Plus POWER LTE - klapa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Plus POWER LTE - klapa?
Trochę niepokoi fakt że na forach pisze dosłownie garstka ludzi. Część narzekała na limity, część pisała że limitów żadnych nie ma a inni co narzekali przestali narzekać od paru dni i twierdzą że limit się nie włącza. Niestety brak profesjonalnych recenzji tej usługi jak i brak większej ilości opinii klientów nadal nie daje pewności co do jakości usługi.
-
- Stały użytkownik forum
I jak testerzy, ktoś przekroczył 200GB? ^^
-
- Stały użytkownik forum
A nie wiesz że fora są od narzekania a nie od zachwalania usług?Fenio pisze:Trochę niepokoi fakt że na forach pisze dosłownie garstka ludzi. Część narzekała na limity, część pisała że limitów żadnych nie ma a inni co narzekali przestali narzekać od paru dni i twierdzą że limit się nie włącza. Niestety brak profesjonalnych recenzji tej usługi jak i brak większej ilości opinii klientów nadal nie daje pewności co do jakości usługi.

Jeśli nie jesteś pewny, to weź na testy, zawsze możesz oddać, a po kwartale możesz znów wziąć na testy

- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Profesjonalne recenzje musiały by być robione w wielu miejscach w Polsce o różnej gęstości zaludnienia. To nie jest takie łatwe nie wspominając o kosztach.Fenio pisze:Niestety brak profesjonalnych recenzji tej usługi jak i brak większej ilości opinii klientów nadal nie daje pewności co do jakości usługi.
Jedyne co można zrobić to osobny wątek na forum, w którym użytkownicy będą wrzucać tylko i wyłącznie informację w stylu lokalizacja, sprzęt, okres testów, najmniejszy oraz średni ping, średnia i maksymalna prędkość, ewentualne uwagi/problemy itp.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Użytkownik forum
Dobry pomysł. Dodał bym do tego opcjonalną informację o sile sygnału w dB.ra-v pisze:Jedyne co można zrobić to osobny wątek na forum, w którym użytkownicy będą wrzucać tylko i wyłącznie informację w stylu lokalizacja, sprzęt, okres testów, najmniejszy oraz średni ping, średnia i maksymalna prędkość, ewentualne uwagi/problemy itp.
Ciekawy jestem czy ten QoS w zależności od wybranej taryfy faktycznie działa a jeśli tak to jak duże to są różnice. Ale żeby to sprawdzić to ktoś musiał by dysponować minimum dwoma kartami sim z power LTE dwóch różnych pakietów plus ewentualnie do porównania LTE na kartę. Nie trzeba do tego jeździć po całej Polsce z laptopem

