[LTE PLUS] pytanie o zasięg, pomoc w doborze sprzętu
Moderator: Moderatorzy
- Rosiq
- Początkujący użytkownik forum
[LTE PLUS] pytanie o zasięg, pomoc w doborze sprzętu
Dzień dobry.
Na początek podam miejsce użytkowania Internetu: Pustelnik, ul. Polna 1, 05-304 Stanisławów.
Do nadajnika LTE położonego w Stanisławowie w linii prostej jest 4.9 km (teren zalesiony).
Na mapach zasięgowych Cyfrowego Polsatu mój dom jest na skraju zasięgu internetu domowego LTE.
Zastanawiam się nad wyborem oferty z Plusa:
1)Router domowy IDU Wi-Fi z modemem zewnętrznym ODU LTE, Zestaw do internetu domowego LTE - cena 59,90zł (nie mogę znaleźć natomiast informacji odnośnie limitu transferu)
2)Internet 25 GB z opcją Power LTE z routerem HUAWEI B593s LTE - cena 59,90zł
Patrząc na mapki boję się trochę o brak zasięgu LTE.
Co moglibyście doradzić ze swojej strony?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.
Przemek
Na początek podam miejsce użytkowania Internetu: Pustelnik, ul. Polna 1, 05-304 Stanisławów.
Do nadajnika LTE położonego w Stanisławowie w linii prostej jest 4.9 km (teren zalesiony).
Na mapach zasięgowych Cyfrowego Polsatu mój dom jest na skraju zasięgu internetu domowego LTE.
Zastanawiam się nad wyborem oferty z Plusa:
1)Router domowy IDU Wi-Fi z modemem zewnętrznym ODU LTE, Zestaw do internetu domowego LTE - cena 59,90zł (nie mogę znaleźć natomiast informacji odnośnie limitu transferu)
2)Internet 25 GB z opcją Power LTE z routerem HUAWEI B593s LTE - cena 59,90zł
Patrząc na mapki boję się trochę o brak zasięgu LTE.
Co moglibyście doradzić ze swojej strony?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.
Przemek
-
- Guru bezprzewodowy
Re: [LTE PLUS] pytanie o zasięg, pomoc w doborze sprzętu
Jeśli chcesz korzystać z LTE w Plusie to jedynym wyborem jest B-593s-22 i do niego antena zewnętrzna DUAL LTE na 1800MHz. Z wynalazkiem IDU-ODU daj sobie spokój , działa tylko na LTE. Możesz wziąć z rabatem 50% jeśli posiadasz TV Sat z CP lub telefon w Plusie za minimum 49 zł. Można wziąć na próbę np. modem MiFi E-5372 lub modemem E-3272 i sprawdzić jak wygląda zasięg w twojej okolicy, dokąd faktycznie sięga LTE. Po testach jak wypadną OK bierzesz na stałe B-593s-22 i dokupisz antenę np. DUAL LTE 15dBi z Cybertecha.
- Rosiq
Dzięki za wykluczenie jednej z opcji 
Spojrzałem jeszcze raz na mapę i widzę, że do najbliższego nadajnika LTE (T-Mobile) mam 2km. Spojrzałem na ich ofertę i mają 25GB za 59,90zł jednak z routerem Huawei B683, który nie obsługuje LTE??
Opcja kolejna - Play - 4.8km do nadajnika, w ofercie za 69,90zł 25GB, do tego router Huawei E5170 za 149zł lub E5372 za 1zł (tego bym nie chciał, bo nie podłączę stacjonarnego komputera po kablu).
Czekam na dalsze porady
-----------
Brat mieszkający po sąsiedzku ma internet w Cyfrowym Polsacie i korzysta z modemu a'la pendrive. Bez żadnej antenki uzyskuje zasięg HSPA+ i prędkość na poziomie 5Mbit/s.
W sumie taka prędkość byłaby dla mnie zadowalająca

Spojrzałem jeszcze raz na mapę i widzę, że do najbliższego nadajnika LTE (T-Mobile) mam 2km. Spojrzałem na ich ofertę i mają 25GB za 59,90zł jednak z routerem Huawei B683, który nie obsługuje LTE??
