T-mobile czy Orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zse
Użytkownik forum

T-mobile czy Orange

Post autor: zse »

Witam,
dotychczas miałem IPlusa 18 czy 19GB, ale zszedł na psy z prędkościami. Półtora roku temu 10; 11 Mb/s, teraz 2, w nocy maksymalnie 5.
Obecnie testuję Orange na kodach z lionów i np. w tej chwili mam około 5-7 Mb/s, w nocy około 10. Jeśli chodzi o zasięg, to do nadajnika mam jakieś 7km (część przez las)- jednak ATK20 swoje robi i mam jakieś -77dBm. Jestem zainteresowany ofertą na abonament, 70GB. Są takie zarówno w T-mobile jak i Orange. Na + dla T-mobile jest optyczna widoczność nadajnika UMTS 900 (pomimo 8km, to ten za Wisłą w miejscowości Gnojno), jednak na - to dodatkowa opłata za noce bez limitu (chociaż i tak wyjdzie około 90 zł- jak w Orange) i umowa na 24 miesiące. W Orange na - jest kompresja obrazków a na + umowa na 18 miesięcy.
Czy znacie jakieś inne haczyki u tych operatorów?
Jeśli nie to decyzję podejmę jeszcze po sprawdzeniu T-Mobile na prepaidzie, może macie jakieś dodatkowe sugestie, który operator lepszy?.
Moja miejscowość to Mikorzyn, gmina Lubanie
Mapa BTS
Sprzęt to MR3420+ MF669 + ATK20
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: T-mobile czy Orange

Post autor: robertnik »

Na tej mapie nie znalazłem Mikorzyna, ale do Mikanowo(mam nadzieje że to niedaleko) jest 3.6km od BTS Mobylandu z LTE. Jak masz jeszcze tego iPlusa to testuj. Na LTE powinno być znacznie lepiej niż to co masz do tej pory.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Mikanowie nie ma BTS-a LTE1800Mobylandu, najbliższy we Włocławku, Toruńska 222. Wobec tego nie ma co liczyć na LTE w Plusie. Zasięg w T-Mobile i Orange jest realizowany przez sieć NetWorks, stąd nie ma znaczenia jak sa zaznaczone BTS-y na mapie. Jeśli jest zaznaczony t-mobile to działa również w Orange i odwrotnie.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Pisałem dokładnie o tym BTSie na Toruńskiej 22 i że do niego jest 3.6km. Oczywiście nie wiem jak z przeszkodami i zadanie może przez nie nie być proste, ale i tak bym próbował. Maszt na budynku, ewentualnie u sąsiada(bo ma wyższy budynek i przesłać to AP z kierunkową anteną). Bierz laptopa idź na dach i testuj. Odległość wcale nie jest taka duża.
zse
Użytkownik forum

Mi prędkości Orange wystarczają, te 5 Mb/s (minimalnie) już mi starcza, a i tak rzadko poniżej 6 schodzi.
Chodzi mi bardziej o to, czy może wiecie coś o jakiś "pułapkach" w umowach w T-Mobile i Orange. Jeśli wszystko jest ok, to pewnie wybiorę Orange bo na 18 miesięcy, ale jeszcze jutro przetestuję T-Mobile.
Jeśli chodzi o te pułapki, to po prostu mam wrażenie, że T-Mobile jest jakoś mniej poruszane na forum, i nie wiem w sumie czemu ;).
PS: Co do tego LTE to nie mam sprzętu, a i tak te kominy (na których są nadajniki) są zasłonięte przez gęsty las, UMTS 900 się przez to przebija dużo skuteczniej.
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

zse pisze:W Orange na - jest kompresja obrazków a na + umowa na 18 miesięcy.
Czesc w Orange od 3 miesięcy nie ma juz kompresji obrazków. i nie bedzie więcej
zse
Użytkownik forum