-
- Stały użytkownik forum
Nie jestem jeszcze do końca pewien, ale być może spełnia się powyższy scenariusz. Ponad miesiąc temu założyłem ten temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40467 . Wziąłem IDU-ODU na próbę. Jednak ze względu na brak obsługi standardu 3G zdecydowałem się zmienić na B593. Do zeszłego wtorku było ok. W prawdzie w godzinach szczytu prędkości znacznie spadały, ale LTE działało. Od wtorku brak możliwości połączenia z LTE. Aktualnie korzystam z WCDMA. Według parametrów logowania do sieci które podaje router nie udało mi się określić z którym nadajnikiem się łączył. Jedyna informacja to "ID KOMÓRKI: 296". Aktualnie brak połączenia z tą komórką. Podczas próby logowania do LTE przechodzi komórka 135, a potem 5 i na niej się zatrzymuje, po czym wyświetla się błąd, który dodałem do załącznika. Zgłosiłem problem poprzez ICOK. Na razie czekam na odpowiedź.wojteks pisze:
za chwilę okaże się że mapa zasięgu LTE zostanie skorygowana, anteny na stacjach bazowych obniżone/zmieniony tilt żeby ograniczyć zasięg z 10-11km do 6 a potem płacz userów bo mieli zasięg ale już nie mają i żadna antena zewnętrzna w tym nie pomoże. Tak samo mogą zostać odrzuceni userzy o najsłabszym zasięgu/najgorszej modulacji spowalniający stacje bazowe.
Działania za strony operatora zostaną nazwane optymalizacją sieci.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Chyba raczej drugi z opisanych scenariuszy, bo zacytowałeś dwa różne scenariusze, z których pierwszy jest absurdalny, a drugi w Twoim przypadku jak najbardziej możliwy.pawelj5 pisze:Nie jestem jeszcze do końca pewien, ale być może spełnia się powyższy scenariusz.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-06-20, 18:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-06-20, 17:10 przez bomber, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie pisz bzdur i nie podważaj treści pisanych przez bardziej doświadczonychbomber pisze:bo zacytowałeś dwa różne scenariusze, z których pierwszy jest absurdalny
W Orange już jakiś czas temu ograniczyli zasięg żeby sieć nie wysiadła Mieszkam blisko BTSa więc mi pasuje bo net chodzi pięknie ale kilka km dalej mogę zapomnieć o U2100
W LTE Orange i Plusa mam sygnał na poziomie 40-60% ale jestem odrzucany ze względu na odległość jak słaby(degradujący) sygnał z modemu
-
Przepraszam bardzo, ale na jakiej podstawie oceniasz moje doświadczenie?! Nie przypominam sobie, abym tu się chwalił swoim CV.Andrzejz78 pisze:Nie pisz bzdur i nie podważaj treści pisanych przez bardziej doświadczonych
Czy chcesz powiedzieć, że nie są absurdem wypowiedzi wojtkas o ograniczeniu zasięgu z z 10-11 do 6 km (są to oczywiście liczby od czapy, ale to nie ja je wymyśliłem)?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-06-20, 17:10 przez bomber, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam!
Mam to coś od kilku dni i takie wyniki:
http://www.speedtest.net/my-result/3561983743
zdarzają się trochę mniejsze.
zasiąg na 2-3 kreski myślę o dołożeniu anteny router b593s.
Początkowo 2 razy wpadłem w "lejek" ale po interwencji w BOK zdjęty.
Czy zna ktoś może hasło do roota na ssh . Router z plusa
Pozdrawiam
Mam to coś od kilku dni i takie wyniki:
http://www.speedtest.net/my-result/3561983743
zdarzają się trochę mniejsze.
zasiąg na 2-3 kreski myślę o dołożeniu anteny router b593s.
Początkowo 2 razy wpadłem w "lejek" ale po interwencji w BOK zdjęty.
Czy zna ktoś może hasło do roota na ssh . Router z plusa
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Możesz zdradzić jaki wziąłeś abonament, ile masz już pobrane mega i jak daleko do BTS?
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Domyślne powinno być na naklejce na routerze albo ewentualnie w papierologii. Pewnie login to admin i hasło też admin.Czy zna ktoś może hasło do roota na ssh . Router z plusa
-
- Użytkownik forum
Lublin, os Choiny ping z ostatniej doby i tygodnia do DNSa Google 8.8.8.8ra-v pisze:Profesjonalne recenzje musiały by być robione w wielu miejscach w Polsce o różnej gęstości zaludnienia. To nie jest takie łatwe nie wspominając o kosztach.Fenio pisze:Niestety brak profesjonalnych recenzji tej usługi jak i brak większej ilości opinii klientów nadal nie daje pewności co do jakości usługi.
Jedyne co można zrobić to osobny wątek na forum, w którym użytkownicy będą wrzucać tylko i wyłącznie informację w stylu lokalizacja, sprzęt, okres testów, najmniejszy oraz średni ping, średnia i maksymalna prędkość, ewentualne uwagi/problemy itp.

Modem - b593, średnia prędkość ~35/35, maks prędkość 40/42 Mb/s

Sygnał

Używam anteny zewnętrznej dualnej z telkobu. Do BTSa ok 800 m bez widoczności (zasłonięty zabudową miejską i drzewami).
Ostatnio zmieniony 2014-06-20, 10:18 przez marisuzsal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Witam! na naklejce jest tylko info o dostępie do konta admin z panelu, a nie do roota po ssh.ra-v pisze:Domyślne powinno być na naklejce na routerze albo ewentualnie w papierologii. Pewnie login to admin i hasło też admin.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-06-20, 17:10 przez Enrike4, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dziś rozpocząłem testowanie Power LTE na Nowym Ciechocinku.
1,5 lub 2 km od stacji ruter B593 stoi sobie przy oknie i nawet dobrze to wygląda nie liczyłem na takie prędkości http://www.speedtest.net/my-result/3575645353

