Ostatnio miałem udostępniany internet mobilny przez telefon Zte Blade. Zasięg był taki, że kiedy leżał na parapecie domu (1 piętro) to na dole łapałem wifi, odległość ok. 15 metròw.
Od niedawna jestem posiadaczem nowego Huawei e5372. Oczywiście nie liczyłem na żadne cuda jak w opisie, czyt. 100 metròw:
http://www.mbbm.com.pl/internet-3g-mifi ... _5190.html
ale myślałem, że urządzenie, ktòre jest stworzone do udostępniania internetu da mi 20-30% więcej zasięgu niż bądź co bądź stary telefon. Jednakże zasięg wifi to zaledwie 3-5 m kiedy np. router leży na parapecie domu od środka to na zewnątrz 5 m wzdłuż ściany nie mam zasiegu na tablecie.
Wydaje i się to podejrzanie mało nie tylko w stosunku do teoretycznych zapewnień producenta ale ròwnież do tego co prezentuje stary telefon zte. Wifi pracuje w paśmie 2,4 Ghz bo niby zasięg 5 Ghz jest jeszcze mniejszy. W ustawieniach routera brak jakiś specjalnych opcji ustawień dla wifi, ktòre odnosiłyby się do mocy nadawania itp. (router z play).
Czy ktoś kto ma podobny router mifi może napisać czy taki zasięg jest normalny dla tego typu urządzeń ? Kiedyś pisałem na jdtech.pl żeby właściciel strony porobił jakieś testy routeròw pewnie artykuły miałyby duże zainteresowanie z uwagi na fakt, że nikt nie testuje jakoś profesjonalnie takich urządzeń ale jakoś nic z tego nie wyszło.
Z chęcią kupiłbym inny router mobilny z lepszym wifi ale nie wiem jaki model zapewni zasięg w obrębie domu ewentualnie parę metròw od niego leżąc np. na parapecie, skoro nowoczesny router lidera w tym zakresie jest tak żenująco słaby