Gargoyle a 3G

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marsjanin
Początkujący użytkownik forum

Gargoyle a 3G

Post autor: Marsjanin »

Witam.

Mam router TP-Link TL-MR3020v1, jakiś czas temu użytkownik wojteks podpowiedział mi Gargoyle.

Po bojach tam opisanych postanowiłem używać starego modemu, z nim problemów na Gargoyle nie ma. Router działał ostatnio bezproblemowo ponad 70 dni (aż do zawieszenia… modemu).

Jednak ciekawość rzeczą ludzką, odświeżając temat poszukałem, czy nie ma upgrade. Owszem, jest. Wgrałem. Owszem, działa. Tyle, że nie ma obsługi 3G (ani innych modemów). WTF? Po co robić obraz systemu dla routera przystosowanego do obsługi 3G via USB, bez obsługi tegoż 3G?

Może sęk w tym, że wojteks polecił mi obraz z domeny ecco.selfip.net, która już nie hostuje Gargoyle, a ja szukałem aktualizacji na oficjalnej stronie Gargoyle?

PS. Jaka jest różnica między plikami factory a sysupgrade? Instalowałem nowszą wersję sysupgrade (wedle zaleceń skryptu na www z routera), a downgrade przeprowadziłem za pomocą pliku, który miałem – factory. W obu przypadkach zadziałało pole, zachowujące ustawienia.
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Gargoyle a 3G

Post autor: wojteks »

Marsjanin pisze:Może sęk w tym, że wojteks polecił mi obraz z domeny
Nie osłabiaj, google ciągle działa http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl
Nie pomagam na PW!
Marsjanin
Początkujący użytkownik forum

Re: Gargoyle a 3G

Post autor: Marsjanin »

Dzięki. Poszło, działa.
Google działa, tylko trzeba wiedzieć, czego szukać. Na ten przykład ja nie podejrzewałem, że mam szukać polskiej wersji, by móc skorzystać z 3G pod USB, szukałem wersji oryginalnej, znalazłem – i było jak wyżej.
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
ODPOWIEDZ