Sieć domowa oparta na kilku urządzeniach, pomoc w konf.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pudliszki2000
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa oparta na kilku urządzeniach, pomoc w konf.

Post autor: pudliszki2000 »

Cześć, mam za zadanie stworzyć sieć domową opartą na niżej wymienionym sprzęcie. Możecie pomóc mi w konfiguracji tego wszytskiego?

Sprzęt( bez możliwości zmiany/dokupienia czegokolwiek)
Router W8951ND
AP WA801ND
Router Archer C7 trzy sztuki

Usługodawcą jest oczywiście TP/Orange ze swoją neostradą.
Gdzie odbywa się instalacje?
Dom, trzy kondygnacje. Na środkowej kondygnacji jest router który ciągnie internet z kabla tp. Zależy mi aby w miarę możliwości na każdej kondygnacji stał archer. Na poddaszu potrzebuję rozdzielenia internetu na komputer i tuner satelitarny + podpięcie drukarki do printserwera.
Na początek to tyle, proszę o pytania i pomoc w konfiguracji całego tego ustrojstwa.
Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć domowa oparta na kilku urządzeniach, pomoc w konf.

Post autor: Jo_gurt »

Założenie nr 1: łączymy wszystko kablem. Prawda?
pudliszki2000

O ile na śrokowym piętrze można wiercić i spinać wszystko kablami tak na dwie pozostałe kondygnacje nie ma szans. Dom po remoncie, a właściciel nie chce słuchać o wierceniu
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pudliszki2000 pisze:Dom po remoncie, a właściciel nie chce słuchać o wierceniu
Ech, załamuję jak słyszę takie rzeczy... Czemu przy remoncie nie można pomyśleć o okablowaniu?
To nie będzie działać dobrze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dziwne dla mnie, ze ktoś kupił 3 szt Archer C7 do takich zastosowań. Przerost formy nad treścią. Rozumiem, że W8951 zostanie jako ADSL i to on determinuje całą sieć. Moja skromna propozycja , sprzedać 2 Archery i kupić transmitery PLC. np. http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 4010PT+Kit Każdy na piętro. Jeden podłączysz do W8950. Na strychu do drugiego wepniesz Archera ustawionego jako AP i print serwer. Na parterze trzeci transmiter z podpiętym WA801. Ewentualnie w opcji z Archerami. W8950 pracuje jako modem. Do niego po LAN-WAN Archer jako router tworzący całą sieć domową. Pozostałe dwa Archery ustawione jako AP na pozostałych kondygnacjach. Do komunikacji musisz zakupić te trzy PLC. Spięte ze wszystkimi Archerami po LAN. Ewentualnie Archer na parterze na sprzedaż a za niego WA-801. To wszystkie kombinacje.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-06-27, 18:24 ]
Poprawa linka na klikalnego ;)
Ostatnio zmieniony 2014-06-27, 17:24 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
pudliszki2000

Jo_gurt nie dziwie Ci się. Sam miałem u siebie mase problemów z polączeniem czegokolwiek, więc przed remontem poprosiłem o przeciągnięcie rurek pod najważniejsze dla mnie miejsca.

Archery facet dostał w rozliczeniu czy cholera go wie skąd. Pewnie sprzedaź nie będzie wchodziła w grę.
Jutro rozejrze się jeszcze czy na górę nie będzię można puśicć kabla jakimś wentylacyjnym połączeniem.
Tego sprzętu który obecnie jest nie da się jakoś ze sobą sprzęgnąć?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Da się, napisałem w poprzednim poście , transmiterami PLC. Ma trzy Archery to niech zainwestuje jeszcze 300zł.Wziałbym przez internet i jak nie wypali zwrócił. Ale wtedy pozostanie tylko kabel.
ODPOWIEDZ