Witam,
Mam pytanie odnośnie zasięgów i prędkości.
Mieszkam 2km od najbliższego BTS i np. w Play na DC-HSPA+ 99% mam średnio 3mbps, w nocy czasem skoczy do 5mbps, gdzie czytałem że powinienem mieć na DC-HSPA+ conajmniej 15-20mbps, a na samym HSPA+ jakieś 10mbps
Druga sprawa to LTE w Play, pisano mi na tym forum że w Bełchatowie nie ma anteny z LTE od Play, byłem w punkcie obsługi Play i Pani mi powiedziała że w Bełchatowie jest antena LTE, pokazała mi także że aktualnie korzystała z internetu na laptopie LTE Play, nawet na stronie Play'a na mapie zasięgu internetu LTE pokazuje że moje aktualne miejsce zamieszkania znajduje się w zasięgu LTE na antenach zewnętrznych, ale mimo to, gdy aktywowałem LTE w Play to nie widzi LTE , przy ręcznej rejestracji pokazuje Play LTE/3G, ale przy próbie łączenia z tą siecią wyskakuje komunikat że nie można połączyć się z siecią, natomiast gdy ustawię tylko WCDMA i przy ręcznej rejestracji pokazuje Play 3G to da się połączyć bez problemu, dlaczego ?
Kolejna sprawa to internet LTE z Plusa, przy zasięgu 50-70% mam tylko 8mbps, gdzie pod anteną w zamkniętym samochodzie z samym modemem miałem 50mbps. Znów pytam dlaczego ?
Mieszkam 1km od Bełchatowa - 2km od najbliższego BTSu (Zdzieszulice Górne), mam kierunkową antenę którą mi polecono na tym forum LINK
Jakieś rady ? czy raczej nic z tego nie będzie, może antena odwrotnie zamocowana ? czy to bez znaczenia jak ją się zakłada ? czytałem także że jeżeli modem ma 2 wejścia na antenę zewnętrzną to się czymś różnią, wpinałem się raz tak i raz na odwrót ale zawsze to samo wychodziło więc uznałem że to bez znaczenia. Posiadam modem Huawei E3276, czy to jeszcze dobry modem czy warto go wymienić ? zamierzam podpisać umowę z Plusem i jak coś to bym brał z modemem, jeżeli ten mój jest już za słaby.
Czekam na pomoc
POZDRO !
Pytanie o poprawę szybkości internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pytanie o poprawę szybkości internetu
Powtórzę jeszcze raz wg. mapy zasięgu Play w Bełchatowie nie ma zasięgu LTE 1800 Play. Najbliższy BTS LTE1800 Play to Nowy Janów 40. Pracownica nie ma bladego pojęcia co sprzedaje, to ostatnia osoba, która może doradzać skoro nawet nie potrafi odczytać mapy zasięgu własnej sieci. BTS-y UMTS2100 tej sieci w Bechatowie pewnie przeciążone stąd takie wyniki. Jeśli chodzi o Plus to najbliższy czynny BTS LTE1800Mobylandu to Bełchatów ul.Przemysłowa i na niego musisz skierować antenę. Co do prędkości to w Plusie/CP sieć może być przeciążona, na terenie Bełchatowa 2 działające BTS-y na takie miasto i okolice może być za mało i sieć się nie wyrabia. Takie są realia jakże odmienne od reklam Plusa/CP. Jaki masz poziom sygnału bez anteny( modem w jej miejscu) i z anteną w dBm? Pozwoli to sprawdzić czy antena prawidłowo zamontowana, jej zysk przy kablu 10m to ok.10dBm. E-3276 to modem LTE 4 kategorii do 150Mb/s.
-
To w ogóle nie ogarniam tego LTE w Play, na stronie Play jest mapa z zasięgiem i obejmuje cały Bełchatów na "LTE bez anteny zewnętrznej" i dookoła Bełchatowa na "LTE z anteną zewnętrzną". Nie wiem czy się zna czy nie, mi powiedziała że antena jest bo byłem u niej z informacją że niby miało być LTE a nie ma, to mi pokazywała na laptopie miała modem wpięty i pokazywało jej na Mobile Partner że jest połączona z LTE Play a nie jak u mnie DC-HSPA+ Play, stwierdziła że nie rozumie dlaczego nie mogę się połączyć.
Ciekawe, ściągnąłem ten program który podałeś i po paru minutach próby uruchomienia modemu przez niego udało się, ale zadziały się niezwykle dziwne rzeczy, otóż przede wszystkim transfer wzrósł mi do 8-10mbps (mierzone na speedtest) tylko nie mam pojęcia jeszcze gdzie tu pokazuje czy to LTE czy HSPA+ czy jaka sieć
pierwsze uruchomienie, pokazuje mi BTS: nie ustawione, nie wiem czy mam jakiś ustawiać, musiałbym pogrzebać w ustawieniach, ogólnie nic nie konfigurowałem, nie wiem czy coś trzeba.
