Czy będzie działać?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dario_91
Początkujący użytkownik forum

Czy będzie działać?

Post autor: Dario_91 »

Witam
Zaciekawiła mnie nowa promocja w Cyfrowym Polsacie. Jako, że mam u nich telewizję mogę wziąć Pakiet Internet Power LTE 25GB po przekroczeniu transferu prędkość limitowana do 10Mb/s w cenie 30 zł. Cała rzecz w tym, że według ich mapki trochę brakuje mi do zasięgu LTE. Teraz moje pytanie czy brać ich zestaw domowego internetu gdzie dają zestaw z anteną zewnętrzną (ponoć jestem w zasięgu) czy wziąć zwykły modem + dokupić jakąś mocną antenę. Czy przy takim pokryciu zasięgu dobra antena da sobie radę, internet będzie działał stabilnie, dodam, że do miejscowości Olszany jest jakieś 1,5km, zielona kropka to miejsce gdzie mieszkam. Wyczytałem, że montaż zestawu domowego (ten z antena) musi dokonać serwisant CP, czy dają jakąś gwarancję działania? Proszę o radę.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-06-03, 12:26 przez Dario_91, łącznie zmieniany 1 raz.
Dario_91

Re: Czy będzie działać?

Po przekopaniu forum wielu twierdzi, że LTE działa sprawnie max 2-3km od nadajnika. Sprawdzając na mapie btsearch w lini prostej do najbliższego nadajnika Mobylandu mam 5,5km przez las i dosyć sporą górę. Zamówiłem antenę http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html i w tygodniu wezmę modem na próbę. Antena będzie zamontowana na dachu dwupiętrowego domu. Jak myślicie są jakieś szanse na działanie LTE?
Fenio
Użytkownik forum

Post autor: Fenio »

Jest szansa że będzie działać. Zasięg "domowego internetu" to inaczej zasięg przy zastosowaniu ich zestawu ODU-IDU. Z panelem cybertecha wzmocnienie powinno być znacznie lepsze niż na antenie wbudowanej w ODU.
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

Dario_91 pisze:Po przekopaniu forum wielu twierdzi, że LTE działa sprawnie max 2-3km od nadajnika.
Nie do końca są to kryteria bo bywa z tym rożnie i uzależnione jest od wielu czynników. Ja mam antenę http://www.cybertech.com.pl/p116,antena ... -mimo.html odległość prawie 4 km. Antena na wysokości około 5m.Obrazek
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Dario_91

Dzisiaj udało mi się znaleźć na antenie cybertecha, zasięg i połączyć się. Moc sygnału -125dBm także kiepsko ale o dziwo internet działa bezproblemu. Transfer może nie zachwyca bo download do 10Mb/s i upload 0,3 Mb/s ale pingi 50ms i stabilne. Takie pytanie ile dB może dać skrócenie kabla antenowego? W tym momencie kabel ma 5m (2 kable).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dario_91 pisze:Takie pytanie ile dB może dać skrócenie kabla antenowego?
0.5dB na każdy metr mniej więcej przy założeniu że masz h155 lub podobny, oczywiście ważne jest prawidłowe zarobienie nowego wtyku antenowego bo może być gorzej niż jest.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