Wzmocnienie sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wzmocnienie sygnału
Witam.
Posiadam router TP-LINK TL-WR543G i jedyną jego bolączką jest to że w dość odległym pokoju nie ma internetu, albo jak jest to go zrywa. Moje pytanie jest następujące czy istnieją jakieś inne anteny od oryginalnych, które poprawia zasięg sieci Wi-Fi, jeżeli nie istnieje tak możliwość to mam w domu jeszcze jeden router też TP-LINK ale inny model dokładnie TL-WR340G. Czy dało by się podłączyć te dwa routery by poprawić zasięg sieci Wi-Fi, jeże tak to poproszę o pomoc w zrobieniu czegoś takiego.
Posiadam router TP-LINK TL-WR543G i jedyną jego bolączką jest to że w dość odległym pokoju nie ma internetu, albo jak jest to go zrywa. Moje pytanie jest następujące czy istnieją jakieś inne anteny od oryginalnych, które poprawia zasięg sieci Wi-Fi, jeżeli nie istnieje tak możliwość to mam w domu jeszcze jeden router też TP-LINK ale inny model dokładnie TL-WR340G. Czy dało by się podłączyć te dwa routery by poprawić zasięg sieci Wi-Fi, jeże tak to poproszę o pomoc w zrobieniu czegoś takiego.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wzmocnienie sygnału
Tak, ale kablem.Myszor23 pisze:Czy dało by się podłączyć te dwa routery by poprawić zasięg sieci Wi-Fi
-
- Stały użytkownik forum
Dało by się po Wifi Jednak potrzebowałbyś Client który odbiera internet , potem do niego podłączasz drugi router , który rozprzestrzenia Wi-Fi dalej i na tym się kończy, jednak nie schodziłbym tutaj poniżej technologii lite N (150Mbit/s) , ponieważ będą bardzo mocne opóźnienia.
Twoje routery obsługują standard "g" (54mbit/s).
Lepiej i taniej było by kablem, jednak wybór należy do ciebie.
Jakbyś chciał to możesz zrobić to tak:
TP-LINK TL-WR1043ND jako główny router
Access Point (standard b/g/n) z droższych to D-LINK DAP-1522 jednak on niestety jest drogi. z TP-LINK TL-WA901ND , trochę tańszy .
potem jako drugi router użyj nawet tego TL-WR340g chyba że chcesz całkowicie przyspieszyć sieć to wtedy daj np. drugiego TP-LINK TL-WR1043ND bądź inny router z standardem 802.11b/g/n
robisz tak:
ten główny ma mieć konfigurację np. ip 192.168.0.1 i tam jest włączone DHCP i wszystkie inne bajery
Ten TL-WA901ND ma tryb Client i jest połączony bezprzewodowo do tego pierwszego routera (tam powinna być lista sieci do wyboru i poprostu wybierasz sieć swoją) i dajesz mu IP np. 192.168.0.2 . Wyłączasz na nim DHCP
Ten 3 , podpinasz po kablu (najlepiej 1Gbit/s) do portu LAN (nie WAN) i wyłączasz na nim DHCP i dajesz mu ip np. 192.168.0.3
Zakres DHCP jaki dajesz to: 192.168.0.100-192.168.0.200 na głównym routerze.
Połączenie będzie wyglądać następująco:
Router główny -- Wi-Fi --> Access Point -- Kabel --> 3 urzadzenie
Powinno działać, jednak jest to drogie rozwiązanie.
Twoje routery obsługują standard "g" (54mbit/s).
Lepiej i taniej było by kablem, jednak wybór należy do ciebie.
