Problem z kartą TP LINK TL-WN422Gv2

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kkllus
Początkujący użytkownik forum

Problem z kartą TP LINK TL-WN422Gv2

Post autor: kkllus »

Witam. Posiadam następujący problem z kartą TP LINK TL-WN422Gv2 - kiedy podłączę ją do komputera, zainstaluję sterowniki, karta zostaje wykryta przez system, za chwilę system ją gubi, dzieje się to kilka razy, a następnie wyskakuje BSOD, którego przyczyną jest jeden z plików sterowników (athur.sys). Niezależnie od wersji sterowników (nawet zainstalowałem sterowniki do innej karty działającej na tym samym chipsecie (Atheros AR9271). Różnica była taka, że wykryło kartę, internet pohulał chwilkę, a później znów BSOD). Dodam też, że reinstalacja systemu też nic nie dała (kilkukrotna). Mam system Windows 7. Kod BSODa to 0x7E
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z kartą TP LINK TL-WN422Gv2

Post autor: robertnik »

Sprawdź na innym komputerze. BSODy dostajesz tylko na tej karcie?
Może zmień nośnik instalacyjny Windowsa(ściągnij jeszcze raz i zweryfikuj CRC).
Tymczasem sprawdź pliki systemowe.
http://support.microsoft.com/kb/929833

EDIT
Może to pomoże.
kkllus

Na innych komputerach nie, ale karta jest wykryta, podziała trochę i potem ją gubi. Nie mam jak sprawdzić, czy tylko na tej, bo mam tylko jedną, i nijak załatwić drugiej...
Najpierw sprawdzę filmik, potem sprawdzę pliki, a na koniec spróbuję przeinstalować z innego nośnika. Dam edit jakby co.
EDIT1: Podczas oglądania filmiku wyskoczył BSOD (oglądałem na karcie, przez chwilę działała), lecz winny nie był athur.sys, tylko ndis.sys. Ciekawe, czy to postęp, czy regres...
EDIT2: Sprawdziłem pliki. LINK. Filmik nic nie pomógł.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kkllus pisze:podziała trochę i potem ją gubi.
Może się przegrzewa, pożycz od kogoś inną i sprawdź, podłącz kartę na przedłużaczu USB na próbę.
Nie pomagam na PW!
kkllus

@wojteks - nie przegrzewa się na 100%, bo jeśli wyłącza komputer, postoi sobie spokojnie kilka godzin, potem podłącze kartę (która cały czas była i jest na przedłużaczu), włączę komputer, i BSOD wyskakuje od razu (co ciekawe, kiedy karta jest podłączona przed startem systemu, BSOD wyskakuje po zakończeniu ładowania, a jeśli podłącze ją gdy system już się załaduje, to wykrywa, gubi, wykrywa, gubi itd. i BSOD). Inne karty działają (ale nie miałem jak sprawdzić innej karty TP-Linka). Dodatkowo, jeśli podłącze kartę, szybko odinstaluję sterowniki, uruchomię ponownie komputer, i szybko zainstaluję nowe, to wtedy karta pochodzi spokojnie kilka minut. Ale tylko tyle
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ja bym kupił inna kartę, oczywiście zakładam że Windows uaktualniany na bieżąco a nie jakaś super hiper instalka.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