Problem z anteną Dual LTE 15dbi CYBERTECH
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z anteną Dual LTE 15dbi CYBERTECH
Witam, jako ,że moja neostrada działa 2-3 razy wolniej od aktualnego LTE z PLUS-a zdecydowałem pozostać przy tej usłudze. Posiadam router B593s-22 i 1-2 kreski zasięgu - w panelu diagnostycznym RSSI 81 RSRP -108dbm w innym pokoju RSSI -73 RSRP -100 od nadajnika LTE ok 700m w lini prostej -Lębork ul. Skoczylasa a BTS na wierzy ciśnień więc po drodze park i parę domków.
Chciałem wzmocnić zasięg i tak poczytałem i zakupiłem antenę jak w tytule-chodząc po domu z routerem download skacze dość mocno w górę stąd decyzja o antenie.
Antena przyszła ale zdziwiłem się, że nic nie daje znaczy tak...na antenach tych z zestawu mam parametry lepsze niż na tej dualnej czy to w domu czy łażąc po strychu z anteną i routerem- jak antenę obrócę tyłem do przodu to odbiera na poziomie tych z zestawu (a nic za moim domem nie ma , żadnych innych budynków by odbijały sygnał) a tak to to żadnej poprawy- odłączając anteny zewnętrzne i przełączając na wewnętrzna router łapie sygnał ale nieco gorszy od tego na zewnętrznych antena z zestawu wiec raczej nie jest to jego winą. Podejrzewam wadliwą antenę z CYBERTECH-u bo zysk jaki jej się udało osiągnąć równa sie prawie zyskowi antenek z zestawu a powinno być znacznie lepiej tym bardziej ,że brałem antenę celowo z kablami 5m.
Miał ktos taki problem z antena od CYBERTECH ?
Chciałem wzmocnić zasięg i tak poczytałem i zakupiłem antenę jak w tytule-chodząc po domu z routerem download skacze dość mocno w górę stąd decyzja o antenie.
Antena przyszła ale zdziwiłem się, że nic nie daje znaczy tak...na antenach tych z zestawu mam parametry lepsze niż na tej dualnej czy to w domu czy łażąc po strychu z anteną i routerem- jak antenę obrócę tyłem do przodu to odbiera na poziomie tych z zestawu (a nic za moim domem nie ma , żadnych innych budynków by odbijały sygnał) a tak to to żadnej poprawy- odłączając anteny zewnętrzne i przełączając na wewnętrzna router łapie sygnał ale nieco gorszy od tego na zewnętrznych antena z zestawu wiec raczej nie jest to jego winą. Podejrzewam wadliwą antenę z CYBERTECH-u bo zysk jaki jej się udało osiągnąć równa sie prawie zyskowi antenek z zestawu a powinno być znacznie lepiej tym bardziej ,że brałem antenę celowo z kablami 5m.
Miał ktos taki problem z antena od CYBERTECH ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z anteną Dual LTE 15dbi CYBERTECH
I łażąc tak po domu nic więcej nie uzyskasz. Antena zewnętrzna jest po to, aby umieścić ją na zewnątrz domu i to najwyżej jak się da. Ponadto ma być skierowana na nadajnik.Suchy_PL_ pisze: czy to w domu czy łażąc po strychu z anteną i routerem
Antena nie wzmacnia sygnału, od tego są wzmacniacze sygnałowe, ale w technice GSM nie stosuje się anten ze wzmacniaczem. Takie rozwiązania stosuje się w antenach radiowo-telewizyjnych. Parametrem anteny jest zysk energetyczny.Suchy_PL_ pisze:Chciałem wzmocnić zasięg
Tyle tylko, że jak antenę nawet o większym zysku energetycznym umieścisz wewnątrz domu, gdzie sygnał dość skutecznie jest tłumiony przez ściany, to i tak nic nie uzyskasz.
Reasumując, zamontuj antenę zgodnie z jej przeznaczeniem na zewnątrz i dopiero wówczas ją oceniaj.
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawa to prawidłowy montaż anteny, umieść jak najwyżej na kierunku BTS-a. Ważne aby strefa przed nią była czysta. Poczytaj o strefie Fresnela.
-
na dworzu miałem router z pomocą przedłużacza sieciowego i w tym samym miejscu antenę dualną i nic to nie zmieniło . Nadajnika wizualnie nie mam prawa widzieć bo jest za parkiem ale dziwi mnie, że sygnał lepszy odbieram tyłem anteny.
Pisząc "wzmocnić zasięg" nazwałem to potocznie- każdy wie o co chodzi
Pisząc "wzmocnić zasięg" nazwałem to potocznie- każdy wie o co chodzi