Tego nie potrafię rozkodować ale chyba źle nie jest
1,5 lub 2 km od stacji ruter B593 stoi sobie przy oknie i nawet dobrze to wygląda nie liczyłem na takie prędkości http://www.speedtest.net/my-result/3575645353

Tego nie potrafię rozkodować ale chyba źle nie jest
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bez zewnętrznej anteny ( tylko 2 patyki) , 4/5 kresek zasiegu.
[ Dodano: 2014-06-22, 15:56 ]
Przekroczyłem limit danych o 7 GB i nie dostalem żadnego smsa prędkość się nie zmieniła. Nadal tyle ile daje łącze.

[ Dodano: 2014-06-22, 15:56 ]
Przekroczyłem limit danych o 7 GB i nie dostalem żadnego smsa prędkość się nie zmieniła. Nadal tyle ile daje łącze.
-
- Guru bezprzewodowy
Proponuję zajrzeć na http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... &start=345 i dalej. Użytkownicy Power LTE zaczynają dostawać lejek po pobraniu ok. 200GB.
-
Dobrze ze netia dzwoni i ma z dnia na dzień coraz lepsze oferty utrzymaniowe.
Łącze zapasowe w sam raz

-
- Stały użytkownik forum
bartex03, ty już chyba trochę masz to Power LTE, jaki już zrobiłeś transfer?
-
165 GB i mam info że zmniejszona predkosc, ale faktycznie pozostała bez zmian.BKpbO pisze:bartex03, ty już chyba trochę masz to Power LTE, jaki już zrobiłeś transfer?
Jednak boje się rezygnować z wimaxa bo Plus był, jest i będzie nieobliczalny, dlatego bedę jeszcze z Netią negocjował i bedzie to łacze zapasowe.
-
Limitowany nielimitowany LTE Plusa/CPmatek451 pisze:Użytkownicy Power LTE zaczynają dostawać lejek po pobraniu ok. 200GB.
no można się tego było spodziewać, zbyt dobre aby było prawdziwe
-
- Stały użytkownik forum
Nawet nie podał czy jest w zasięgu LTE... pewnie łączył się poprzez 3G i pakiet poszedłmcore pisze:Limitowany nielimitowany LTE Plusa/CP