Opcja kolejna - Play - 4.8km do nadajnika, w ofercie za 69,90zł 25GB, do tego router Huawei E5170 za 149zł lub E5372 za 1zł (tego bym nie chciał, bo nie podłączę stacjonarnego komputera po kablu).
Czekam na dalsze porady

-----------
Brat mieszkający po sąsiedzku ma internet w Cyfrowym Polsacie i korzysta z modemu a'la pendrive. Bez żadnej antenki uzyskuje zasięg HSPA+ i prędkość na poziomie 5Mbit/s.
W sumie taka prędkość byłaby dla mnie zadowalająca

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie ma za co dziękować, na tym forum jest sporo niezbyt obiektywnych porad osób, które nie za bardzo wiedzę o czym piszą.
Ja akurat używałem zestawu ODU/IDU przez jakieś pół roku i bardzo mi się podobało. Nie było żadnych różnic użytkowych na niekorzyść ODU w stosunku do równolegle używanego zestawu z anteną panelową.
Choć tak naprawdę największą zaletą ODU jest to, że nie musisz nawet wiedzieć, co to jest zewnętrzna antena, przyjeżdża do Ciebie monter z CP/Plusa i montuje w cenie oferty, to co trzeba wykorzystując istniejącą infrastrukturę TV. Jak nie będzie działało tak jak chcesz, to mu dziękujesz, kolo zabiera swoje zabawki, a jedyne co tracisz, to trochę czasu.
To że, to działa tylko z LTE nie ma większego znaczenia. No chyba, że tutejszy guru ;-) zna liczbę, o ile to promili SLA usługi HSPA jest większe od LTE. To taki żart :-)
Poza tym testy samego modemu, bez anteny zewnętrznej i tak nie mają sensu skoro jesteś na skraju zasięgu. Co z tego, że np. zasięgu nie będzie jeśli i tak masz używać anteny zewnętrznej.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale może warto się zastanowić za nim się coś chlapnie :-)
Ja akurat używałem zestawu ODU/IDU przez jakieś pół roku i bardzo mi się podobało. Nie było żadnych różnic użytkowych na niekorzyść ODU w stosunku do równolegle używanego zestawu z anteną panelową.
Choć tak naprawdę największą zaletą ODU jest to, że nie musisz nawet wiedzieć, co to jest zewnętrzna antena, przyjeżdża do Ciebie monter z CP/Plusa i montuje w cenie oferty, to co trzeba wykorzystując istniejącą infrastrukturę TV. Jak nie będzie działało tak jak chcesz, to mu dziękujesz, kolo zabiera swoje zabawki, a jedyne co tracisz, to trochę czasu.
To że, to działa tylko z LTE nie ma większego znaczenia. No chyba, że tutejszy guru ;-) zna liczbę, o ile to promili SLA usługi HSPA jest większe od LTE. To taki żart :-)
Poza tym testy samego modemu, bez anteny zewnętrznej i tak nie mają sensu skoro jesteś na skraju zasięgu. Co z tego, że np. zasięgu nie będzie jeśli i tak masz używać anteny zewnętrznej.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale może warto się zastanowić za nim się coś chlapnie :-)
- Rosiq
Akurat montaż anteny nie stanowi dla mnie problemu 
Na antenę zewnętrzną jestem w stanie przeznaczyć te 150zł.
Jedyna moja obawa to słaby zasięg LTE, natomiast HSPA+ mam gwarantowany.

Na antenę zewnętrzną jestem w stanie przeznaczyć te 150zł.
Jedyna moja obawa to słaby zasięg LTE, natomiast HSPA+ mam gwarantowany.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Przy dalszych odległościach od BTSa ODU się nie nadaje bo ma bardzo słabą antenę (dookólną) Druga sprawa to to że to coś pracuje tylko w LTEbomber pisze:największą zaletą ODU
I gdzie tu masz zalety?