- wojteks
- *** Administrator ***
Może ta stacja bazowa to tylko pozwolenie i nie działa jeszcze. Poszukaj innych w okolicy.Suchy_PL_ pisze:ale dziwi mnie, że sygnał lepszy odbieram tyłem anteny.
Nie pomagam na PW!
-
stacja działa bp siostra mieszka od niej ok 500m po drugiej stronie parku i łączy się z tym samym BTS-em a w okolicy innych nie ma -inny BTS którego mógłbym łapać na antenie zewnętrznej jest ok 2km w linii prostej i w zupełnie inną stronę.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To też nic dziwnego, że masz słaby sygnał. drzewa niestety też tłumią sygnał dość skutecznie. Wystarczy popatrzeć na mapę zasięgu któregokolwiek operatora na UMTS2100 lub LTE1800. Każdy obszar leśny jest wyłączony z zasięgu.Suchy_PL_ pisze:Nadajnika wizualnie nie mam prawa widzieć bo jest za parkiem
Na mapie Plusa też rejon Skoczylasa i Lipowej w Lęborku ma pewien obszar poza zasięgiem lub o ograniczonym zasięgu. Jeśli tam mieszkasz, to bez wyniesienia anteny na dach nie wiele zrobisz, a i to też nie zagwarantuje Ci poprawnego odbioru, ale stworzy większe szanse.
A to, że odbierasz sygnał "tyłem anteny" jak to napisałeś, świadczy tylko o tym, że sygnał z BTS odbija się od czegoś.
-
No własnie tez tak myślę, tylko od czego może się odbijać skoro za mną same pola
sygnał mam w moim pokoju -81 a u rodziców różnie -71 /-75 najważniejsze to to, że nie rozłącza i jest stabilny lecz fakt u rodziców prędkość ok 38-39Mb/s a u mnie o 10Mb/s mniej.
Dziś antenę dam na maszt nad dachem zatem ok 2m wyżej niż najwyższy punkt na strychu i zobaczę jak będzie- oczywiście zdam relacje
EDIT: Antena ok 2m wyżej niż na najwyższym punkcie na strychu i RSSI waha sie od -67 do -71 ale....skoczyły transfery i przy obciążeniu nadajnika miałem dl 42Mb/s (podskoczyło z 24-30) , Up 14-21 Mb/s( podskoczył z 6Mb/s). Anteną delikatnie kręciłem i ustawiałem w pionie mając przy sobie laptopa i na bieżąco monitorowałem pracę routera i to najlepsze co udało się uzyskać. Na Neo miałem dl max 12Mb/s a up 1Mb/s bez możliwości technicznych na większą prędkość - za duża odległość od centrali, do innej nie chcieli przepiąć- a VDSL -BMT tak więc z LTE jestem zadowolony pomimo nieco wyższego pingu. W przyszłości wypróbuje może nieco podnieść maszt i może uzyskam coś więcej.
EDIT2: Aktualnie speedtest pokazał to co na obrazku, więc jestem mega zadowolony- chwilami ponad 70Mb/s

Dziś antenę dam na maszt nad dachem zatem ok 2m wyżej niż najwyższy punkt na strychu i zobaczę jak będzie- oczywiście zdam relacje

EDIT: Antena ok 2m wyżej niż na najwyższym punkcie na strychu i RSSI waha sie od -67 do -71 ale....skoczyły transfery i przy obciążeniu nadajnika miałem dl 42Mb/s (podskoczyło z 24-30) , Up 14-21 Mb/s( podskoczył z 6Mb/s). Anteną delikatnie kręciłem i ustawiałem w pionie mając przy sobie laptopa i na bieżąco monitorowałem pracę routera i to najlepsze co udało się uzyskać. Na Neo miałem dl max 12Mb/s a up 1Mb/s bez możliwości technicznych na większą prędkość - za duża odległość od centrali, do innej nie chcieli przepiąć- a VDSL -BMT tak więc z LTE jestem zadowolony pomimo nieco wyższego pingu. W przyszłości wypróbuje może nieco podnieść maszt i może uzyskam coś więcej.
EDIT2: Aktualnie speedtest pokazał to co na obrazku, więc jestem mega zadowolony- chwilami ponad 70Mb/s