LTE T-Mobile - pierwsze testy i pytanie

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
str76
Początkujący użytkownik forum

LTE T-Mobile - pierwsze testy i pytanie

Post autor: str76 »

Witam,

Od paru godzin, bawię się zestawem Huawei B593s-12 + karta z T-Mobile z obsługą LTE. Jestem całkiem pozytywnie zaskoczony. Transfery na takim poziomie

Obrazek

Otwock, godz. 18.00 , odległość od BTS - 1.6km (ks. S.Konarskiego 13) Siła sygnału 3 kreski. Co ciekawe - takie transfery osiągam z modemem/routerem w domu. Natomiast wystawiając modem za okno od strony stacji bazowej (te same piętro, właściwie to samo pomieszczenie) transfery spadają o jakieś 10Mbit/s (chodzi o downlink). I teraz pytanie - czy warto inwestować w zewnętrzne anteny ? Myślałem o zestawie ATK-400 + 10m kabla. Nie wiem tylko czy na tym T-Mobilowskim LTE wyciągnę więcej i czy jest sens.
Router jest obrandowany przez TM. Mogę bez problemu wgrać aktualizacje firmware od producenta ??

Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE T-Mobile - pierwsze testy i pytanie

Post autor: matek451 »

Nie widzę sensu kupowania anteny. W T-mobile teoretycznie DL 75Mb/s. Dostałeś ten B-593 w salonie T-Mobile? jaka taryfa i cena za router? Podaj wersję , piszesz s-12? Dotychczas znane z Plusa i Orange to u-12 i s-22.
str76
Początkujący użytkownik forum

Re: LTE T-Mobile - pierwsze testy i pytanie

Post autor: str76 »

Obrazek

Router był zakupiony przez firmę za złotówkę, bezpośrednio z T-Mobile. Taryfa 100Gb za 99pln netto/miesiąc.

Sprawę anten jeszcze przemyśle. Transfer trochę skacze. Od 36Mbit/s do 42Mbit/s w tych godzinach. Sygnał miedzy 2-3. Może zewnętrzne anteny przynajmniej ustabilizują te parametry. Mam na dachu wolny maszt (po starym WiMax'ie z Netii) i koryta do przeciągnięcia kabli, więc spoko.
Ostatnio zmieniony 2014-07-05, 08:49 przez str76, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