Pewnie, że to tak nie działa. A jak zmienia się Twoim zdaniem sumaryczny transfer (mierzony od strony sektora) wraz z wzrastającą liczbą użytkowników? :-D. Zakładając brak wąskiego gardła po stronie dosyłu, idealne warunki radiowe i pewnie coś jeszcze idealnego.BKpbO pisze:ale to przecież nie działa tak, ze gdy jest podłączony 1 użytkownik to ma prędkość 150Mbps, gdy dwóch to 75Mbps..... itd.
Problem z POWER LTE w Polsacie
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem z POWER LTE w Polsacie
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dzięki!BKpbO pisze:T-Mobile - przep. 500Mbps 500Mbps 500Mbps 500Mbps Mb/s
To chyba całkiem przyjemny wynik, teraz powinienem tylko zorganizować sobie jakiś starter aby zobaczyć jak to w rzeczywistości śmiga.
- onken
- ** Moderator **
Dosył mają ok, tyle ze to wcale nie gwarantuje dobrych osiągów, i co z tego jak ich LTE jest.... 3x wolniejsze niz Plusowe 

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
A możesz sprawedzić stację we wsi Janówek Pierwszy (woj. mazowieckie, pow. legionowski)BKpbO pisze:Podaj miejscowość + ulicę danych stacji.
dzięki
-
- Stały użytkownik forum
przep. "176 Mbps" "176 Mbps" Mb/s, pasmo 22.526 23.534 GHzMyk6414 pisze:A możesz sprawedzić stację we wsi Janówek Pierwszy (woj. mazowieckie, pow. legionowski)
dzięki
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-07-05, 11:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-07-05, 10:59 przez BKpbO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Tak wygląda u mnie 3x"wolniejsze LTE" w Play http://www.speedtest.net/my-result/3583115321 w stosunku do "szybkiego" LTE w CP http://www.speedtest.net/my-result/3583121142 Jak widać nie ma co generalizować. W internecie mobilnym nie ma prostych zależności. Pomijam tu fakt, że wszyscy wyznawcy Plusa nie zauważają, że Orange/T-mobile dysponuje 10MHz pasma, Play 15MHz a Mobyland( na razie, wobec decyzji sadu) 20MHz. Nie ma więc sensu porównywanie uzyskiwanych prędkości. Tu bicie rekordów niewiele znaczy, ot taki marketingowy bełkot.
- onken
- ** Moderator **
matek, masz racje, wszystko zależy od wielu czynników, ale zobaczysz jak przybędzie jeszcze userow LTE Playowi, już i tak w wielu miejscach "leży i kwiczy"
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
W ciągu pól roku w aglomeracji łódzkiej Play znacznie rozbudował sieć LTE1800( Mobyland tam nie dociera mimo 3 lat budowy siec)i. Twoje wnioski dotyczące przeciążenia sieci dotycza wszystkich operatorów.To samo czeka Plus jeśli starzy klienci przemigrują do Power LTE (o ile będzie to możliwe?) . U mnie w ciągu 1,5 roku w CP transfery spadły kilkakrotnie i w szczycie są na poziomie HSPA+. Zapowiadany nowy BTS LTE1800 Mobylandu nadal nie działa. Rozbudowa II etapu budowy tej sieci bardzo zwolniła. Podejrzewam, że jest to wynik wyroku sądu dotyczącego pozwolenia na tą częstotliwość i działań T-mobile. Jeśli chodzi o Orange i T-mobile i ich LTE to przy tak wąskim pasmie dla dwóch operatorów nie ma co oczekiwać wodotrysków. U mnie działa gorzej niż HSPA+DC Networks. Ogólnie jestem daleki od bezkrytycznego stawiania na jednego operatora, sytuacja w internecie mobilnym jest bardzo dynamiczna.Na dodatek czeka nas budowa sieci LTE800 i LTE2600 i dużo może się zmienić.
Ostatnio zmieniony 2014-06-30, 22:18 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mam LTE plusa od miesiaca . bardzo dobrze dziala , wysylaja mi smsy o obcięciu prędkosci - lecz prędkość nie spada.
