EDGE klasa 6 a EDGE klasa 10 ----> jaka róźnica?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
EDGE klasa 6 a EDGE klasa 10 ----> jaka róźnica?
Siemano!
Stanąłem przez potrzebą zakupu telefonu i mam pytanie jaka jest różnica między EDGE 6 i 10? ten 6-ej kalsy jest wolniejszy czy jak?
Aha Panie/Panowie powiedzcie mi który z niżej wymienionych telefonów będzie najlepszy biąrąc pod uwagę walory użytkowe (bateria, bezawaryjność, łącznośc z netem/laptop).
Nokie: 3110 classic, 5300, 6070, 6131, 6300
Sony Ericsson: W300i, k550i (jakiej klasy ma EGDE?), k610i (kolejne pytanie: on nie ma EDGE tylko ma UMTS - czyli np. tam gdzie nie ma UMTS nie będzie mi chodził wcale? - niby ma gprs ale to liche)
Pozdrawiam Was ludzie!
Stanąłem przez potrzebą zakupu telefonu i mam pytanie jaka jest różnica między EDGE 6 i 10? ten 6-ej kalsy jest wolniejszy czy jak?
Aha Panie/Panowie powiedzcie mi który z niżej wymienionych telefonów będzie najlepszy biąrąc pod uwagę walory użytkowe (bateria, bezawaryjność, łącznośc z netem/laptop).
Nokie: 3110 classic, 5300, 6070, 6131, 6300
Sony Ericsson: W300i, k550i (jakiej klasy ma EGDE?), k610i (kolejne pytanie: on nie ma EDGE tylko ma UMTS - czyli np. tam gdzie nie ma UMTS nie będzie mi chodził wcale? - niby ma gprs ale to liche)
Pozdrawiam Was ludzie!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: EDGE klasa 6 a EDGE klasa 10 ----> jaka róźnica?
Polecam tę stronkę aby otworzyć sobie w kilku kartach i porównywać.Są tam również opinie użytkowników korzystających z tych fonów. Jako modem polecam telefon z Bluetoothem i EDGE kl 10.
http://www.telepolis.pl/
http://www.telepolis.pl/
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
1) klasa 6 ma 177kb/s a 10 już 236kb/s
2) k610i skoro ma UMTS i GPRS (bez EDGE) więc to chyba logiczne, że jeśli nie ma UMTS to zostaje tylko marne GPRS...
3) Weź Nokię 3110 albo 6300
6070 nie bo nie ma BT, kiepska bateria
5300 też nie bo to kloc, na dodatek brzydki a od słuchania muzyki są odtwarzacze audio
2) k610i skoro ma UMTS i GPRS (bez EDGE) więc to chyba logiczne, że jeśli nie ma UMTS to zostaje tylko marne GPRS...
3) Weź Nokię 3110 albo 6300
6070 nie bo nie ma BT, kiepska bateria
5300 też nie bo to kloc, na dodatek brzydki a od słuchania muzyki są odtwarzacze audio
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Co do różnicy między EDGE klasy 6 i 10 to jest taka że klasa 10 pozwala otrzymać max DL = 236,8 kb/s, a klasa 6 max = 177,6 kb/s.
EDIT:
Dopiero zobaczyłem że kolega @regedit już opisał różnice pomiędzy klasą 6 i 10. Co do wyboru telefonu to będzie używany tylko jako modem?
EDIT:
Dopiero zobaczyłem że kolega @regedit już opisał różnice pomiędzy klasą 6 i 10. Co do wyboru telefonu to będzie używany tylko jako modem?
-
Nie - przede wszystkim do rozmów telefonicznych. Chodzi o to, że nie mam możliwości założenia sobie stacjonarnego neta - wiec pozostaje mi iPlus albo blueconnect:(Co do wyboru telefonu to będzie używany tylko jako modem?
Aha a ile może kosztować zdjecie simlocka z 3110 albo innych. Bo W erze maja lepszą ofere na rozmowy telefoniczne ale nie mam oferty podobnej do simdaty w plusie. Wiec musiałbym zdjąc simlocka...
PS.
Czy nokia 6021 ma edge? Bo z info na necie czytam że ma a w mojej starej nokii nie mogę tego zauważyć: ani w papierach (ksiązce od niej) ani w ustawieniach w telefonie. A może moja notka jest stara i miała inny soft?
- Jaco
Ma EDGE ale jaką klasę ciężko się gdzieś doczytać.Jeśli masz kogoś kto ma taki fon to spróbujcie go zapodłączyc jako modem i jeśli pobieranie plików będzie powyżej 7 KB/s (przy w miarę dobrym zasięgu i zbyt nie obciążonym BTS ) to można za pomocą NetMetera mniej więcej określić kl. EDGE.
- regedit
To może ja uprzedzę pytanie z tego wątku: http://bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8307
o EDGE możesz nie mieć napisane ale o (E)GPRS już musisz
EDGE = (E)GPRS
Nokia 6021 ma EDGE 6 klasy
o EDGE możesz nie mieć napisane ale o (E)GPRS już musisz