-
- Użytkownik forum
Ta promocja nadal jest aktualna? To co mi się udało znaleźć to abonament tańszy o 10zł, przy łączenie internetu, telefonu i telewizji.matek451 pisze: Możesz wziąć z rabatem 50% jeśli posiadasz TV Sat z CP lub telefon w Plusie za minimum 49 zł. .
http://www.plus.pl/indywidualna/smartDOM/
-
- Guru bezprzewodowy
Niestety ale wielbiciele Plusa polecą wszystko aby tylko skorzystać z ich ukochanej sieci. Nie zagłębiają się w temat, nie patrzą na lokalizację tylko w ciemno piszą bierz IDU-ODU. Trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia a na tytuł "guru bezprzewodowy zapracować" poprzez podziękowania od innych. @bomber jak jesteś takim "obiektywnym fachowcem" to powinieneś wiedzieć, że polecenie komuś zestawu IDU-ODU gdy zasięg LTE pokazywany na mapie CP/Plusa go nie obejmuje to bezczelność. Ze specyfikacji urządzenia jasno wynika, że ma słabą antenę w ODU, nie podłączysz do niego żadnej kierunkowej anteny DUAL LTE i najważniejsze kolega nie skorzysta na tym z 3G, gdy nie da rady z LTE . Podsumowując IDU-ODU jest dla niego bezuzyteczne, po co ma się bawić w testy tego wynalazku. Biorąc E-5372 lub E-3272 przeprowadzi sam bez pomocy takich "specjalistów z bożej łaski' takich jak ty czy ten monter z Plusa uczciwy test zasięgu na LTE i 3G. Będzie wiedział na czym stoi. Docelowo weźmie B-593s-22 i ewentualnie antenę na częstotliwość , z której będzie korzystał w wybranej technologii( 3G lub LTE). Mnie nie moze urazić osoba o takiej wiedzy jak twoja, po prostu nie ten poziom wiedzy i doświadczenia. Musisz się jeszcze dużo uczyć aby samemu nie tworzyć takich bezsensownych postów. I tyle do Ciebie. Teraz przechodzę do konkretów. Jeśli kolega chce to może wybrać internet LTE w Play. Zasięg na zewnątrz zapewnia BTS LTE1800 Play w Stanisławowie ul.Warszawska 48, do prawidłowego działania potrzebowałbyś anteny na 1800MHz. Z urządzeń-routerów stacjonarnych masz jeszcze do wyboru M28D( 49 zł). W Play do końca roku możesz w LTE . korzystać z bezlimitowego LTE( ostatnio Play w ofertach abonamentowych nie przycina transferu). W umowie na dwa lata pierwsze 6m-cy za free. Jeśli chodzi o T-Mobile czy Orange to obawiam się, ze zarówno BTS-y LTE1800 w Pustelniku i Stanisławowie są jeszcze nie czynne. Zasięg i to na zewnątrz mogą zapewniać inne BTS-y np. Mińsk lub Halinów, Sulejówek. W tych sieciach mógłbyś korzystać z sieci HSPA+DC( do 43,2Mb/s). BTS UMTS2100 NetWorks jest w Pustelniku, Michałowie i Stanisławowie. Użytkownicy sieci NetWorks osiągają na DC tansfery nawet ok. 30Mb/s. T-Mobile w salonach już ponoć oferuje sprzęt do LTE/HSPA+DC. W Orange tez jest dostępny. Reasumując należało by zrobić testy wszystkich operatorów i dostępnych technologii. W tym celu tak jak pisałem warto wziąć z Plusa E-5372 na tygodniowe testy. W ten sposób sprawdzisz Plusa/CP . Ponieważ Plus nie zakłada simlocków kupując karty pre-paid pozostałych operatorów przetestujesz działanie ich sieci na zewnątrz u siebie i ewentualnie w pobliżu BTS-ów. W ten sposób będziesz miał jasną sytuację i wybierzesz sięć najlepiej działająca u ciebie. Jak widzisz jestem bezstronny w wyborze sieci w przeciwieństwie do funboyów Plusa, którzy powinni udzielać się na macierzystym forum.
- Rosiq
I to jest właśnie fachowa odpowiedź, za która lecą punktu "guru bezprzewodowego"
Z Playa raczej zrezygnuję, w moim mniemaniu ich oferta jest mnie atrakcyjna od innych sieci.
