Wybór mobilnego internetu !!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór mobilnego internetu !!!
Witam!
Jestem zainteresowany w sumie z musu internetem mobilnym. Miejscowość Czapielsk Gmina Kolbudy Gdańsk. Od Bts'a Orange mam 3,08 km w linii prostej. Między nadajnikiem a chałupą jest trochę lasu. Nadajnik oferuje wszystkie opcje CDMA, 3G, 4G. Wstępnie testowałem ze wnętrza jak i zewnątrz domu na smartfonie w sieci orange to transfer wynosił 1, 1-5 Mb ale wieczorami odcina kompletnie możliwość korzystania z internetu. Zastanawiam się nad CDMA lub 4G z anteną zewnętrzną orange. Proszę o pomoc którą opcję wybrać i jaki sprzęt zakupić. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-07-05, 08:12 ]
Oblukałem jeszcze raz tego bts'a i w sumie chyba źle odczytałem zakres usług bo to są tylko pozwolenia a reszta to znaki zapytania czy mam rację ?. Jak tak to w sumie już nie wiem w co mam wybrać aby mieć w miarę normalny mobilny internet
Jestem zainteresowany w sumie z musu internetem mobilnym. Miejscowość Czapielsk Gmina Kolbudy Gdańsk. Od Bts'a Orange mam 3,08 km w linii prostej. Między nadajnikiem a chałupą jest trochę lasu. Nadajnik oferuje wszystkie opcje CDMA, 3G, 4G. Wstępnie testowałem ze wnętrza jak i zewnątrz domu na smartfonie w sieci orange to transfer wynosił 1, 1-5 Mb ale wieczorami odcina kompletnie możliwość korzystania z internetu. Zastanawiam się nad CDMA lub 4G z anteną zewnętrzną orange. Proszę o pomoc którą opcję wybrać i jaki sprzęt zakupić. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-07-05, 08:12 ]
Oblukałem jeszcze raz tego bts'a i w sumie chyba źle odczytałem zakres usług bo to są tylko pozwolenia a reszta to znaki zapytania czy mam rację ?. Jak tak to w sumie już nie wiem w co mam wybrać aby mieć w miarę normalny mobilny internet
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybór mobilnego internetu !!!
W swojej lokalizacji problemem jest właśnie las po drodze do Kolbud, w których zlokalizowane są BTS-y wszystkich operatorów. W Orange/T-Mobile możesz korzystać z BTS-a NetWorks UMTS900 lub UMTS2100 z Kolbud, Osiedle Lesników 15 oraz z BTS-a UMTS900 NetWorks Łapino, ok.2 km od ciebie. Do odbioru potrzebny modem/ telefon z UMTS900( na jakim smartfonie robiłeś test, jaki poziom sygnału). Kolejną opcją jest 3G Plus/CP. Zasięg na twoim terenie zapewnia BTS UMTS900Aero2 Kolbudy Dolne, ok.4 km od ciebie. Z tej lokalizacji zasięg 3G w Play zapewnia BTS UMTS900( na mapie zasięgu Play jest jednak biała plama). Na swoim terenie nie masz zasięgu LTE żadnego z operatorów( choć na mapie zasięgu pokazywany jest jakiś szczątkowy zasięg LTE). Do korzystania z UMTS900 wszystkich operatorów potrzebujesz modemu/ routera z jego obsługą. Do tego antena zew. na 900MHz np. ATK-10/900 czy ATK-20. Jeśli twój telefon ma UMTS900 proponuję udać się w pobliże BTS-a UMTS900 netWorks900 Łapino i zrobić testy. Masz do niego najbliżej. Optymalny wybór jeśli masz telefon w Orange to ta sieć. Z CDMA daj sobie spokój. Weź w Orange na próbę i przetestuj. Ewentualnie Plus/CP ,jeśli masz TV Sat CP za min. 49,90 dostaniesz 505 rabatu. W plusie równiez mozesz wziąć na testy. Podane przeze mnie BTS-y działaja.
-
Smartfon to motorola razr (abonament Orange) testy robiłem aplikacją z google play Speed Test Light tam w sumie testuje mi ping upload i download. Zasięg był 4 na 5 kresek. Czyli na razie jedyną alternatywą to modem na pasmo 900 + antena i startery na kartę z pakietem danych z orange i t-mobile na próbę ? Na BTS'ie w łapinie jest chyba tylko T-mobile ale zakupię starter i zrobię testy.
[ Dodano: 2014-07-05, 11:16 ]
Czy taki zestaw będzie dobry ? Antena ATK-20 16,5dBi + kabel + FME (ż) + Huawei E5372 bez sim locka
[ Dodano: 2014-07-05, 11:16 ]
Czy taki zestaw będzie dobry ? Antena ATK-20 16,5dBi + kabel + FME (ż) + Huawei E5372 bez sim locka
-
- Guru bezprzewodowy
Zestaw bardzo dobry. E-5372 to mobilny router z LTE/HSPA+Dc, obsługuje UMTS900. Ale do testów warto wziąć coś od operatora. Np. z Plusa, weź ten router na 7 -dniowe testy. Nie ma simlocka więc sprawdzisz wszystkich operatorów, na razie nie kupuj anteny. Wystarczy zrobić test w pobliżu BTS-a, np w Łapinie oraz Plusa na Aero2 z Kolbud. Teraz nie ma podziału na BTS-y T-Mobile i Orange, jest jedna sieć NetWorks i Łapin obsługuje T-Mobile i Orange. Dopiero potem zadecydujesz co wziąć , operatora i sprzęt. Antenę zdążysz dokupić. Do anteny potrzebny jeszcze konektor a ten zależy od wybory modemu/routera.
