Czy plus używa nadajników Aero 2?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
profaner
Początkujący użytkownik forum

Czy plus używa nadajników Aero 2?

Post autor: profaner »

Witam

Mam chyba proste pytanie, ale jednak prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o pomoc.
Chodzi mi o wybór operatora na podstawie lokazlizacji BTS'ów (chociaż wybór baaardzo niewielki).

Konkretnie chodzi mi o lokalizację Łężeczki (na wysokości domu pomocy społecznej)

Do wyboru są 3 opcje Aero2, Plus i Orange.
Orange to mój operator telefonu komórkowego zasięg internetu z komórki jest tam raczej biedny (zależy również od telefonu tzn. nie sam zasięg a jakość połączenia).

Kiedyś zdażyło mi się testować Aero 2 bez żadnych pomiarów musze powieć że "nie chodziło to źle".

Kartę Aero2 miałem tylko do testów teraz stoję przed wyborem jaką kartę u jakiego operatora kupić. Więc do wyboru są 2 opcje Orange i Plus.
Plus i Aero są chyba na tej samej stacji tyle, że plus to GSM900 a Aero2 UMTS900.

Właściwie to zamieszałem nieziemsko i nie jestem zbyt biegły w tematach bezprzewodowych a pytanie można sprowadzić do prostego:

Czy Plus używa nadajników Aero2. Bo jeżeli dobrze rozumiem wybór Plus/Aero2 pomijając kwestię odległości powinien być lepszy niż Orange.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
W miejscu nadajnika Orange zauważyłem jeszcze T-Mobile.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Czy plus używa nadajników Aero 2?

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji zasięg w Orange i T-Mobile zapewnia sieć NetWorks z BTS-a UMTS900 Chrypsko Wielkie. Około 3 km od ciebie. Jeśli chodzi o Plus/CP to na tym terenie korzysta z sieci Aero2 a konkretnie BTS-a UMTS900 w Łężeczkach. Do korzystania z Plusa nie potrzebna zew. antena jedynie modem/ router z UMTS900. Do Orange z Chrypska antena na 900MHz, np. ATK-10/900.
profaner
Początkujący użytkownik forum

Re: Czy plus używa nadajników Aero 2?

Post autor: profaner »

dziękuję bardzo za odpowiedz.

Już kupiłem starter Plusa a w przyszłości pomyślę o Aero 2.
ODPOWIEDZ