Dzięki, to dla mnie bardzo ważna informacja ;).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mcore pisze:nie ma juz kompresji obrazków
Wreszcie. Pewnie za dużo osób chciało apn:vpn tłumacząc że to ze względu na kompresję obrazków. Wnioskuje z tego że trudniej będzie uzyskać dostęp do apn:vpn.
Nie pomagam na PW!
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

zse pisze:Chodzi mi bardziej o to, czy może wiecie coś o jakiś "pułapkach" w umowach w T-Mobile i Orange. Jeśli wszystko jest ok, to pewnie wybiorę Orange bo na 18 miesięcy, ale jeszcze jutro przetestuję T-Mobile.
Jeśli chodzi o te pułapki, to po prostu mam wrażenie, że T-Mobile jest jakoś mniej poruszane na forum, i nie wiem w sumie czemu ;).
W Orange mam umowę od roku i 2 miesięcy, i jestem zadowolony. Zrezygnowałem z droższej kablówki.
Przez ten rok prędkość mi ciągle wzrastała, najpierw wdrożyli HSPA+DC, teraz LTE.
Nocny pakiet "szczęśliwe godziny" bez limitu działa u mnie bez problemów, nigdy nie było tak żeby ściąganie w nocy pomniejszało główny limit.
teraz tym bardziej jestem zadowolony, bo po roku załapałem się na ofertę przedłużeniową 35 GB za 18 zł na miesiąc :)
Limitu "dziennego" 35 GB nigdy nie wyczerpuję, choć mamy 2 komputery do tego podłączone, i normalnie korzystamy (www, you-tube, tvn-player, aktualizacje windy)
jedynie większe pliki (takie po kilka GB i więcej) ściągam w nocy po 24:00 albo rano przed 8:00.
Teraz się wszyscy rzucili na "Power LTE" w Plusie, ale osobiście uważam, że dla przeciętnego Kowalskiego, co nie ściąga setek GB miesięcznie,
i mieści się w tych 30-40 GB na miesiąc, to oferta Orange czy T-Mobile jest lepsza, bo tańsza.
T-Mobile nie było na forum, bo do niedawna miał dużo droższą ofertę od Orange i nikt go nie brał,
dopiero od około 2 miesięcy mają taryfy bardziej atrakcyjne, choć nadal ciut droższe od Orange - szczególnie te 10zł za nocny "no-limit" podbija cenę.
zse
Użytkownik forum

Przetestowałem dziś również T-Mobile, okazało się, że na tym nadajniku, którego widzę jest też Orange. -51 dBm na ATK 20 :) , prędkość pobierania dla T-Mobile przed chwilą to 7-10 Mb/s, wysyłanie około 2, ping około 60ms
Orange pobieranie około 4-5Mb/s , wysyłanie 1, pingi około 50ms.
Jeszcze jutro potestuję, jak się nie zmieni to wygrywa T-Mobile
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Jako użytkownik Orange odradzam tą sieć !!!
To co się dzieje na mojej karcie SIM i żony ( wiem, że to nie musi być u Ciebie ) woła o pomstę do nieba!!!
Taki mają bur..l w tym systemie, że masakra. Zaraz będzie dwa miesiące jak tego nie mogą naprawić. Najpierw naliczanie mi ponad abonament koszta, gdzie mam 400 minut w roamingu, a niby dzwonię na Niemieckie numery ( gdzie na 100 % nie dzwoniłem ) to na drugiej karcie są automatycznie wysyłane sms-y w sieci E-Plus.
Napisałem do Orange, tak jak kolega ja.michal mi napisał, żeby zmienili priorytet i cisza. Nie odpisują na maile, już czekam około dwa tygodnie.
Także ja odradza, wiem że może to nie przytrafi się Tobie, ale po prostu to jest dno dla mnie. Jak skończy mi się umowa, przechodzę do T, gdzie między innymi mam neta od 10-12 Mb/s a w Orange mam 3-4 Mb/s. Albo wrócę na pre-paid.
Wiem,że może nie do końca na temat, ale sam też byłem zainteresowany internet od O, ale już nie jestem, po tym cyrku.
zse
Użytkownik forum