Najbardziej podoba mi się oferta Orange, oferują tam router Huawei E5776, który działa zarówno w technologii LTE jak i DC-HSPA+. W dodatku mógłbym tam liczyć na zniżki z racji posiadania telefonu w ich sieci.
W T-Mobile z tego co widzę nie oferują urządzeń wspierających obie technologie.
Czy w Plusie powinienem mieć zasięg DC-HSPA+?
Zamówiłem router Huawei B593S-22 w Plusie, wkrótce rozpocznę testy.
Będę je przeprowadzał w domu, gdyż tylko tam będę użytkował internet.
Komputer stacjonarny wolałbym połączyć kablem z routerem, wydaje mi się, że takie połączenie będzie stabilniejsze niż korzystanie z adaptera WiFi.
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Z Playa raczej zrezygnuję, w moim mniemaniu ich oferta jest mnie atrakcyjna od innych sieci.
Najbardziej podoba mi się oferta Orange, oferują tam router Huawei E5776, który działa zarówno w technologii LTE jak i DC-HSPA+. W dodatku mógłbym tam liczyć na zniżki z racji posiadania telefonu w ich sieci.
W T-Mobile z tego co widzę nie oferują urządzeń wspierających obie technologie.
Czy w Plusie powinienem mieć zasięg DC-HSPA+?
Zamówiłem router Huawei B593S-22 w Plusie, wkrótce rozpocznę testy.
Będę je przeprowadzał w domu, gdyż tylko tam będę użytkował internet.
Komputer stacjonarny wolałbym połączyć kablem z routerem, wydaje mi się, że takie połączenie będzie stabilniejsze niż korzystanie z adaptera WiFi.
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
-
- Guru bezprzewodowy
Wybór B-593s-22 gdy chcesz korzystać z routera stacjonarnie jest właściwy. Niestety ale MiFi np. E-5776 nie posiadają LAN, mają słaby zasięg WiFi, delikatne gniazda anten zewn. no i nie są zalecane do pracy ciągłej 24/7 więc trudno na ich bazie budować sieć domową z wieloma urządzeniami WiFi czy połączonymi po LAN a co w dobie multimediów ma znaczenie. Spróbuj wystawić router na zewnątrz od strony Stanisławowa. B-593s-22 ma dokręcane fabryczne , białe antenki do LTE/3G o zysku 4dBi. Może uda ci się połączyć z BTS-em LTE1800 w Stanisławowie. Nie napisałeś czy możesz liczyć na rabat 50% z tytułu SmartDom. Play nie przekreślaj, przez pól roku nic nie płacisz a na dodatek masz do końca 2014 internet no-limit na LTE jak jesteś w zasięgu. Sam korzystam i jest OK. Jeśli chodzi o Orange to dobrym wyborem jest brać ofertę bez sprzętu np. 35GB+noce bez limitu za 44,95 na dodatek jak masz telefon to 10 zł zniżki. Router B-593s-22 kupisz na Allegro, te z Plusa chodzą po 300-350 zł. Jeśli miałbyś własny sprzęt B-593s-22 i zdecydowałbyś się na Play i masz zasięg LTE to jest oferta na pól roku, która bije wszystkie. Chodzi mi o ofertę głosową za 9,99 Play Unlimited . W jej ramach masz nielimitowane do Play oraz 2GB internetu na 3G a na LTE do końca roku korzystasz z internetu bez limitu. Umowa tylko na 6 m-cy. Wypowiadasz ją na m-c przed końcem i możesz wybrać na początku 2015 roku umowę tylko SIM z dowolnym operatorem na 12m-cy. Za pól roku oferty mogą być atrakcyjne. Tutaj regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 062014.pdf Korzystam sam z tej oferty na B-593s-22 i jest OK.
- Rosiq
Dzięki za wszelkie informacje.
Jak dostanę router pochwalę się wynikami.
Jak dostanę router pochwalę się wynikami.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pytający napisał że jest "na skraju zasięgu", a nie że go nie obejmuje.matek451 pisze:polecenie komuś zestawu IDU-ODU gdy zasięg LTE pokazywany na mapie CP/Plusa go nie obejmuje to bezczelność. Ze specyfikacji urządzenia jasno wynika, że ma słabą antenę w ODU, nie podłączysz do niego żadnej kierunkowej anteny DUAL LTE i najważniejsze kolega nie skorzysta na tym z 3G, gdy nie da rady z LTE . Podsumowując IDU-ODU jest dla niego bezuzyteczne, po co ma się bawić w testy tego wynalazku.
