BliSki.
No to skoro nie zamykamy to mam jeszcze jedno pytanie

Wiem że chyba potrzebuje AP Client który łącze kablem z moim Linksys'em tylko że nie wiem jak potem to skonfigurować żeby wszystko działało

Moderator: Moderatorzy
WEP będziesz musiał podać w APC.tomx123 pisze:No dobra a gdzie będe musiał wpisać WEP abym mógł się połączyć z moim internetem
Poczytaj troszkę w FAQ, tam to opisywaliśmy.tomx123 pisze:...wszystkie dane od providera muszę podać w APC
Ma opcję "Wireless client" - więc teoretycznie do tego powinien się nadaćtomx123 pisze:Jeszcze jedno czy ten APC będzie dobry
A taki jest jego adres na 100%? Podłącz samego AP poprzez kabelek do kompa pomijając router. Spróbuj ten, czy ten adres Ci sie PINGuje.tomx123 pisze:Nie mogę się wcale połączyć Sparklanem do komputera abym mógł go skonfigurować przez http://192.168.1.254
WEP powinieneś wpisać w APC a IP już w routerze w miejscu "Internet IP Address", wpisz też odpowiednią maskę. W zakładce "Mac address clone" może będziesz musiał sklonowac adres kary sieciowej.....tomx123 pisze:Połączenie moje wygląda tak antena -> APC Sparklan -> skrętka -> Linksys
Mój admin dał mi stałe IP i WEP. Problem polega na tym że nie wiem co trzeba wpisać w tych ustawieniach co są na screenie
Jaki IP masz na tym SparkLanie a jaki na kompie?tomx123 pisze:okazało się że mój komp wcale nie pinguje się z SparkLan'em
Reset to default setting (hold the reset button after 6 sec)
Czytałeś to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40729tomx123 pisze:EDIT2: No cóż próbowałem wszystkiego i nic... Wszystko wygląda na ok , połączyłem się z routerem, APC ale nadal na moim kompie nie mam netaCZego może to być wina ?
Tak. Ale Teraz zrobiłem tak jak mówiłeś i nadal nie ma internetu. Zamieszczam zdjęcia dla ułatwienia.BliSki pisze: Jak też rozumiem, skonfigurowałeś w końcu tego APC czy nie?
Bramę ustawiłem na : 192.168.1.1Borg pisze:dlaczego w na pierwszym zrzucie nie ma wpisanego gateway'a ?
No ale coś pokręciłeś wg. mnie na AP i komputerze powinieneś wpisać bramę od dostawcy czyli jak dobrze rozumiem 192.168.2.1.tomx123 pisze: Bramę ustawiłem na : 192.168.1.1
A co do karty sieciowej w moim PC to tylko jeden dns dostałem od admina.
Podłączyłeś jak rozumiem teraz kartę do jednego z portów routera.tomx123 pisze:Zrobiłem coś takiego i nadal nie działa
Nie rozumiem tego pytania??tomx123 pisze:A co jak "wyłączyć" klonowanie MAC na kompie ?
A co do pytania to miałem na myśli jak wyłączyć klonowanie MAC na PCPamiętaj, żeby "wyłączyć" klonowanie na kompie, żeby nie było przypadkiem jakichś problemów.
No tak samo jak za pomocą oprogramowania to zrobiłeś, to za jego pomocą powinno się dać przywrócić fabryczny adresmiałem na myśli jak wyłączyć klonowanie MAC na PC
Tak, tu w polu "Clone WAN MAC musisz ustawić taki adres MAC jaki miała Twoja karta WiFi!!!! Jeżeli jeszcze masz sklonowany ten adres na karcie Ethernet, to spróbuj teraz dać -> "Get current PC MAC...". Bez tego na 99% to nie ruszy i tu jest cały problem.To tutaj mam wpisać taki sam adres MAC