Ale to o co prosiłeś:
- z anteną pokazuje mi -77dBm (60%) - gdzie mobile partner pokazywał 99% cały czas
- bez anteny -113dBm (0%) ale to wpięty do kompa, musiałbym na dach wejść z laptopem i sprawdzić ile tam by było, ale to nie dziś bo leje.
Zakupiłem tą antenę z 15m kablem bo 10m by nie starczyło do kompa z dachu.
Ciekawe, ściągnąłem ten program który podałeś i po paru minutach próby uruchomienia modemu przez niego udało się, ale zadziały się niezwykle dziwne rzeczy, otóż przede wszystkim transfer wzrósł mi do 8-10mbps (mierzone na speedtest) tylko nie mam pojęcia jeszcze gdzie tu pokazuje czy to LTE czy HSPA+ czy jaka sieć

Ale to o co prosiłeś:
- z anteną pokazuje mi -77dBm (60%) - gdzie mobile partner pokazywał 99% cały czas
- bez anteny -113dBm (0%) ale to wpięty do kompa, musiałbym na dach wejść z laptopem i sprawdzić ile tam by było, ale to nie dziś bo leje.
Zakupiłem tą antenę z 15m kablem bo 10m by nie starczyło do kompa z dachu.
-
- Guru bezprzewodowy
Na mapie odhaczasz " Technologia LTE"na zewnątrz a nie 4G LTE i masz zasięg LTE w Play. z tego BTS-a Nowy Janów jest cząstkowy zasięg na południu Bełchatowa. Konsultantka z Play powinna umieć z niej korzystać lub mieć najnowsza wiedzę na temat zasięgu LTE Play w Bełchatowie.
-
Już tą mapę ogarnąłem, nie wiedziałem że można tam odhaczać te zasięgi. Nie będę się bawił z LTE Play, chciałem tylko HSPA+ jakoś przyśpieszyć, bo i tak mam zamiar podpisać umowę z Plusem bo wiem że mam zasięg LTE. A skąd konsultantka miała zasięg LTE w swoim laptopie, tego to ja nie wiem
i chyba się nie dowiem.
Zastanawia mnie tylko jedna kwestia odnośnie tego programu top netinfo, dlaczego mimo że wymuszam WCDMA, ustawiając tylko tą technologie łapie na kilkanaście sekund a potem wraca na GSM i ciągle pokazuje Play: GSM, teraz nie wiem czy gdyby to działało na WCDMA to by była wyższa prędkość, czy to jakiś błąd w programie że jest na WCDMA, pokazuje tylko GSM, nie mam pojęcia.
[ Dodano: 2014-07-09, 16:57 ]
Widzę że nikt nie wie tego, dlatego wróciłem do Mobile Partner bo zresetował mi się transfer na karcie z Plusa, a top netinfo nie obsługuje LTE (bynajmniej mi) i ciągle jedzie na GSM max 5Mbps. Chyba że mi ktoś łaskawie wytłumaczy jak ustawić aby było LTE, bo w ustawieniach top netinfo w GPRS/UMTS gdy wybiorę modem Huawei LTE i zaznaczę tylko LTE to mi wywala komunikat że modem nie obsługuje tej technologii, a na automacie jedzie tylko na GSM

Zastanawia mnie tylko jedna kwestia odnośnie tego programu top netinfo, dlaczego mimo że wymuszam WCDMA, ustawiając tylko tą technologie łapie na kilkanaście sekund a potem wraca na GSM i ciągle pokazuje Play: GSM, teraz nie wiem czy gdyby to działało na WCDMA to by była wyższa prędkość, czy to jakiś błąd w programie że jest na WCDMA, pokazuje tylko GSM, nie mam pojęcia.
[ Dodano: 2014-07-09, 16:57 ]
Widzę że nikt nie wie tego, dlatego wróciłem do Mobile Partner bo zresetował mi się transfer na karcie z Plusa, a top netinfo nie obsługuje LTE (bynajmniej mi) i ciągle jedzie na GSM max 5Mbps. Chyba że mi ktoś łaskawie wytłumaczy jak ustawić aby było LTE, bo w ustawieniach top netinfo w GPRS/UMTS gdy wybiorę modem Huawei LTE i zaznaczę tylko LTE to mi wywala komunikat że modem nie obsługuje tej technologii, a na automacie jedzie tylko na GSM