O dodatkowej antenie i 3G chyba jasno napisałem wcześniej. Powtórzę, w ODU będącym w zasięgu pożytek z anteny kierunkowej i 3G byłby niewielki.
Ciekawi mnie jaka będzie różnica sygnału między ODU a panelem z np. 15 m kabla i konektorami.Andrzejz78 pisze:Przy dalszych odległościach od BTSa ODU się nie nadaje bo ma bardzo słabą antenę (dookólną) Druga sprawa to to że to coś pracuje tylko w LTE
I gdzie tu masz zalety?
Pamiętaj o tym, że większość klientów tego typu usług nie ma ochoty nawet dowiadywać się o jakichś antenach "od cybertecha".
-
- Guru bezprzewodowy
Mapy zasięgu operatora maja tylko charakter poglądowy. Na dodatek warto sprawdzić samemu czy autor postu się nie myli. Na tym polega profesjonalizm, akurat Pustelnik leży poza zasięgiem LTE w Plusie/CP . Nie wykluczam, że uda mu się połączyć z BTS-em LTE1800Mobylandu w Stanisławowie ale do tego potrzebuje mocnej anteny na 1800MHz. Jeśli nie to może korzystać z 3G na UMTS900 bez anteny zewnętrznej. Testy w terenie i w kierunku BTS-a są istotne, pozwalają zweryfikować mapy zasięgu i stwierdzić dokąd sięga faktycznie zasięg. Dzięki nim można stwierdzić czy zastosowanie anteny zewnętrznej o realnym zysku 11-12dBi pozwoli na skorzystanie z LTE. Dlatego testy IDU-ODU w takiej lokalizacji jak kolegi są pozbawione sensu. Istotny jest fakt, że biorąc modem/router z LTE/3G z Plusa może go wykorzystać do testów innych operatorów. Nie ma jedynej "słusznej" sieci w Polsce.
[ Dodano: 2014-07-01, 21:40 ]
Zysk anteny wbudowanej w ODU to ok.4dBi. Na forum ktoś porównał poziom sygnału ODU i B-593(bez antenek) ustawionych w tym samym miejscu. Był o 4dBi większy. Po założeniu antenek 4dBi poziom sygnału był równy. Czyli zysk to. ok 4-5dBi. Oczywiście to są nasze domniemania, albowiem "producent' nim się nie chwali. Straty na 15m H-155 i 1800MHz to 6,5dB, razem z konektorem 7dB. Pozostanie 8 dBi a to i tak 2x więcej niż ODU no i kierunkowo. Jeśli komuś mało to stosuje, krótki kabel, router w pobliżu anteny a dalej po LAN. A wtedy zysk jest 3Xwiększy niż na ODU. To czysta matematyka i na nic twoje pochwały. Nawet na Plus Forum specjalista z Plusa poleca stosować B-593 i panel DUAL LTE zamiast ODU w takich lokalizacjach. Ci, którzy biorą internet mobilny nie licząc się z zastosowaniem anteny zewnętrznej płacza później na forach , ze internet im nie działa. Nikt z konsultantów nie uprzedza ich, że mapy zasięgu z reguły dotyczą na zewnątrz. To tak jakby chcieli korzystać z TV bez anteny. Reklamacji nikt nie przyjmuje wszak w mobilnym ,zasięgu nikt nie gwarantuje. Dlatego rozsądny użytkownik jak autor postu najpierw pyta i testuje.