Mój wujek ma problemy np. z fakturami w Orange, które nie przychodzą.
Ale po testach widzę, że T ma 2x taką prędkość u mnie.
W tej chwili T-Mobile na kartę
Obrazek
A Orange połowa tego, więc raczej wezmę 70GB z T-Mobile

Test po chwili
Obrazek
W Orange i Plusie u mnie nieosiągalne, tym bardziej o tej godzinie
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Tak, też testowałem. W Heyah i T na kratę miałem od 10-12 Mb/s a w O mam na abo 3-4 Mb/s.
Myślałem, żeby wziąć sobie abo na internet ( jak skończę budowę domu ) jakieś 50-70 GB, i nocki za free i padło na O, ale teraz na pewno nie wezmę tego po moich problemach z telefonami ( a raczej z kartami SIM ).
RAW
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Post autor: Zgrywus »

Nie brać w Orżnąć pod żadnym pozorem :dobani: , bierz T-M i się nawet nie zastanawiaj.
zse
Użytkownik forum

Dziś mi nie działa ani Orange ani T-Mobile. Działały tak do godz. 10. Przed przerwą Orange 5 Mb/s, a T-Mobile 12 Mb/s.
Ale teraz nie wiem co się dzieje, łączę się z sieciami a internetu brak, na 2 różnych modemach, i na różnych BTSach. IPlus działa, może jakąś awarię mają

Edycja
Internet wrócił jednocześnie u dwóch operatorów, tylko transfer na Orange skacze od 100 kB/s do 1,4 MB/s
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zse pisze:Internet wrócił jednocześnie u dwóch operatorów
Ponieważ jeżeli był problem na stacji bazowej to ona jest wspólna dla obydwu sieci (Networks!).
Nie pomagam na PW!
zse
Użytkownik forum

Wciąż internet raz jest, raz nie ma. T-Mobile i Orange, z różnych BTS-ów. Ciekawe co się dzieje, sprzęt działa bo IPlus jest

[ Dodano: 2014-06-29, 16:28 ]
Witam ponownie,
Przepraszam, że post pod postem, ale mam wciąż problem...
Od piątku po południu internet w Orange i T-Mobile działa tylko czasami.
Jak zadziała to jest około 8Mb/s w T-Mobile, jak nie działa to wygląda tak jakby niby internet był- ale właściwie nie ma odpowiedzi na ping. Objechałem okoliczne BTS'y i pod nimi było to samo.
Mam też Iplusa i to mnie ratuje... Czy ktoś może wie czy to jakaś awaria?
Testowałem na MF669 i E3131, na częstotliwości 900MHz, miejscowość Mikorzyn gmina Lubanie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

zse, dłubią jeszcze w sieci. Ostatnio w miejscowości gdzie częściej jestem zasięg w Orange pływa w 3G niemiłosiernie. Widać na telefonie jak skacze sobie full-minimum. Na GSM ok. I to całe miasto, a nie tylko rejon. Tłumaczę to montażem LTE, ale ciekawe czy to poprawią. Przed LTE wszystko ładnie chodziło.
zse
Użytkownik forum

Mam nadzieję, że tak nie zostanie i że nie jest to takie obciążenie.
Bo jestem właśnie w momencie zmiany operatora z Plusa i testuje prepaidy.
Pięknie T-Mobile chodziło a tu nagle pyk i nie ma go wcale, z 4 BTS'ów, pojechałem 20km dalej i już było.
To wygląda tak jakby problem był w mojej okolicy- promieniu 10km, czyli te 4 czy 5 BTSów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Również mam taką nadzieję. Modernizacja sieci oficjalnie jeszcze się nie zakończyła.
ODPOWIEDZ