Antena Sorensen dual LTE - słaby zysk
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Antena Sorensen dual LTE - słaby zysk
Witam.
Od końca maja posiadam router Huawei B593 i internet w Cyfrowym Polsacie. Mieszkam 9,5km od nadajnika i zasięg LTE jest słaby, jednak router umieszczony na poddaszu złapał sygnał na poziomie RSRP 118dBm i RSRQ 7dB. W połowie czerwca operator dokonał prawdopodobnie korekty ustawień nadajnika i sygnał znikną. Udało mi się złapać go ponownie wystawiając router na zewnątrz pod dach. Zabezpieczyłem go przed wilgocią workiem foliowym i powiesiłem na uchwycie antenowym pod dachem. Uzyskałem RSRP 122dBm i RSRQ 10db. Słabo, ale połączenie było stabilne. Zdecydowałem się na zakup anteny. Na forum polecana jest antena od Cybertech, ale znalazłem też dobre opinie o antenach Sorensen i wybrałem tą drugą opcję, taką jak na tej aukcji http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 47288.html . Antenę zamontowałem na tym samym uchwycie na którym wisiał router, a ten wrócił na poddasze. Łączą je dołączone do zestawu dwa kable o długości 4m każdy. Najlepsze parametry jakie udało mi się uzyskać na tej antenie to RSRP 118dBm i RSRQ 3dB, czyli niewiele lepiej niż sam router zamontowany w tym samym miejscu co antena. Producent podaje zysk anteny na poziomie 14,6dBi.
Niestety parametry podawane przez oprogramowanie routera jak i dane deklarowane przez producenta anteny podane są w innych jednostkach. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, bo zastanawiam się czy antena jest sprawna.
Od końca maja posiadam router Huawei B593 i internet w Cyfrowym Polsacie. Mieszkam 9,5km od nadajnika i zasięg LTE jest słaby, jednak router umieszczony na poddaszu złapał sygnał na poziomie RSRP 118dBm i RSRQ 7dB. W połowie czerwca operator dokonał prawdopodobnie korekty ustawień nadajnika i sygnał znikną. Udało mi się złapać go ponownie wystawiając router na zewnątrz pod dach. Zabezpieczyłem go przed wilgocią workiem foliowym i powiesiłem na uchwycie antenowym pod dachem. Uzyskałem RSRP 122dBm i RSRQ 10db. Słabo, ale połączenie było stabilne. Zdecydowałem się na zakup anteny. Na forum polecana jest antena od Cybertech, ale znalazłem też dobre opinie o antenach Sorensen i wybrałem tą drugą opcję, taką jak na tej aukcji http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 47288.html . Antenę zamontowałem na tym samym uchwycie na którym wisiał router, a ten wrócił na poddasze. Łączą je dołączone do zestawu dwa kable o długości 4m każdy. Najlepsze parametry jakie udało mi się uzyskać na tej antenie to RSRP 118dBm i RSRQ 3dB, czyli niewiele lepiej niż sam router zamontowany w tym samym miejscu co antena. Producent podaje zysk anteny na poziomie 14,6dBi.
Niestety parametry podawane przez oprogramowanie routera jak i dane deklarowane przez producenta anteny podane są w innych jednostkach. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, bo zastanawiam się czy antena jest sprawna.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena Sorensen dual LTE - słaby zysk
A w opcjach routera włączyłeś anteny zewnętrzne?
-
- Stały użytkownik forum
Tak, anteny przełączone.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
pawelj5,a próbowałes kable antenowe zamienić?
-
- Stały użytkownik forum
Tak zamieniałem kable. Antena posiada opisane gniazda: V - polaryzacja pionowa i H - polaryzacja pozioma. Router ma gniazda Rx/Tx do którego należy podłączyć według instrukcji antenę o polaryzacji pionowej i Rx dla polaryzacji poziomej. Początkowo podłączyłem zgodnie z instrukcją, ale uzyskane parametry wydały mi się słabe, więc próbowałem podłączać we wszystkich możliwych konfiguracjach, z zamianą kabli włącznie. Po próbach mogę stwierdzić że kable mają takie same parametry, nie ma znaczenia jak je podłącze. Panel V najlepsze parametry daje gdy podłącze go do gniazda Rx/Tx, czyli zgodnie z instrukcją. RSRP wynosi wówczas 118dBm, a RSRQ 12dB. Jeżeli dołączę do tego panel H pod gniazdo Rx, to RSRP zostaje bez zmian, a RSRQ idzie na 3dB. Zależało mi na tym, aby schować router w bezpiecznym miejscu na poddaszu i jednocześnie zyskać na sile sygnału, ale w zasadzie zyskałem niewiele więcej niż byłoby po montażu routera na zewnątrz w puszcze od AP. Średnia prędkość pobierania wynosiła ok 10Mb/s, teraz jest ok 14Mb/s, wysyłanie średnio wynosiło 0,7Mb/s, teraz jest 1,3Mb/s, ping oscylował w okolicach 80ms, teraz schodzi poniżej 40ms.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Na modemie poprawia dobrze sygnał Niestety nie mam routera więc nie wiem jak to z tym jest Chyba niedawno ktoś też pisał że ma problemy z tą anteną i routerem Może z jakimiś routerami nie chce grać
Jak masz możliwość to sprawdź antenę z modemem
Jeśli to coś pomoże to dodam że ta antena jest zwarta dla prądu stałego

Jak masz możliwość to sprawdź antenę z modemem
Jeśli to coś pomoże to dodam że ta antena jest zwarta dla prądu stałego
-
- Stały użytkownik forum
W moim przypadku to bez znaczenia, bo anteny przełącza się manualnie.Andrzejz78 pisze: Jeśli to coś pomoże to dodam że ta antena jest zwarta dla prądu stałego
-
- Użytkownik forum
Jeśli ping spadł u Ciebie 2- krotnie to bardzo dużo.Może możliwości BTS-a się skończyły.
U mnie ta antena pracuje z routerem ale zaopatrzony w dopinany modem ZTE-821 i ping spadł podobnie jak u Ciebie ale prędkość wzrosła 3-krotnie.
U mnie ta antena pracuje z routerem ale zaopatrzony w dopinany modem ZTE-821 i ping spadł podobnie jak u Ciebie ale prędkość wzrosła 3-krotnie.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Spróbuj ustawić w stronę innego BTS-a.Ja za pierwszym razem z uporem maniaka celowałem w nie tą stację nadawczą zanim zaczaiłem że to nadajnik innej sieci. 

Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Użytkownik forum
Odgrzeję kotleta.
Udało się osiągnąć sukces ?
Bo ja właśnie przeprowadzam próby z podobną anteną sorensena i zte mf283+.
I na razie jest tak:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 06#p528795
Udało się osiągnąć sukces ?
Bo ja właśnie przeprowadzam próby z podobną anteną sorensena i zte mf283+.
I na razie jest tak:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 06#p528795