[ Dodano: 2014-07-01, 21:40 ]
Zysk anteny wbudowanej w ODU to ok.4dBi. Na forum ktoś porównał poziom sygnału ODU i B-593(bez antenek) ustawionych w tym samym miejscu. Był o 4dBi większy. Po założeniu antenek 4dBi poziom sygnału był równy. Czyli zysk to. ok 4-5dBi. Oczywiście to są nasze domniemania, albowiem "producent' nim się nie chwali. Straty na 15m H-155 i 1800MHz to 6,5dB, razem z konektorem 7dB. Pozostanie 8 dBi a to i tak 2x więcej niż ODU no i kierunkowo. Jeśli komuś mało to stosuje, krótki kabel, router w pobliżu anteny a dalej po LAN. A wtedy zysk jest 3Xwiększy niż na ODU. To czysta matematyka i na nic twoje pochwały. Nawet na Plus Forum specjalista z Plusa poleca stosować B-593 i panel DUAL LTE zamiast ODU w takich lokalizacjach. Ci, którzy biorą internet mobilny nie licząc się z zastosowaniem anteny zewnętrznej płacza później na forach , ze internet im nie działa. Nikt z konsultantów nie uprzedza ich, że mapy zasięgu z reguły dotyczą na zewnątrz. To tak jakby chcieli korzystać z TV bez anteny. Reklamacji nikt nie przyjmuje wszak w mobilnym ,zasięgu nikt nie gwarantuje. Dlatego rozsądny użytkownik jak autor postu najpierw pyta i testuje.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Znacząca w przewadze panelabomber pisze:Ciekawi mnie jaka będzie różnica sygnału między ODU a panelem z np. 15 m kabla i konektorami
Tak tak a później płaczą po forachbomber pisze:większość klientów tego typu usług nie ma ochoty nawet dowiadywać się o jakichś antenach
-
- Stały użytkownik forum
Mam pytanie nigdzie nie mogę znaleźć tej oferty czy jest już niedostępna czy może jest w POS nie mam abonamentu w Play tylko na kartę w 2 podpunkcie jest napisanematek451 pisze: Jeśli miałbyś własny sprzęt B-593s-22 i zdecydowałbyś się na Play i masz zasięg LTE to jest oferta na pól roku, która bije wszystkie. Chodzi mi o ofertę głosową za 9,99 Play Unlimited . W jej ramach masz nielimitowane do Play oraz 2GB internetu na 3G a na LTE do końca roku korzystasz z internetu bez limitu. Umowa tylko na 6 m-cy.Tutaj regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 062014.pdf Korzystam sam z tej oferty na B-593s-22 i jest OK.
To znaczy że mogę podpisać tą umowę czy nie.zawrą Umowę z P4 z nowym Numerem MSISDN.
Prędkości są 15/5 czy bez limitu?
-
- Guru bezprzewodowy
Musisz mieć już jakąś umowę z Play, pre-paid to nie umowa. Jeśli nie masz to warto popytać rodzinę, znajomych niech dobiorą dla ciebie. Całkowity koszt to 69,93 zł na pół roku. W ofercie na umowę od 3 tygodni nie ma limitu, teraz http://www.speedtest.net/my-result/3599672680 ,nie zwalnia po 200GB.
-
- Stały użytkownik forum
Rozumiem że jak zmienię kartę na abonament to będę mógł dobrać,a jak nie to ktoś się znajdzie. matek451czy mógłbyś napisać gdzie tego szukać na stronie bo nie mogę znaleźć jest tylko takie coś http://www.play.pl/oferta/przejdz-do-pl ... abonament/ i http://www.play.pl/oferta/jestem-w-play/play-abonament/
Ewentualnie zapytam w punkcie.
Ewentualnie zapytam w punkcie.
-
- Guru bezprzewodowy
Pytałem dziś w punkcie, jutro biorę dla kolegi( nie ma nic w Play). Na stronie nie ma tej oferty w sklepie internetowym. Pewnie kogoś znajdziesz, nic nie ryzykuje , koszty śmieszne. Pamiętaj tylko aby na m-c przed końcem złożyć wypowiedzenie( po 6 m-cach pakiet 2GB płatny 20 zł). No i w promocji dostaniesz na m-c 100minut na komórki i SMS-y, też trzeba pamiętać o dezaktywacji przed upływem. Inaczej płatne po 10 zł.