Do najdnika mam półtora kilometra , bez zadnej anteny mam 4/5 kresek. Stabilne 4 kreski.
Prędkośc 45/30.
Widzę że nadajnik ma małe obiciażenie bo jest za miastem. Wiem że 2 nadajniki ( w odleglosci około 4 km ode mnie, w miescie aż się grzeją od LTE juz, ale dzielnie prędkości są na dobrym poziomie.
Lejka brak a szkoda bo miałbym podstawy zacząć procedure z UOKiK.
Biorąc wszystko to co wyzej wole jednak dla bezpieczenstwa utrzymywac wimaxa Netii za 39 zł miesiecznie, jako awaryjne łącze. Plusowi nigdy nie ufałem...
Do najdnika mam półtora kilometra , bez zadnej anteny mam 4/5 kresek. Stabilne 4 kreski.
Prędkośc 45/30.
Widzę że nadajnik ma małe obiciażenie bo jest za miastem. Wiem że 2 nadajniki ( w odleglosci około 4 km ode mnie, w miescie aż się grzeją od LTE juz, ale dzielnie prędkości są na dobrym poziomie.
Lejka brak a szkoda bo miałbym podstawy zacząć procedure z UOKiK.
Biorąc wszystko to co wyzej wole jednak dla bezpieczenstwa utrzymywac wimaxa Netii za 39 zł miesiecznie, jako awaryjne łącze. Plusowi nigdy nie ufałem...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak od miesiąca? Kupiłeś przed premierą, czy masz coś innego niż Power LTE?
- onken
- ** Moderator **
Wygląda ze ma cos innego niz Power LTE, ale czemu chcesz ich skarżyć i o co ?
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Spokojnie, bartex03, tylko tak wydziwia, na Plus Forum jest pełno takich co krzyczą o UKE, UOKIK itp.... Nic z tego nie wynika.
-
Od momentu gdy można było to zamówićrobertnik pisze:Jak od miesiąca? Kupiłeś przed premierą, czy masz coś innego niż Power LTE?

-
@BKpbO - widzę, że się odzywasz, ale na te pytanie nie odpowiadasz. Kiedy się doczekamy?bomber pisze: A jak zmienia się Twoim zdaniem sumaryczny transfer (mierzony od strony sektora) wraz z wzrastającą liczbą użytkowników? :-D. Zakładając brak wąskiego gardła po stronie dosyłu, idealne warunki radiowe i pewnie coś jeszcze idealnego.
-
- Stały użytkownik forum
No ja wiem że im więcej ludzi na jednym sektorze, tym mniejsze możliwe prędkości.
Załóżmy że do stacji jest podciągnięty nieograniczony dosył, to według was, ilu użytkowników może mieć internet na jednym sektorze z maksymalną prędkością 150Mbps?
Załóżmy że do stacji jest podciągnięty nieograniczony dosył, to według was, ilu użytkowników może mieć internet na jednym sektorze z maksymalną prędkością 150Mbps?
- wojteks
- *** Administrator ***
To było pytanie do Ciebie i wszyscy oczekują odpowiedzi.BKpbO pisze:to według was,
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Żaden, taka prędkość możliwa jest do osiągnięcia w warunkach laboratoryjnych. W realu można uzyskać wynik zbliżony do niej. Sam pokazałeś screena z prędkością 142Mb/s i myślę, że to max.
-
Ale ja nie pytałem o "prędkości", tylko o transfer, w liczbie pojedynczej.BKpbO pisze:No ja wiem że im więcej ludzi na jednym sektorze, tym mniejsze możliwe prędkości.
[ Dodano: 2014-06-30, 16:15 ]
Wydaje mi się, że to prędkość czysto teoretyczna, wynikająca z obliczeń. Nie do uzyskania nawet w laboratorium.matek451 pisze:taka prędkość możliwa jest do osiągnięcia w warunkach laboratoryjnych
-
- Guru bezprzewodowy
W sumie mało istotne czy w teorii czy laboratorium, w rzeczywistości nieosiągalne.
-
Prawda to, nie zmienia to odpowiedzi, że zero użytkowników to osiągnie.
