Czy jest szansa na LTE z Orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Czy jest szansa na LTE z Orange

Post autor: KoD997 »

Hej, ostatnio zauważyłem, że na stronie beta.btssearch.pl pojawiły się pozwolenia dla Orange na 3G i LTE. Mieszkam w miejscowości Dzielnica, gmina Czerniewice. I moje pytanie: czy jest szansa na odbiór LTE z anteną zewnętrzną?

Play też najwyraźniej ma pozwolenie na LTE i już działające 3G (Orange jeszcze nie działa) ale ponieważ już teraz mam internet CDMA w Orange mam nadzieję wynegocjować znacznie lepsze warunki niż te dostępne na stronie obu operatorów. Tylko pytanie: nastawiać się na możliwość działania LTE, czy raczej nie ma szans?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czy jest szansa na LTE z Orange

Post autor: ja.michal »

Odległość koło 6,5 km. Teren otwarty więc powinno się coś udać. Łapiesz teraz 3G? Masz możliwość sprawdzić czy 900 czy 2100 MHz?
Co do pozwoleń to skoro są to będzie LTE. Dość żwawo rozbudowują to LTE, ale należy pamiętać, że nadal modernizują sieć jako całość więc LTE zostaje, w niektórych miejscach, na później.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Mój telefon pokazuje mi zwykle 3G+ lub H, niestety nie mam możliwości sprawdzenia częstotliwości (Windows Phone 8 nie pokazuje tego w ustawieniach sieci). Kiedyś pytałem na stronie Orange na facebooku kiedy w mojej miejscowości pojawi się nowy zasięg w związku z NetWorks!. Dostałem odpowiedź, że w lipcu tego roku, ale może to się opóźnić. Także może wynegocjowałbym z Orange już teraz lepsze warunki i korzystałbym na razie z 3G, a potem ewentualnie z LTE?
No i nadajnik Play jest trochę bliżej niż Orange, ale czy to będzie miało znaczenie? W Play w najlepszym miejscu mam zasięg 4/5 kresek w smarfonie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Generalnie LTE z Orange czasem działa lepiej, czasem gorzej. Ping zawsze lepszy, ale prędkości czasem wyższe na 3G.
Jaki będzie zasięg ze stacji jednej czy drugiej sieci tego nie wiem. Może być tak, że to co dalej działa lepiej, to co bliżej działa gorzej. Wszystko zależy od ustawień sieci. Trzeba wszystko samemu sprawdzać.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Hmm... czyli odradzasz przedłużanie umowy zanim nie sprawdzę nowego zasięgu?

Moja niecierpliwość bierze się stąd, że obecnie płacę 61 zł netto za internet CDMA rev. A z 6GB limitu, a więc jest to masakrycznie nieatrakcyjna oferta. W dodatku prędkość pozostawia wiele do życzenia.

Widzę, że jedyną konkretną opcją sprzętową w Orange obsługującą standardy zarówno 3G jak i LTE to Huawei B593S-22. W opisie routera napisane jest, że obsługuje HSPA+DC. Czy to oznacza, że gorsze standardy też obsługuje? Chodzi mi o UMTS 900, które ma chyba większy zasięg niż HSPA+DC.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Piszę o fakcie, że LTE wcale nie musi być lepsze od 3G w tym wypadku i na tym co teraz jest spokojnie będzie wszystko działać.
B593s-22 wspiera LTE 800/900/1800/2100/2600, HSPA+ na 900/2100 MHz, HSPA+ DC na 2100 MHz (dwie nośne, za mało częstotliwości na HSPA+ DC na 900 MHz), GSM 900/1800/1900.
Wspiera wszystko co jest w Orange z wyłączeniem CDMA.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

OK, dzięki :) Mam nadzieję, że pojawi się w końcu ten nowy zasięg, bo już irytują mnie te reklamy "cała Polska w nowym zasięgu Orange". Cała, tylko jakoś nie u mnie :/

No ale skoro Play ma u mnie 4/5 kreski 3G, to Orange powinno mieć tym bardziej...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KoD997, skoro masz Playa to wybierz ręcznie sieć Orange lub T-Mobile. Sprawdź jak chodzi i jaki zasięg. Będziesz miał odpowiedź. Prędkości zapewne będą niższe na karcie Playa, ale będziesz wiedział co i jak.
ODPOWIEDZ