-
- Stały użytkownik forum
Kolego matek.., w roznych miejscach piszesz o tej ofercie Play za 9,99 zł. O tym że nie ma jej na internecie to już wiemy. Ja także wczoraj sprawdzałem i nie znalazłem. Wyposażony jednak w informacje pochodzące od ciebie udałem się do salonu Play. Po przedstawieniu celu wizyty dowiedziałem się że takiej oferty nie ma. Rozmawialiśmy o Play Unlimited na 6 miesięcy. Oczywiście mam jeden telefon w Play (abonament) wiec to nie było kłopotem. Na pytanie, skąd mam wiedzę o takiej ofercie, odparłem zgodnie z prawdą ze od Guru bezprzewodowego. Dodałem ze to nie byle jaki guru ale taki co wie wszystko..
Usłyszałem że na internecie p...ą głupoty. Innych argumentów nie miałem
. Wyszedłem z salonu po ok.40 minutach ze sprzętem do testu na 7 dni. GURU daj nam amunicji. Jeśli jest taka oferta to jak mamy dowieść w salonie że jest coś o czym oni nie wiedzą ? Pozdrawiam

-
- Guru bezprzewodowy
Nie znają nawet własnej oferty
. Tu masz http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 062014.pdf Pobierz wydrukuj i podsuń , ich mina, bezcenne. Nie omieszkaj zrugać i zagroź złożeniem zażalenia u przełożonych. Amunicja dostarczona. 

-
- Stały użytkownik forum
Dzięki matek. Ten link był wyżej i czytałem to wczoraj. Wyleciało mi to jednak z głowy. Oferta jest świeża bo obowiązuje od 10 dni. To chyba wystarczający czas by w salonach się z nią zaznajomili ? Nie omieszkam przeprowadzić z nimi rozmowy umoralniającej ze zwróceniem uwagi na minę.., ale dopiero gdy będę zwracał sprzęt w przyszłym tygodniu. Nawiasem mówiąc dostałem do testowania LTE modem E 3131. Nie ma to dla mnie znaczenia bo mam swój sprzęt ale.. Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rosiq, LTE T-Mobile = Orange. Czy w bazie widnieje T-Mobile czy Orange nie ma znaczenia. To wynika jedynie z pozwolenia, a dokładniej, który podmiot o nie wystąpił. Dostęp mają obydwie sieci.
-
- Stały użytkownik forum
I to jest dziwne, bo o pozwolenia nie występuje Networx tylko dany operator, więc dlaczego w miejscu gdzie pozwolenia ma T-Mobile, swój sygnał bez pozwolenia nadaje też Orange?
Wspólny sprzęt, wspólnym sprzętem, ale pozwolenie powinien każdy mieć własne.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Bo nie jest operatoremBKpbO pisze:o pozwolenia nie występuje Networx
Jak najbardziej legalnieBKpbO pisze:sygnał bez pozwolenia nadaje też Orange?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Idąc Twoją logiką, żaden MVNO nie miałby prawa istnieć, bo żaden nie ma pozwoleń na BTSy.BKpbO pisze:I to jest dziwne, bo o pozwolenia nie występuje Networx tylko dany operator, więc dlaczego w miejscu gdzie pozwolenia ma T-Mobile, swój sygnał bez pozwolenia nadaje też Orange?
-
- Stały użytkownik forum
A czy któryś z MVNO sieje w eter swoje częstotliwości? Czasem warto się zastanowić zanim się coś napisze...
[ Dodano: 2014-07-08, 05:02 ]
Znalazłem coś takiego:
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-07-11, 18:55 ]
Ujęcie linka w tagi cytatu.
[ Dodano: 2014-07-08, 05:02 ]
Znalazłem coś takiego:
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-07-11, 18:55 ]
Ujęcie linka w tagi cytatu.
Ostatnio zmieniony 2014-07-11, 17:54 przez BKpbO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego.
Chcę skorzystać z oferty CP i Plusa, gdyż mam obecnie w Plusie tel. Łapię się na promocję TV za 50% i LTE ze zniżką ok 49zł. co daje mi spore miesięczne korzyści więc czemu nie skorzystać?
Obawiam się tylko tego LTE... obecnie mam łącze ok. 5Mb/4Mb od lokalnego operatora, chcę zrezygnować, bo częściej go nie ma niż jest...
Router AirLive n450R.
