakością zasięgu z Y800. Jeśli chodzi konfiguracje samej sieci to sobie poradzę, mam z tego zakresu trochę wiedzy.

Przeglądając ofertę Playa zauważyłem urządzenie Huawei E5170. Jest to chyba jeszcze nowość, macie jakąś wiedzę na temat tego urządzenia? Cenowo wychodzi całkiem fajnie, poza tym mam pewność, że w Playu jest u mnie zasięg i mógłbym się pokusić na abonament.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

E5170 używam, całkiem ok. Ze strychu łapie mi zasięg na dole, jak mam u siebie na piętrze to i przed domem i w ogrodzie zasięg jest. Brakuje jednak mi w nim informacji o zasięgu 3G/LTE, są same kreseczki, a z tego co wiem B593 pokazuje też w dB.
Podstawka do LAN jest na USB, można z niej zrezygnować i mniej miejsca router zajmuje.
Na Twoim miejscu zrobiłbym tak jak ktoś wyżej napisał, weź B593 na testy z PLUSa i kup startery innych sieci i testuj ;)
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
prozac

Dzięki wszystkim za opinie. Praktycznie jestem już zdecydowany na B593. Kupię go chyba na allegro i będę testował zasięg różnych sieci. Dowiedziałem się, że mam też dosyć blisko LTE od orange, więc tak czy inaczej problemów z zasięgiem nie będzie. Problemów z dwoma sieciami w domu raczej też nie będzie, mała zabawa z routingiem i wszystko będzie działało tak jak oczekiwałem.
ODPOWIEDZ