Dziwny problem z modemem ZTE i routerem Tp-link

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Davidivs
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem z modemem ZTE i routerem Tp-link

Post autor: Davidivs »

Szanowni Państwo,
jako że jestem w zasięgu LTE, postanowiłem skorzystać z tego dobrodziejstwa. Mam internet w Orange, kupiłem do tego modem ZTE MF823 (brand Cyfrowego Polsatu) + router TP-Link TL-MR 3420. I zaczęły się dziwne rzeczy. Po pierwsze musiałem podać PIN żeby zalogować się do konfiguracji routera (automatycznie jest to też hasło, ale gdy chce je zmienić, sieć wysypuje się podczas rebootingu). Ale co gorsza jest problem z płynnością łącza. Raz działa ok, żeby później w ogóle się nie włączyć. Co zabawne, dzisiaj gdy chciałem wejść na stronę przez komórkę zamiast treści włączył mi się...panel obsługi modemu (nakładka Cyfrowy Polsat) z informacją o nadejściu SMSa... ;) Wcześniej w zasięgu HSDPA, modemem z brandem PLAYa i wcześniejszej wersji tego routera nie było problemów. Ktoś wie co należy zrobić?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwny problem z modemem ZTE i routerem Tp-link

Post autor: matek451 »

Jesli chodzi o zestaw MF823 i MR-3420v2 to zacznij od zmiany adresu LAN routera z 192.68.0.1 na 192.168.1.1. Ten pierwszy posiada właśnie MF823, który jest modemem typu HiLink i do łączenia używa tego adresu. Po drugie musisz się liczyć z zakupem aktywnego HUBA z zasilaczem 2A. Modemy LTE min. MF823 potrzebują dużego prądu do działania. Niestety ale USB w MR-3420v2 ma tylko 0,5A i się nie wyrabia. Kolejna rzecz to jaki masz poziom sygnału na LTE w Orange, możliwe, ze potrzebna antena zewnętrzna. Zmierz go na samym modemie bezpośrednio w komputerze9 MR-3420v2 nie pokazuje siły sygnału na LTE).
Davidivs

Dzięki za odpowiedź, wydaje mi się jednak że problem leży w sim-locku. Czy ktoś wie w jaki sposób można go wyłączyć (nie usunąć)?

PS
Faktycznie Hub może być przydatny. Otóż próbowałem oddzielić "zwykłą" przejściówką router i modem i były spore problemy. ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Jaki simlock? modemy z CP/Plusa ich nie mają.
Davidivs

matek451 pisze:Jaki simlock? modemy z CP/Plusa ich nie mają.
Chodzi o simlock do internetu. Muszę cały czas wpisywać pin, gdy się podłączam do internetu.

Co do HUBA USB... Czy ten jest wystarczająco dobry?
http://allegro.pl/aktywny-hub-usb-2-0-4 ... 98106.html

PS
siła sygnału: -80 dBm...Brać antenę?
matek451
Guru bezprzewodowy

PIN w Orange to normalna rzecz, nie da rady go wyłączyć.HUB ma zasilacz 2A więc powinien dać radę. Co do anteny,poziom sygnału wewnątrz domu?
Davidivs

matek451 pisze:PIN w Orange to normalna rzecz, nie da rady go wyłączyć.HUB ma zasilacz 2A więc powinien dać radę. Co do anteny,poziom sygnału wewnątrz domu?
2A to najmocniejszy, jaki widziałem na aukcji. Natomiast ten zasięg został zmierzony w domu, na parapecie, I piętro.
matek451
Guru bezprzewodowy

Najpierw rozwiąż problem z zasilaniem modemu poprzez zakup HUBA. Antena to wtórna sprawa. Jak masz daleko do BTS-a LTE1800 Orange?
Davidivs

matek451 pisze:Najpierw rozwiąż problem z zasilaniem modemu poprzez zakup HUBA. Antena to wtórna sprawa. Jak masz daleko do BTS-a LTE1800 Orange?
Wedle mapy mam dwa w pobliżu - odpowiednio około 1,5 i 2 km.
Davidivs

Problem rozwiązany dzięki HUBowi (a właściwie zasilaczowi).
PS
Czy dokupić antenę?
ODPOWIEDZ