Mieszkam w mieście, gdzie wg mapy CP jestem w środku zasięgu LTE (Czechowice-Dziedzice, C.H. Stara Kablownia)
Sprzedawca w salonie CP gwarantował mi, że na budynku, do którego w linii prostej mam ok 400m, jest nadajnik LTE i nie miałbym żadnych problemów z zasięgiem/transferem.
Czy przy takiej odległości od nadajnika nie jest to jednak "zbyt blisko"?
Czy mój router n450R będzie współpracował z modemem Huawei E3276? Chcą mi jeszcze za 2zł dać jakiegoś Edimaxa, oprócz tego modemu za 1zł.
Wiem, że najlepiej byłoby to przetestować, mam jakiś starter LTE (dawali przy braniu MixPlusa z tabletem i tel.), ale nie mam go jak sprawdzić, bo modemu za pareset zł. nie opłaca mi się kupować (E3276 miałbym za 1zł).
Jest ktoś może z Czechowic i mógłby potwierdzić dobry zasięg?
Wystarczyłoby tyle co mam obecnie, byle stabilnie.
Chcę skorzystać z oferty CP i Plusa, gdyż mam obecnie w Plusie tel. Łapię się na promocję TV za 50% i LTE ze zniżką ok 49zł. co daje mi spore miesięczne korzyści więc czemu nie skorzystać?
Obawiam się tylko tego LTE... obecnie mam łącze ok. 5Mb/4Mb od lokalnego operatora, chcę zrezygnować, bo częściej go nie ma niż jest...
Router AirLive n450R.
Mieszkam w mieście, gdzie wg mapy CP jestem w środku zasięgu LTE (Czechowice-Dziedzice, C.H. Stara Kablownia)
Sprzedawca w salonie CP gwarantował mi, że na budynku, do którego w linii prostej mam ok 400m, jest nadajnik LTE i nie miałbym żadnych problemów z zasięgiem/transferem.
Czy przy takiej odległości od nadajnika nie jest to jednak "zbyt blisko"?
Czy mój router n450R będzie współpracował z modemem Huawei E3276? Chcą mi jeszcze za 2zł dać jakiegoś Edimaxa, oprócz tego modemu za 1zł.
Wiem, że najlepiej byłoby to przetestować, mam jakiś starter LTE (dawali przy braniu MixPlusa z tabletem i tel.), ale nie mam go jak sprawdzić, bo modemu za pareset zł. nie opłaca mi się kupować (E3276 miałbym za 1zł).
Jest ktoś może z Czechowic i mógłby potwierdzić dobry zasięg?

-
- Użytkownik forum
Ja działam od dwóch miesięcy na takiej konfiguracji N450R + E3276 i nie ma żadnych problemów, w odległości 500m od nadajnika nie potrzeba nawet anteny zewnętrznej.sunnyluk pisze:Czy mój router n450R będzie współpracował z modemem Huawei E3276?
- Rosiq
OWitam ponownie 
Otrzymałem router Huawei B593, już dzielę się wynikami
Test I - modem wystawiony za okno
http://www.speedtest.net/result/3653294466.png - Plus, zasięg LTE 4 na 5 kresek,
http://www.speedtest.net/result/3653303884.png - Orange, zasięg 3G, 2 na 5 kresek,
Test II - modem w środku domu
http://www.speedtest.net/result/3653319228.png - Plus, zasięg LTE 1 na 5 kresek.
Wybór dla mnie jest jednoznaczny - oferta Power LTE w Plusie.
Do tego dokupić zewnętrzną antenę kierunkową i będzie jak w bajce
Dziękuję wszystkim za udzielone rady

Otrzymałem router Huawei B593, już dzielę się wynikami

Test I - modem wystawiony za okno
http://www.speedtest.net/result/3653294466.png - Plus, zasięg LTE 4 na 5 kresek,
http://www.speedtest.net/result/3653303884.png - Orange, zasięg 3G, 2 na 5 kresek,
Test II - modem w środku domu
http://www.speedtest.net/result/3653319228.png - Plus, zasięg LTE 1 na 5 kresek.
Wybór dla mnie jest jednoznaczny - oferta Power LTE w Plusie.
Do tego dokupić zewnętrzną antenę kierunkową i będzie jak w bajce

Dziękuję wszystkim za udzielone rady