EDGE = (E)GPRS
Nokia 6021 ma EDGE 6 klasy
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Ma EDGE klasy 6. Najlepszy i najtańszy telefon z EDGE klasy 10 to Nokia 6230. Ok. 300 zł używana na Allegro. Jeżeli ktoś chce nowy - najszybciej 6230i bo nie wiem czy poprzednia wersja jeszcze się trafia w sklepach... Dobra bateria, sporo funkcji jako telefonu, no i BT...maxmszauto pisze:...Czy nokia 6021 ma edge?...
...A czy prędkość jest widoczna pomiędzy klasami? - raczej niezauważalnie - na pewno strony trochę szybciej się ładuję ze względu na obsługiwaną ilość kanałów - ale czy warto?... To już problem wybierającego...
- regedit
za 300 zł to sobie można niezły modem na pcmcia kupić i dać sobie spokój z telefonami i bluetoothami... szkoda nerw.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Temat godny rozważenia - telefon nie zawsze jest wygodny, po dłuższym używaniu trzeba ładować itd... Również zrezygnowałem na rzecz modemu...regedit pisze:za 300 zł to sobie można niezły modem na pcmcia kupić i dać sobie spokój z telefonami i bluetoothami... szkoda nerw.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tylko maxmszauto chce mieć telefon do rozmów...
-
SE k550i vs N70
Ja mam pytanie - czy EDGE w SE k550i wystarczy mi do odbierania poczty w trybie tekstowym i sprawdzenia czegos czasem na stronach www - np rozkladu jazdy (raczje tez w trybie tekstowym)? Chce miec telefon glownie z odtwarzaczem mp3. Internetu bede uzywal sporadycznie, wlasciwie tylko, zeby cos sprawdzic albo odebrac maila.
Moge wybrac miedzy jeszcze Nokie N70 i wiem, ze ona jest lepsza jesli chodzi o internet, ale wiem tez, ze sa z nia problemy, kiedy chce sie sciagnac sim lock'a.
Moge wybrac miedzy jeszcze Nokie N70 i wiem, ze ona jest lepsza jesli chodzi o internet, ale wiem tez, ze sa z nia problemy, kiedy chce sie sciagnac sim lock'a.
- Jaco
Re: SE k550i vs N70
Chcesz mieć neta na komórce czy na kompie? Jeśli to drugie to o ile ten model fona posiada modem to nawet na GPRS da się sprawdzić pocztę jak poprzeglądać strony www. nawet z obrazkami.Jedynie będą się dłużej wczytywać.cioop44 pisze:Ja mam pytanie - czy EDGE w SE k550i wystarczy mi do odbierania poczty w trybie tekstowym i sprawdzenia czegos czasem na stronach www - np rozkladu jazdy (raczje tez w trybie tekstowym)?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: SE k550i vs N70
...Ściągnięcie simlocka w N70 polega na zmianie całego softu (Symbiana), stąd jest to drogi interes, no i nie do końca bezpieczny. Zdarzają się przypadki utraty telefonu... Aczkolwiek polecam N70 szczególnie wersję music edition...cioop44 pisze:...Moge wybrac miedzy jeszcze Nokie N70 i wiem, ze ona jest lepsza jesli chodzi o internet, ale wiem tez, ze sa z nia problemy, kiedy chce sie sciagnac sim lock'a.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po ujawnieniu solucji do zdejmowania simlocków z BB5 przez Dejana coraz więcej boxów obsługuje nawet najnowsze modele i nie ma z tym wielkiego problemu. Z najstarszych BB5 można wyciągnąć kod za darmo.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Zapewne w dużym mieście tak, biorąc pod uwagę niewielkie miejscowości koszt ściągnięcia simlocka jest zależny od następującego schematu: patrzą na przyniesiony model telefonu, jak ubrany jest właściciel i jak bardzo jest zdesperowany...Ufo atakuje pisze:...najstarszych BB5 można wyciągnąć kod za darmo.

