problem w mieszkaniu z 3G (t-mobile)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chemiqs
Początkujący użytkownik forum

problem w mieszkaniu z 3G (t-mobile)

Post autor: chemiqs »

Witam serdecznie

Mam taki problem. Posiadam modem 3G t-mobile z blueconnect (Huawei E353). W domu mam 1-2 kreski zasięgu a po wyjściu na balkon mam 4-5 (czyli max możliwości). Najbliższy BTS około 1200 metrów. Kupiłem antenę zew do podłączenia ale niestety nic to nie daje. Albo antena jest nie do tego sprzętu, albo nie na tą częstotliwość, albo jeszcze coś innego, może lipa - nie była droga zaznaczę :).
W każdym razie chcę to wszystko wy...walić i kupić dobry router, który będzie miał BARDZO mocne anteny (zarówno odbierające sygnał 3G jak i rozsyłające WIFI po domu (LAN).

Bardzo was proszę o jakieś sugestie. Nie chcę znowu zainwestować w jakąś antenę do tego "gwizdka", która okaże się LIPĄ. Router do 200 zł spokojnie wchodzi w mój budżet.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. A może inne rozwiązanie ktoś zasugeruje (może naprawdę jakąś dobrą antenę)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: problem w mieszkaniu z 3G (t-mobile)

Post autor: wojteks »

chemiqs pisze:i kupić dobry router, który będzie miał BARDZO mocne anteny
Nie ma takich.
chemiqs pisze: Router do 200 zł spokojnie wchodzi w mój budżet.
No to może Huawei B593s-22, akurat będzie kosztował tyle co router za 200+modem LTE
Nie pomagam na PW!
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: problem w mieszkaniu z 3G (t-mobile)

Post autor: bomber »

Odnośnie anteny to, w taki przypadku wystarczy właśnie patyk z magnesem za kilkadziesiąt złotych, którego zadaniem jest jakby "przeniesienie" modemu na zewnątrz.
Niestety nie jestem w stanie Ci doradzić konkretnego modelu, używałem takich patyków kilku, ale zawsze go dostawałem od operatora. Ale może ktoś inny pomoże?

Zasadniczo rutery nie mają anten "na zewnątrz". Antenę podłącza się do modemu, chyba że jest on wbudowany w ruter, tak jak w B593.
Rzeczywiście są niskie oferty na te urządzenia, widziałem przed chwilą 150 zł na tablicy, ale już znikło. W tej chwili są od 300 na tablicy i od 400 na allegro. Proponuję jednak poszukać czegoś tańszego, skoro i tak masz już modem i nic nie wiadomo, abyś miał ofertę LTE.

Tu w sumie też nie wiem co Ci polecić. Tanim i sprawdzonym rozwiązaniem jest TP-Link MR3420, ale wiem z doświadczenia, że on jest dość cienki jeśli chodzi o Wifi. Nie doświetla mi jednego pomieszczenia z czym np. Edimax LT nie miał problemu.

No, ale mam nadzieję, że przynajmniej koncepcyjnie pomogłem :-).
ODPOWIEDZ