-
Witam.
Test wykonany smartfonem z rożnymi kartami. Play klapa problemy ze znalezieniem sygnału. Plus podobnie. T - mobile w Łapanie sygnał na pozionie -70 dbi transfer max 0,5 Mbit natomiast bts w Kolbudach sygnał podobny -70 dbi transfer 2,5 Mbit. Orange w Łapanie sygnal -65 dbi transfer 1-1,5 Mbit natomiast w kolbudach sygnał -65 dbi transfer 5,5 Mbit. Wszystkie pomiary były wykonane w poblizu stacji bts. Teraz pisząc tego posta z domu w Czapielsku wykonalem pomiar będąc zalogowanym w Orange siła sygnału wyniosła -91 dbi a transfer ku mojemu zaskoczeniu 4,5Mbit wysyłanie Pozdrawiam1,7 Mbit. Z wyników odnoszę wrazenie że należało by uderzyć w Orange. Jest opcja za 59,99 30GB z modemem tylko nie wiem jaki modem wybrać. Co o tym sądzicie?. Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-07-08, 08:15 ]
Witam
Porobiłem jeszcze testy w domu na modemie próbnym od Plusa Huawei E3272 tylko taki dali
efekt jest taki:
Plus - kompletne nic sygnał -115 dbi ale nawet strona speed test się nie otworzyła
Play - brak zasięgu
T - mobile - 90 dbi i prędkość 4 Mbit / 1Mbit
Orange - 86 dbi i predkość 5 Mbit / 1,2 Mbit
Z racji że bliższy mi jest orange to wybór pada na niego.
Oferują tam modem Huawei B593S-22 LTE (przyszłościowo może doczekam się na LTE) za 379 zł przy abonamencie 59,99 z pakietem 30 GB. Do tego chciałem dokupić antenę zewnętrzną na UMTS 900 lub 2100.
Moje pytanie:
-czy warto brać ten modem?
-czy 30 GB wystarczy ( PS3, youtube, grzebanie po necie, jakiś serial przez internet, smart TV, od czasu do czasu jakiś filmik 700 MB) ?
-jaką antenę zewnętrzną wybrać 900/2100 ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Test wykonany smartfonem z rożnymi kartami. Play klapa problemy ze znalezieniem sygnału. Plus podobnie. T - mobile w Łapanie sygnał na pozionie -70 dbi transfer max 0,5 Mbit natomiast bts w Kolbudach sygnał podobny -70 dbi transfer 2,5 Mbit. Orange w Łapanie sygnal -65 dbi transfer 1-1,5 Mbit natomiast w kolbudach sygnał -65 dbi transfer 5,5 Mbit. Wszystkie pomiary były wykonane w poblizu stacji bts. Teraz pisząc tego posta z domu w Czapielsku wykonalem pomiar będąc zalogowanym w Orange siła sygnału wyniosła -91 dbi a transfer ku mojemu zaskoczeniu 4,5Mbit wysyłanie Pozdrawiam1,7 Mbit. Z wyników odnoszę wrazenie że należało by uderzyć w Orange. Jest opcja za 59,99 30GB z modemem tylko nie wiem jaki modem wybrać. Co o tym sądzicie?. Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-07-08, 08:15 ]
Witam
Porobiłem jeszcze testy w domu na modemie próbnym od Plusa Huawei E3272 tylko taki dali

Plus - kompletne nic sygnał -115 dbi ale nawet strona speed test się nie otworzyła
Play - brak zasięgu
T - mobile - 90 dbi i prędkość 4 Mbit / 1Mbit
Orange - 86 dbi i predkość 5 Mbit / 1,2 Mbit
Z racji że bliższy mi jest orange to wybór pada na niego.
Oferują tam modem Huawei B593S-22 LTE (przyszłościowo może doczekam się na LTE) za 379 zł przy abonamencie 59,99 z pakietem 30 GB. Do tego chciałem dokupić antenę zewnętrzną na UMTS 900 lub 2100.
Moje pytanie:
-czy warto brać ten modem?
-czy 30 GB wystarczy ( PS3, youtube, grzebanie po necie, jakiś serial przez internet, smart TV, od czasu do czasu jakiś filmik 700 MB) ?
-jaką antenę zewnętrzną wybrać 900/2100 ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
Witam zakupilem Haweii B593-22 i moje pytanie jak powinno byc skonfigurowane typ PDP . Jak ustawiam IPv4 to nie łączy się z internetem wyskakuje Połączenie nie udane z kodem błędu 289. Jak ustawie IPv4v6 to niby jest ok lapie siec ale w trybie umts tylko z jedna kreska zasiegu (orange) w zasadzie nie można nawet wp odpalic. Co dziwne smartfon w tej samej sieci dziala HSPA i smiga.
Update.
Zrobiłem konfrontacje miedzy B593 a zwykłym starym pendrive Modemie MF195E. Oba pracują równolegle w Orange. Na pendrive 3 kreski 3G speed test 4Mbit a na B593 jest tak słaby sygnał że nawet nic z przeglądarki nie odpale. Nie wiem czemu tak jest ?
Update.
Zrobiłem konfrontacje miedzy B593 a zwykłym starym pendrive Modemie MF195E. Oba pracują równolegle w Orange. Na pendrive 3 kreski 3G speed test 4Mbit a na B593 jest tak słaby sygnał że nawet nic z przeglądarki nie odpale. Nie wiem czemu tak jest ?