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Ciekawa teoriamar_kow pisze:koszt ściągnięcia simlocka jest zależny od następującego schematu: patrzą na przyniesiony model telefonu, jak ubrany jest właściciel i jak bardzo jest zdesperowany

-
Dobra torche off topic sie zrobil.
Chce miec telefon do sluchania muzyki i czasem odebrac poczte, cos sprawdzic laczac laptop za pomoca BT. Internetu w samym telefonie uzywalbym pewnie tylko w wakacje, ale pewnie UMTS i tak nie dochodzi wszedzie, a ostatnie wakaje pokazuja tez, ze prawie nigdzie nie ruszam sie juz bez laptopa:-) Mieszkam w centrum Wroclawia. Jak bede potrzebowal zrobic cos wymagajacego wiekszego transferu, to pojde do wifi spotu. Laptopa mam z PCI express wiec modem jak na razie odpada. W miescie z serwisem do zdejmowania smilocka z n70 pewnie tez nie powinno byc tu problemu.
Pytanie wiec jest takie. Czy SE k550i wystarczy do poczty? O ile dobrze was zrozumialem, to powinien. Jako telefon, bardziej podoba mi sie SE k550i - n70 jest jakis taki za bardzo kwadratowy?
Obecnie jestem w czeskiej Pradze i tutejszy operator pisze na swojej stronie, ze EDGE w tym modelu jest klasy 10. Tu tez tak pisza
Chce miec telefon do sluchania muzyki i czasem odebrac poczte, cos sprawdzic laczac laptop za pomoca BT. Internetu w samym telefonie uzywalbym pewnie tylko w wakacje, ale pewnie UMTS i tak nie dochodzi wszedzie, a ostatnie wakaje pokazuja tez, ze prawie nigdzie nie ruszam sie juz bez laptopa:-) Mieszkam w centrum Wroclawia. Jak bede potrzebowal zrobic cos wymagajacego wiekszego transferu, to pojde do wifi spotu. Laptopa mam z PCI express wiec modem jak na razie odpada. W miescie z serwisem do zdejmowania smilocka z n70 pewnie tez nie powinno byc tu problemu.
Pytanie wiec jest takie. Czy SE k550i wystarczy do poczty? O ile dobrze was zrozumialem, to powinien. Jako telefon, bardziej podoba mi sie SE k550i - n70 jest jakis taki za bardzo kwadratowy?
Obecnie jestem w czeskiej Pradze i tutejszy operator pisze na swojej stronie, ze EDGE w tym modelu jest klasy 10. Tu tez tak pisza
- DJ1910
nie wiem czemu sie smiejesz, bo to akurat mniej wiecej jest prawda, na oczy widzialem jak leszczowi bogatemu (widac bylo po ubiorze ze kasiasty,tylko nie wiem co on robil z tak slabym fonem) za zdjecie simlocka w SE T630 niedawno wolali 50 zetaFanta pisze:Ciekawa teoriamar_kow pisze:koszt ściągnięcia simlocka jest zależny od następującego schematu: patrzą na przyniesiony model telefonu, jak ubrany jest właściciel i jak bardzo jest zdesperowanywięc jak będę teraz chciał zdjąć simlocka z telefonu to pójdę do serwisu w upapranych i porwanych ciuchach i spokojnym głosem powiem: czy mógł bym u państwa zdjąć simlocka?

a jak bylem zdjac sima z T610 to gosc wołał 20 zł, ale powiedzialem mu ze albo chce zarobic 10 zl albo nic, to wybrał opcje zarobkową

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Fanta pisze:...to pójdę do serwisu w upapranych i porwanych ciuchach i spokojnym głosem powiem: czy mógł bym u państwa zdjąć simlocka?
...No to możesz próbować...

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak, wystarczy.cioop44 pisze: Czy SE k550i wystarczy do poczty? O ile dobrze was zrozumialem, to powinien.
Jeszcze gratis dostaniesz.Ciekawa teoria Laughing więc jak będę teraz chciał zdjąć simlocka z telefonu to pójdę do serwisu w upapranych i porwanych ciuchach i spokojnym głosem powiem: czy mógł bym u państwa zdjąć simlocka? Laughing
Raz tylko ściągałam simlocka w jakim punkcie. Nie dość, że zapłaciłam 35 zeta to jeszcze telefon wrócił do mnie z rozwalonym zasięgiem.