-
- Stały użytkownik forum
Według tego co piszecie (albo tego jak ja to rozumuję) bez znaczenia jak dobry byłby dosył, to już przy kilku użytkownikach, LTE już leży i kwiczy.
No to ilu użytkowników według was, byłoby w stanie uzyskać transfer na poziomie od 120Mb/s w górę?
No to ilu użytkowników według was, byłoby w stanie uzyskać transfer na poziomie od 120Mb/s w górę?
-
- Guru bezprzewodowy
Po co gdybać o dosyle, wiadomo jak jest po radiolinii to z reguły jest gorzej niż po światłowodzie. To dosył jest głównym warunkiem determinującym prędkość i tego nie przeskoczysz.Nie zapominaj, że w większości przypadków na BTS-ach z tego dosyłu korzystają też użytkownicy w innych technologiach nie tylko LTE1800 Mobylandu, dla oszczędności na jednym maszcie montuje się różne anteny.Prędkości powyżej 100Mb/s występują na nieobciążonych BTS-ach z dobrym dosyłem. W praktyce w 99% przypadków nie osiągnie się takich wyników, zresztą po co. Ale wraz ze wzrostem liczby klientów w danym sektorze trzeba sie liczyć , że prędkości będą spadać( sam to doświadczyłem).
-
Raczej to po "albo", bo ja nie zauważyłem, żeby ktoś tu pisał o kwiczeniu i zresztą nie wiem co to miałoby znaczyć.
Nie "wg Was", tylko zgodnie z prawami fizyki i technologią, taki transfer jednocześnie osiągnie jeden użytkownik.
Podawane teoretyczne wartości (tu 150 Mb) dotyczą całego sektora, a nie użytkowników!
Nie "wg Was", tylko zgodnie z prawami fizyki i technologią, taki transfer jednocześnie osiągnie jeden użytkownik.
Podawane teoretyczne wartości (tu 150 Mb) dotyczą całego sektora, a nie użytkowników!
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Dosyć testów już naoglądałem, jednak 120 Mb/s na LTE i więcej to poniżej 1% przypadków.
Problemem chyba nie jest LTE jako takie tylko odległość testerów od nadajników, problemem jest sprzęt (niektóry ma LTE do 100 Mb/s jak np. mój modem), problemem jest też pasmo, które jest bardziej stalowe niż gumowe.
Problemem chyba nie jest LTE jako takie tylko odległość testerów od nadajników, problemem jest sprzęt (niektóry ma LTE do 100 Mb/s jak np. mój modem), problemem jest też pasmo, które jest bardziej stalowe niż gumowe.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
Absolutnie się nie zgodzę z tym "głównym warunkiem", samą sieć dostępową dość łatwo rozbudować. Ograniczenia radiowe znacznie trudniej zniwelować i zawsze nadejdzie taki moment, że dalej się nie da.matek451 pisze:To dosył jest głównym warunkiem determinującym prędkość i tego nie przeskoczysz.
Poza tym należy pamiętać, że średnie transfery z obciążonego sektora są tylko ułamkiem teoretycznych maksymalnych wartości i 176 Mb dosyłu dla 3 sektorów HSPA i LTE w zupełności wystarczy.
-
- Stały użytkownik forum
Niektóre stacje Plusa, mają światłowody 10Gbps a nawet 100Gbps... co prawda na nich wisi z 10 radioliń które zasilają okoliczne stacje, ale mimo wszystko takie stacje istnieją.
-
Znów przeczysz samemu sobie. Skoro na światłowodach "wiszą" radiolinię zasilające okoliczne stacje, to trudno powiedzieć, aby stacje "miały" te światłowody. Podejrzewam, że gubisz się w architekturze tej sieci, nie znasz się na tym.
-
- Stały użytkownik forum
Niczemu sobie nie przeczę. Nie napisałem że wszystkie stację tak mają. Przeczytaj jeszcze raz mój wpis.
-
- Początkujący użytkownik forum
Panowie jak jest z dodatkową kartą sim w Power LTE ? W sklepie internetowym nie widzę takiej opcji. Czy jest dostępna tylko w salonach ile trzeba zapłacić za nią ?
Dzięki za odpowiedź.
Dzięki za odpowiedź.