Jaka antena do polepszenia internetu orange free?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mario1986s
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do polepszenia internetu orange free?

Post autor: mario1986s »

Witam :)

Posiadam internet Orange Free i korzystam z modemu USB Huawei E3131. Modem jest podłączony do routera Netgear MBRN3000, który rozsyła sygnał Wi-fi i w ten sposób łączą się z internetem wszystkie komputery w domu :) Internet zawsze chodził przyzwoicie, ale od jakiegoś miesiąca jest coraz gorzej. Często zwalnia na tyle, że ledwo otwierają się strony. Odległość do nadajników to kilka kilometrów w lini prostej ( jest kilka-ok. 4-8km). W tej chwili podłączyłem modem bezpośrednio pod komputer, mam 5 kresek HSPA+/WCDMA ( co chwilę się zmienia) w programie PLAY ONLINE. Wynik na speedtest.net to:

1 test
Ping 76
Download speed 2,35 Mbps
Upload speed 2,61 Mbps

2 test
ping 78
Download speed 2,66 Mbps
Upload speed 0,20 Mbps

3 test
ping 74
Download speed 1,78 Mbps
Upload speed 0,81 Mbps

Nie jest źle, ale kiedyś było dużo lepiej, a czasami te wartości drastycznie spadają do tego stopnia, że strony nie chcą się nawet otworzyć. Jak mogę polepszyć działanie internetu. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie podpięcie po modemu anteny zewnętrznej ( mogę ją zamontować na kominie na dachu przy długości kabla ok 10m). Tylko jaka antena będzie najlepsza? Chciałbym kupić porządna, ponieważ zależy mi na jak najlepszym połączeniu internetowym. A może istnieje jakiś inne lepsze rozwiązanie? Bardzo proszę o sugestię i pomoc. Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jaka antena do polepszenia internetu orange free?

Post autor: DiilGang »

Podaj miejscowość, w której korzystasz z Internetu . Podaj również poziom sygnału ( w dBm ) z aplikacji TopNetInfo lub z Play Online .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
mario1986s

Miejscowość to Łąka koło miasta Bolesławiec (dolnośląskie).
Poziom sygnału to: -85 dBm ( chyba o to chodzi: diagnostyka: stan sieci: RSSI: -85 dBm)

[ Dodano: 2014-07-06, 14:56 ]
żadnych pomysłów? :facepalm:
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DiilGang »

Nie miałem wczoraj dostępu do laptopa . Otóż masz kilka potwierdzonych NodeB w Bolesławcyu, koło Dobrej oraz w Lipanach - od 3,5 do 6 km na UMTS 2100 oraz pozwolenia na UMTS 900 . W związku z tym, że masz modem bez obsługi HSPA+DC nie wykorzystasz w pełni stacji na 2100 Mhz, ale będzie na pewno lepiej niż teraz .

Wyłącz Play Online, otwórz TNI, wejdź w Ustawienia i :

- zaznacz Komunikacja AT , a potem wyświetlanie BTS, sektor, stronę . Wyjdź z Ustawień, połącz się przez TNI i spisz dane z ostatniej linijki BTS ( LAC itd. )
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
mario1986s

Dzięki za odpowiedź. Problem został rozwiązany tutaj:

elektroda
Ostatnio zmieniony 2014-07-11, 19:47 przez mario1986s, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