-
- Mistrz bezprzewodowy
Na dodatek łączył się po GPRS class 10 i tak mu poszedł cały limit...BKpbO pisze:Nawet nie podał czy jest w zasięgu LTE... pewnie łączył się poprzez 3G i pakiet poszedł
Dorabiasz na wróżbiarstwie?
-
- Użytkownik forum
Nie 3G tylko brudny PR pozostałych sieci.mcore pisze: Limitowany nielimitowany LTE Plusa/CP
Dnia 31 maja kiedy podpisywał umowę jak twierdzi poszkodowany; w Plusie/CP nie było PowerLTE, więc resztę bzdur można również pominąć.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-06-27, 18:26 ]
Ostatnio zmieniony 2014-06-27, 17:26 przez marisuzsal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dziś czytam że znów ludziom lejki zakładają. No mają awarię najwidoczniej, tyle że awaria nie dotyczy programu nakładającego lejek podczas obciążenia danego BTS, czy całej strefy, a programu, który ten lejek po odciążeniu powinien sam ściągać. Zdaje się że tą fuchę przejeli konsultanci na infoliniach. Na dzień dzisiejszy ściągniecie lejka jest taryfikowane jak połaczenie z BOK.
-
- Guru bezprzewodowy
@marisuzsal a może to nie czarny PR konkurencji tylko atak zorganizowanej grupy przestępczej( modne ostatnio)? Bądź poważny i nie zwalaj nieudolności Plusa na innych operatorów.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
W sensie że za połączenie i zgłoszenie awarii i tak kasują niecałe 2 zł?robertnik pisze:Zdaje się że tą fuchę przejeli konsultanci na infoliniach. Na dzień dzisiejszy ściągniecie lejka jest taryfikowane jak połaczenie z BOK.
Z tego powodu ja dzwonię z innej sieci na numer BOK i nie płacę nic ;-)
Czytając Wasze komenta dotyczące awarii lejkówrze zastanawiam się nad tym, czy moje problemy z internetem 3G to nie jakiś "rykoszet" błędów w ich systemie.
U mnie po połączeniu net chwilę chodził, a potem transfer zwykle wynosił wg licznika na PC do 2-4 KB w obie strony.
http://screenshooter.net/100062463/vjnqwtc
- onken
- ** Moderator **
A ja mam troche inny problem
Podpisałem umowe z CP na LTE Power i wziąłem dwa extra SIMy
Od 3 dni nałozyli na nie blokadę, i nie moge się nikogo doprosić na infolini by tą blokadę zdjęto
Pakiet "LTE bez limitu" przekroczyłem kilka dni wczesniej - był on i tak naliczony proporocjonalnie do okresu rozliczeniowego
Po 2,3 dniach jak już miałem "zero danych" zostały zablokowane karty SIM extra
Co dziwne czasem się "włączą" na kilka minut a pozniej znów blokada
Juz nie mam do nich sił, karta główna na LTE działa, ale niektóre BTSy z których korzystam mają nałozoną blokadę na max 50 Mb/s, jest to realne ?
Tak wychodzi z pomiarów, max 6,3-6,5 MB/s
Ilosc sciagnietych wszystkich danych ( w tym pewnie z 80 % na testy predkosci
) = ok. 80 GB
Co ja mam z nimi zrobić ?
@ robertnik
Co znaczy ze konsultanci zdejmują blokadę ? U mnie nikt nie chciał a zgłosiłem juz 3x a dzwoniłem do nich z 5x
Podpisałem umowe z CP na LTE Power i wziąłem dwa extra SIMy
Od 3 dni nałozyli na nie blokadę, i nie moge się nikogo doprosić na infolini by tą blokadę zdjęto
Pakiet "LTE bez limitu" przekroczyłem kilka dni wczesniej - był on i tak naliczony proporocjonalnie do okresu rozliczeniowego
Po 2,3 dniach jak już miałem "zero danych" zostały zablokowane karty SIM extra
Co dziwne czasem się "włączą" na kilka minut a pozniej znów blokada
Juz nie mam do nich sił, karta główna na LTE działa, ale niektóre BTSy z których korzystam mają nałozoną blokadę na max 50 Mb/s, jest to realne ?
Tak wychodzi z pomiarów, max 6,3-6,5 MB/s
Ilosc sciagnietych wszystkich danych ( w tym pewnie z 80 % na testy predkosci

Co ja mam z nimi zrobić ?
@ robertnik
Co znaczy ze konsultanci zdejmują blokadę ? U mnie nikt nie chciał a zgłosiłem juz 3x a dzwoniłem do nich z 5x
-
- Mistrz bezprzewodowy
W Plusie ściągają i jest tam ileś pierwszych dni na testy(nie wiem 7, albo 10) podczas których można zrezygnować z usługi. A co masz Ty to nie wiem. To jakaś mutacja Power LTE z dodatkowymi simami. Co Ci tam w tych regulaminach pisze?
Bo chyba nie dali Ci 3 Power LTE bez limitu w cenie jednego.
Bo chyba nie dali Ci 3 Power LTE bez limitu w cenie jednego.
- onken
- ** Moderator **
No własnie dali
W Polsacie mozna miec 4 dodatkowe SIMy, po 5 zł miesiecznie podpiete pod jeden limit
Tyle ze Power LTE w załozeniu nie ma limitu wiec wszystkie karty nie powinny miec limitu
Dlatego tez wybrałem oferte w Polsacie a nie w plusie, tyle ze mam teraz kłopot z interwencją kogos kompetentnego
W Polsacie mozna miec 4 dodatkowe SIMy, po 5 zł miesiecznie podpiete pod jeden limit
Tyle ze Power LTE w załozeniu nie ma limitu wiec wszystkie karty nie powinny miec limitu
Dlatego tez wybrałem oferte w Polsacie a nie w plusie, tyle ze mam teraz kłopot z interwencją kogos kompetentnego