zasieg stacji BTs

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ryszard233
Użytkownik forum

zasieg stacji BTs

Post autor: ryszard233 »

Witam. Możecie mniej więcej powiedzieć jaki jest zasięg stacji bts na rożnych czestotliwosciach?
gsm 900mhz
umts 900mhz
lte 1800mhz
umts 2100
lte 2600mhz

Chodzi mi o przybliżone wartości zasięgu gdy użytkownik nie używa dodatkowych anten
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: zasieg stacji BTs

Post autor: wojteks »

ryszard233 pisze:jaki jest zasięg stacji bts na rożnych czestotliwosciach?
Teoretyczny czy praktyczny?
Praktyczny nie da się określić, zależy od wielu rzeczy, np. tiltu anten, wysokości na jakiej są anteny, mocy nadawania stacji bazowej, ukształtowania terenu.
Co z tego, że powiedzmy UMTS900 na zasięg rzędu 10km jak może się okazać że z 800m już go nie ma bo tak jest skonfigurowana stacja bazowa.

GSM900 to teoretyczny zasięg 36km od stacji bazowej (w otwartym terenie) ale patrz wyżej.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks pisze: GSM900 to teoretyczny zasięg 36km od stacji bazowej (w otwartym terenie) ale patrz wyżej.
Nawet koło 100 km w trybie Extendet Range. Ale to takie dziwactwo używane czasem na morzu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Nawet koło 100 km w trybie Extendet Range.
?? Czytałem tylko o 72 przy użyciu podwojonych szczelin czasowych. Dalej może być problem z TX w telefonie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Kod: Zaznacz cały

By implementing the Extended Range feature, the BTS is able to receive the uplink signal in two adjacent timeslots instead of one. When the mobile station reaches its maximum timing advance, i.e. maximum range, the BTS expands its hearing window with an internal timing advance that gives the necessary time for the mobile to be heard by the BTS even from the extended distance. This extra advance is the duration of a single timeslot, a 156 bit period. This gives roughly 120 km range for a cell.[3] and is implemented in sparsely populated areas and to reach islands for example.
http://en.wikipedia.org/wiki/Timing_advance
ODPOWIEDZ