Jakbyś chciał to możesz zrobić to tak:
TP-LINK TL-WR1043ND jako główny router
Access Point (standard b/g/n) z droższych to D-LINK DAP-1522 jednak on niestety jest drogi. z TP-LINK TL-WA901ND , trochę tańszy .
potem jako drugi router użyj nawet tego TL-WR340g chyba że chcesz całkowicie przyspieszyć sieć to wtedy daj np. drugiego TP-LINK TL-WR1043ND bądź inny router z standardem 802.11b/g/n
robisz tak:
ten główny ma mieć konfigurację np. ip 192.168.0.1 i tam jest włączone DHCP i wszystkie inne bajery
Ten TL-WA901ND ma tryb Client i jest połączony bezprzewodowo do tego pierwszego routera (tam powinna być lista sieci do wyboru i poprostu wybierasz sieć swoją) i dajesz mu IP np. 192.168.0.2 . Wyłączasz na nim DHCP
Ten 3 , podpinasz po kablu (najlepiej 1Gbit/s) do portu LAN (nie WAN) i wyłączasz na nim DHCP i dajesz mu ip np. 192.168.0.3
Zakres DHCP jaki dajesz to: 192.168.0.100-192.168.0.200 na głównym routerze.
Połączenie będzie wyglądać następująco:
Router główny -- Wi-Fi --> Access Point -- Kabel --> 3 urzadzenie
Powinno działać, jednak jest to drogie rozwiązanie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sieci to plastyczny temat. PLC tanieją i tam gdzie nie możemy dać kabla warto wziąć je pod uwagę.
-
A jak bym dał mocniejszą antenę np. 7 albo 10 dBi, bo standardowa ma tylko 5 dBi to zasięg Wi-Fi był by większy ??
- wojteks
- *** Administrator ***
To zależy, miałby inny kształt.Myszor23 pisze:to zasięg Wi-Fi był by większy ?
Nie pomagam na PW!
-
A czy ta antena poprawiła by zasięg względem standardowej
http://www.mediamarkt.pl/antena-pentagr ... 0X5L3w_wcB
http://www.mediamarkt.pl/antena-pentagr ... 0X5L3w_wcB
-
- Guru bezprzewodowy
Za 50-60 zł mozna kupić 8levelWRT-150,ktory ma AP Clienta, masz juz WR-340,ktory uzyjesz jako AP wiec zakup anteny za 40 zl, ktora niewielle poprawi jest pozbawiona sensi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zmieni mocno kształt zasięgu z kuli w płaski talerz, moim zdaniem szkoda pieniędzy.Myszor23 pisze:A czy ta antena poprawiła by zasięg względem standardowej
Nie pomagam na PW!
-
Ludzie powiedźcie krótko czy mogę zwiększyć zasię Wi-Fi tymi ruterami co mam czyli głównym TP-LINK TL-WR543G oraz TP-LINK TL-WR340G jako tym który będzie powiększał zasięg, czyli będzie w innym pokoju.
Próbowałem na własną rękę pobawić się w majstra i na tym routerze, który ma zwiększać zasięg Wi-Fi poustawiałem IP z końcówkami 1.2 wyłączyłem DHPC. Po dokonaniu tych kroków i podłączeniu oby dwóch routerów jest pokazany internet ale z brakiem dostępu. Coś zrobiłem źle. Proszę o podpowiedź bo już nie mam siły na ten internet.
Próbowałem na własną rękę pobawić się w majstra i na tym routerze, który ma zwiększać zasięg Wi-Fi poustawiałem IP z końcówkami 1.2 wyłączyłem DHPC. Po dokonaniu tych kroków i podłączeniu oby dwóch routerów jest pokazany internet ale z brakiem dostępu. Coś zrobiłem źle. Proszę o podpowiedź bo już nie mam siły na ten internet.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli połączysz je kablem, w WR340 port WAN ma być pusty i wyłączone DHCP po stronie LAN.Myszor23 pisze: i podłączeniu oby dwóch routerów jest pokazany internet ale z brakiem dostępu
Nie pomagam na PW!
-
Poradziłem sobie, mam wreszcie zasięg w całym domu
Temat do zamknięcia.

Temat do zamknięcia.