LTE- prośba o pomoc/ poradę

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomasz84
Początkujący użytkownik forum

LTE- prośba o pomoc/ poradę

Post autor: Tomasz84 »

Witam.

Mam Lte od Plusa na testach, kończą mi się w piątek. Wyniki na speedtestach uzyskuję takie

Obrazek

Obrazek

Jednak gdy pobieram jakiś plik, to rzeczywisty transfer uzyskuję rzędu ok 1 MBps, czyli 8Mbps Dlaczego tak jest, dlaczego speed testy pokazują wyniki rzędu 18Mbps a pobiera szybkością 8Mbps?

Parametry jakie mam:

RSRP -77
RSRQ -13
RSSI -44
SINR 9

Używam zestawu ODU-IDU. Jakieś porady? Nie wiem, myślałem o tym by oddać ten zestaw i spróbować z zewnętrzną silną antenką

EDYCJA- zainstalowałem STEAMA. Pobierało z prędkością 20 Mbs. Czyli chyba jest ok. Do usunięcia w takim razie
Ostatnio zmieniony 2014-07-15, 20:17 przez Tomasz84, łącznie zmieniany 1 raz.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: LTE- prośba o pomoc/ poradę

Post autor: robertnik »

Wymień modem, bo wszystko jest lepsze od niego... Do ściągania używaj downloaderów(te ściąganie rozbijają na parę wątków).
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Z ciekawości sprawdziłem u siebie. Speedtest 8 Mb/s, download Chromem najczęściej 700-800 KB/s, dochodził do 1MB/s. Ściąganie stąd http://www.noc.gts.pl/. Czyli u mnie z grubsza podzielniki się zgadzają. Zasadniczo cudów tu być nie powinno bo Speedtest nic innego nie może robić jak po prostu coś ściągać.

To, że masz "tylko" 22 Mb/s nie wynika raczej ze "słabego" zasięgu a raczej z obciążenia stacji. Zauważ, że ja mam 8 Mb w szczycie i nie narzekam, więcej normalnej rodzinie nie trzeba. Ściąganie i tak na noc zostawiam, film HD wyrabia się spokojnie.

Antena kierunkowa skierowana na tą samą stację raczej da bardzo niewiele. Ewentualnie możesz poszukać nią w okolicy innej, mniej obciążonej stacji. Przy takich osiągach to strata pieniędzy i czasu, chyba że wynik speedtestu to Twoja życiowa ambicja ;).

Wow, ja tu klepię, a speedtest skoczył do 10 Mb/s :).
Tomasz84
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Tomasz84 »

robertnik pisze:Wymień modem, bo wszystko jest lepsze od niego... Do ściągania używaj :zly: downloaderów(te ściąganie rozbijają na parę wątków).
Tzn na jaki i dlaczego?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Wybrałeś najwolniejszy modem, bez opcji wyciągnięcia karty sim. Na wypadek awarii sprzętu, wyjazdu nie przełożysz jej do innego urządzenia. Antena jest dookolna, nie zmienisz jej na kierunkową. Modem działa tylko w LTE.
Ale oczywiście można mieć kaprys i używać Odu Idu...
ODPOWIEDZ