Antena do LTE Play

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dawcior-al
Początkujący użytkownik forum

Antena do LTE Play

Post autor: dawcior-al »

Witam, piszę ponieważ potrzebuję pomocy w dobraniu anteny do LTE w sieci PLAY.
Obecnie zasięg mam według programu PLAY Online na poziomie 70%, często on jednak spada, a razem z nim prędkość (może to wina ze wiatr wprawia patyk w ruch? :D ). Antena to zwykły patyk stojący na dachu. Bez niego mam ledwo 15/20% LTE.
Na mapie jako punkt oznaczony jest nadajnik PLAY NWD3313 (GPS: 52,588056,20,812500), a początek trasy to moje miejsce zamieszkania. W linii prostej jest to około 3,5 km.
Mapa
Modem jaki posiadam to Huawei E3272 z sieci PLAY oraz router MR3420 V1 z HUB aktywnym.
Antenę jako wybrałem to antena Co sądzicie o mojej propozycji? Może ktoś poleci coś lepszego? Na allegro są anteny niby o zysku nawet do 19dBi lub 32 dBi, ale to raczej fake. Cena do około 250zł.
Pozdrawiam
dexter18

Re: Antena do LTE Play

Post autor: dexter18 »

Kup sobie Dual Cybertecha 10 dBi. Będziesz zadowolony.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Antena do LTE Play

Post autor: Andrzejz78 »

Możesz też kupić znacznie tańszą http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=484630#484630 Miałem i sprawdziła ale odcieli mnie od LTE więc poszła na bazarek ;)

Zamiast patyka to czasami lepsze efekty osiągniesz z modemem za oknem na kablu usb
ODPOWIEDZ