Plus Power LTE - Fair Usage Policy - klasy dostępu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Plus Power LTE - Fair Usage Policy - klasy dostępu

Post autor: ygreko »

W regulaminie usługi Power LTE w Plusie czytamy:
W celu realizacji FUP (czyli po przekroczeniu pakietu podstawowego) Polkomtel przydzieli parametry dostępu do sieci telekomunikacyjnej tj. priorytet dostępu do sieci i prędkość maksymalną dla Abonetów przesyłających dane w ramach usługi „LTE bez limitu” zgodnie z poniższymi zasadami:
a) Polkomtel definiuje trzy klasy dostępu do sieci:
i. klasa Wygodna – dla Abonentów wybierajacych promocyjny plan cenowy Internet Power LTE 25 GB o niskich wartościach parametrów dostępu tzn.w przypadku obciążenia stacji bazowej efektywna prędkość przesłania danych może być niższa niż Abonenta w kasie Szybkiej lub Maksymalnej.
ii. klasa Szybka – dla Abonentów wybierajacych promocyjny plan cenowy Internet Power LTE 30 GB o średnich wartościach parametrów dostępu tzn.w przypadku obciążenia stacji bazowej efektywna prędkość przesłania danych może być wyższa niż Abonenta w klasie Wygodnej i niższa niż Abonenta w klasie Maksymalnej
iii. klasa Maksymalna - dla Abonentów wybierajacych promocyjny plan cenowy Internet Power LTE 35 GB o wysokich wartościach parametrów dostępu tzn.w przypadku obciążenia stacji bazowej efektywna prędkość przesłania danych może być wyższa niż Abonenta w klasie Wygodnej i Szybkiej
Pytania:
1. Czy te klasy mają zastosowanie tylko po przekroczeniu pakietu, czy w jego trakcie także? Czyli czy abonent, który płaci najwyższy abonament ma najlepsze parametry także wtedy, gdy jeszcze ma pakiet do wykorzystania? (tak, widzę tekst w nawiasie, ale tutaj mówią o obciążeniu stacji a nie o prędkościach poza pakietem).
2. Czy macie jakieś odczucia co do jakości dostępu, np. zmieniliście pakiet na wyższy i w godzinach szczytu się poprawiła szybkość?
bartex03

Re: Plus Power LTE - Fair Usage Policy - klasy dostępu

Post autor: bartex03 »

Ja mam klase szybką i w ramach limitu mam predkosci 45/30 , dzisiaj przekroczylem limit , sms sie pojawil o tresci ze predkosc zostala zmniejszona i durna informacja aby dokupić pakiet ( co na marginesie jest wprowadzaniem w błąd, ponieważ nie można żadnego pakietu dokupić w ramach transmisji krajowej.)

Pomimo przekroczenia limitu prędkośc nadal oscyluje w granicach 45//30 , wiec wnioskuje ze system sobie z automatu wysyla bez zadnych odczuwalnych zmian.
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

bartex03, można dokupić pakiety które ściągają lejek, np. dodatkowe 3GB kosztuje 25zł

A co do FUP, to system ten zaczyna działać dopiero gdy stacja bazowa jest mocno obciążona, gdy stacja nie ma problemów z obsłużeniem ruchu, nie ma znaczenia czy jedziesz na pakiecie, czy już po pakiecie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

bartex03, nie durne. Przecież pozostaje jeszcze 3G, w którym masz już lejek do 32 kb/s.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

ja.michal pisze:Przecież pozostaje jeszcze 3G, w którym masz już lejek do 32 kb/s.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że miałby mieć taki lejek? Regulamin wyraża się bardzo ogólnie w tej kwestii.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Bez limitu raczej w LTE. W 3G cały czas mowa o podstawowym limicie w ramach danej oferty. Mogłem pomieszać regulamin CP z Plusa.
ygreko

BKpbO pisze:A co do FUP, to system ten zaczyna działać dopiero gdy stacja bazowa jest mocno obciążona, gdy stacja nie ma problemów z obsłużeniem ruchu, nie ma znaczenia czy jedziesz na pakiecie, czy już po pakiecie.
No właśnie - to jest kurczę niepewne... Ja kiedyś w mojej lokalizacji zerwałem umowę z CP przed terminem, bo między 19:00 a 21:00 miałem zabójczy 1 mbit/s... I teraz nie wiem, czy - zakładając że obciążenie jest podobne - warto mi brać najdroższy pakiet aby zawsze mieć wyższy priorytet pakietów czy nie...
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Ygreko, delikatnie mówiąc nie rozumiem. Zadajesz pytanie (Ad 1), na które odpowiedź masz w pierwszej linii tekstu, który cytujesz.
A nawet będąc po pakiecie, to nic się nie zmieni na lepsze, a na gorsze tylko, dzięki zainteresowaniu tą ofertą. Przecież użytkownicy oferty "z limitem" nie znikną i degradowani nie będą, nie ma nawet już ich z czego degradować w Twojej okolicy.
ygreko

Spróbuję to wyjaśnić w miarę prosto...
Chodzi mi o to, czy moje pakiety zawsze będą miały znaczek "priorytet 1" jeśli zapłacę 89 zł abo, a ci co zapłacą 69 będą mieli "priorytet 2", najtańsi "priorytet 3".
Taka sytuacja: ja (89 zł) ciągnę i użytkownik płacący 69 zł ciągnie, dla uproszczenia idealnie to samo ciągniemy i tylko my dwaj jesteśmy na stacji w tej chwili. Czy prędkość stacji rozłoży się 50/50 czy też ja będę miał szybsze pakiety i np. prędkość będzie 70/30?

Wiem, że w pierwszej linijce tekstu jest informacja co się stanie PO WYCZERPANIU PAKIETU, ale pytam o to, co będzie przed wyczerpaniem pakietu. Czyli czy ktoś ma wiedzę/doświadczenie, czy ten QoS działa zawsze.
Bo wtedy osoba taka jak ja, która chce być zawsze najlepiej obsłużona wybierze najdroższy pakiet, bo poza ilością GB w pakiecie mam też pewność, że jestem obsługiwany przez stację priorytetowo.
ArtHouse
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ArtHouse »

mam pakiet 2 po wyczerpaniu gb powinna mi prędkość spaść do 20 mb ale nie spadła i nadal mam 30/20 bądź trochę przysiada wysyłanie i mam 30/12 mb jak dobrze zawiej 42/25mb.
ODPOWIEDZ