LTE Play - zasięg widmo w Brzegu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bari
Stały użytkownik forum

LTE Play - zasięg widmo w Brzegu

Post autor: Bari »

Wszystko zaczęło się niespełna 2 tygodnie temu, kiedy Play przysłał mi smsa o treści brzmiącej mniej więcej "W związku z modernizacją sieci 4G LTE Play w twojej miejscowości możesz odczuć poprawę prędkości internetu". Patrzę na mapę - jest zasięg LTE, teoretycznie na zewnątrz budynków w całym mieście, wewnątrz we wschodniej. Zabrałem się za poszukiwania modemu LTE - było z tym trochę problemów, gościu albo się nie odzywał, albo zapewne kłamał. Modem powinien był przyjść przesyłką pobraniową ok. 8 - 9 lipca. W piątek (11 lipca) dzwoniłem do sprzedawcy - on mówi że paczka poszła w środę (9 lipca). Mało co mnie szlag nie trafił, miała być nadana niemal tydzień wcześniej, ale dobra, jakoś wytrzymam. Czekałem do poniedziałku (poczta doręcza paczki w 3 dni robocze, chyba że priorytet, to szybciej), ale listonosza znów nie było. Wtedy straciłem cierpliwość i skontaktowałem się z innym sprzedawcą, dzisiaj sfinalizowałem transakcję.

I teraz przechodzimy do sedna - wszystko pięknie, po podłączeniu do tabletu we Wrocławiu dioda w modemie migała na kolor niebiesko-zielony czy turkusowy - według instrukcji to oznacza że modem odbiera sygnał LTE. Wróciłem do domu, a tam... rozczarowanie - modem nie loguje się do sieci. Myślę sobie, dużo bloków dookoła, może sygnał nie dociera. Wybrałem się więc na małą przejażdżkę śladami BTSów. W Brzegu są trzy pozwolenia na LTE Play (ul. Ciepłownicza, ul. Wrocławska i ul. W. Łokietka) oraz jedna zmiana pozwolenia (ul. 1 Maja). W pobliżu każdej z tych czterech lokalizacji modem nie odbiera sygnału LTE. Wychodzi na to, że w mieście nie ma jeszcze LTE Playa, ale według mapy powinno być. Fioletowi kolejny raz mnie rozczarowali. Ja rozumiem że mapa zasięgu na stronie operatora nie jest wiążąca, ale to przesada żeby zaznaczać zasięg LTE w mieście, w którym tego zasięgu nie ma.

Zwrócę się w tej sprawie do rzecznika Play i poruszę sprawę na ich forum - dam znać jak sprawa się rozwija.
No chyba że to jakiś problem u mnie, ale... sprzęt załapał sygnał LTE we Wrocławiu, a w Brzegu, w różnych lokalizacjach, w pobliżu potencjalnych BTSów nie łapał.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: LTE Play - zasięg widmo w Brzegu

Post autor: ja.michal »

Bari, napisz zgłoszenie do Play i przedstaw, że łapie ci tu i tu, a tu i tu nie pomimo informacji w wiadomości SMS i informacji na mapie zasięgu.
Bari
Stały użytkownik forum

No właśnie tak mi poradzili na forum Play, tak też zrobiłem. Aktualnie czekam na odpowiedź, ale pojawiły się też sugestie, że mógł to być zasięg testowy i teraz go wyłączyli.
Na facebooku odpisali mi, że pojawienie się zasięgu LTE w Brzegu to kwestia dwóch miesięcy... Szkoda trochę, bo tylko do 10 sierpnia mam jeszcze nielimitowane LTE, mógłbym skorzystać.
Bari
Stały użytkownik forum

W końcu wiedzą co się dzieje, zadzwonili do mnie dzisiaj z obsługi klienta. Konsultant uprzejmie raczył mi wytłumaczyć że nastąpił błąd w aktualizacjach mapy i zbyt wszystko dali nowe miejscowości (sms o modernizacji sieci to zapewne następstwo tego błędu z mapą). Otrzymał też informację że sprawa trafiła do ludzi odpowiedzialnych za mapę zasięgu i mają to poprawić.

Swoją drogą ciekawe, że przez 20 dni nikt w sieci nie zauważył że mapa jest nieprawidłowa... A może to chwyt marketingowy jak z tym 4G, które tak naprawdę to HSPA? Wcale bym się nie zdziwił. Fioletowi mają u mnie minusa, na chwilę obecną nie zdecydowałbym się na przedłużenie umowy (chociaż zawsze może być gorzej - jak patrzę co o Plusie wypisują).
ODPOWIEDZ