UMTS2100 - Networks!

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

UMTS2100 - Networks!

Post autor: smrodek11 »

Czy istnieje jakakolwiek szansa na złapanie zasięgu z 7km UMTS2100? Nadajnik o który mi chodzi znajduje się:Charciabałda - U2100
Na antenie tubowej (prawdopodobnie stworzoną na pasmo 2400, o nie wiadomo jakim zysku), po wymuszeniu pasma 2100 modem wykrywał dwie sieci, T-Mobile i Orange, co bezpośrednio wskazuje na Networks!, najbliższy nadajnik tego typu znajduje się w Charciejbałdzie, jednak CID/LAC tego nadajnika nie zgadza się z nim, ani z żadnym z pobliskich nadajników:
http://scr.hu/0tgp/vhukh (Proszę nie zwracać uwagi na nazwę połączenia)
CID 14549, LAC 3720
Zasięg na tej antenie tubowej wachał się między 0% a 6%
Czy jest sens kupowania jakiejś anteny specjalnie na pasmo 2100? Jeśli tak, to jaką?
Na pewno nadajnik jest mniej obciążony niż inne na na pasmie 900, a i HSPA+DC zachęca.
Dzięki z góry ;)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: UMTS2100 - Networks!

Post autor: pogodabartek »

Sens zawsze jest, jeśli Ci cokolwiek łapie na modemie, telefonie na dachu domu np.

Antenę np. cybertecha lub bestpartnera pod pasmo UMTS 2100 i jak najkrótszy kabel do 10 metrów
Ja miałem bestpartnera i wyciągałem prędkości jak w moim avatarze, tylko ze to było blisko nadajnika.

Cybertech daje kable do anten ponoć na stałę montowane, a bestpartner odkręcane, czyli jak coś uszkodzimy, to możemy od nowa dokupić kabel itd.
Może to ktoś potwierdzić ?

Test anteny jaki kiedyś zrobiłem masz do przeczytania tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=29574
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: UMTS2100 - Networks!

Post autor: Andrzejz78 »

smrodek11 pisze:Czy istnieje jakakolwiek szansa na złapanie zasięgu z 7km UMTS2100
Ja przez kilka lat łapałem U2100 z 15km i było dobrze Sygnał był w granicach 30-35%
smrodek11 pisze:HSPA+DC zachęca
Jak będzie słaby sygnał to nie licz na prędkości DC
ODPOWIEDZ