W sierpniu tego roku kończy mi się umowa na internet Orange Freedom PRO. Oczywiscie jak zawsze konsultanci dzwonią i namawiają na przedłużenie. Kilka razy ich spławiłem licząc na sensowną ofertę (najlepsza jaką dostałem 49GB - 44.95zł) i z tego co widzę to nie da rady nic lepszego... Ostatnio dzwoniła Pani z Orange i twierdzi że jestem nowym klientem i proponuje mi 15 GB za 49zł (pozdrawiam wykwalifikowanych pracowników Orange którzy dbają o wieloletnich klientów)
Do rzeczy aktualnie posiadam:
typ: CDMA
router: Axesstel 610VR rev.B
limit: 6GB
speedtest: download 3-4 Mbps; ping 90 ms; upload 2 Mbps
Miejscowosc:
Czarkowy powiat buski woj.swietokrzyskie
Z tego co widzę nadajniki z Orange mam w pobliżu ok 7km lub mniej w linii prostej. (np Opatowiec lecz tu proszę o poradę - pan z Orange twierdzi że bliżej mam do nadajnika Chrustowice ale widzę że to T Mobile)
Moje pytania:
1. isc w 3G czy CDMA ? (internet do przeglądania www, pobierania i czasami grania)
2. jaki modem do tego ? (mam Axesstel 610 ale widzę że firma ma złe opinie - zresztą nie posiada 3G. Huawei ? aktualny mogę sprzedać i dokupić cos z 3G i CDMA badz samo 3G. może też z 4G na przyszlosc ?)
3. antena ? (mieszkam dosyć wysoko więc bez problemu z drzewami lasami czy też innymi trudnosciami. dodatkowo antena będzie wysoko na domie ok 7m od ziemi)
4. nadajniki ? (ktory bedzie najlepszy w okolicy ?)
Proszę o odpowiedzi i sugestie. Wiem że podobnych tematów jest dużo jednak każdy przypadek jest inny.
Pozdrawiam i liczę na pomoc

PS. Mam tel z 3G na zewnątrz full zasięg 4/4 wewnątrz 3/4.