Pomoc w wyborze anteny do modemu (T-Mobile, HSPA, LTE)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Pomoc w wyborze anteny do modemu (T-Mobile, HSPA, LTE)
Cześć
Antenę kierunkową obsługującą jakie częstotliwości muszę kupić, by jak najlepiej łapać internet, który mi się wyświetla na telefonie jako H+, na komputerze w topnet_info jako HSPA (chyba chodzi o póki co nawiększe szybkości dostępne w T-Mobile) i która za miesiąc będzie mogła dobrze obsłużyć odbiór sygnału LTE z T-Mobile?
Tę stronę:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
widziałem, ale z niej wynika tylko tyle, że na bieżące potrzeby odpowiednia jest antena 2100MHz.
Antenę kierunkową obsługującą jakie częstotliwości muszę kupić, by jak najlepiej łapać internet, który mi się wyświetla na telefonie jako H+, na komputerze w topnet_info jako HSPA (chyba chodzi o póki co nawiększe szybkości dostępne w T-Mobile) i która za miesiąc będzie mogła dobrze obsłużyć odbiór sygnału LTE z T-Mobile?
Tę stronę:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
widziałem, ale z niej wynika tylko tyle, że na bieżące potrzeby odpowiednia jest antena 2100MHz.
- DiilGang
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Pomoc w wyborze anteny do modemu (T-Mobile, HSPA, LTE)
Jaki masz modem ?
Podaj lokalizację w której korzystasz z internetu .
Albo antena do 3G lub do LTE.i która za miesiąc będzie mogła dobrze obsłużyć odbiór sygnału LTE z T-Mobile?
Podaj lokalizację w której korzystasz z internetu .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
-
- Użytkownik forum
Mam dwa modemy- ZTE MF195 oraz Huawei E3131.
Lokalizacja: Czarny Piec (Wamińsko- Mazurskie). Jestem na granicy dwóch BTSów- jeden jest w miejscowości Zgniłocha (tam pod koniec sierpnia będzie LTE) a drugi w miejscowości Jedwabno. Mapy BTSów, które widziałem w internecie pokazują chyba stare dane, bo kilka miesięcy temu nadajniki były modyfikowane i transfery w nocy skoczyły do 0,5 MB/s i pokazuje sieć właśnie HSPA.
Lokalizacja: Czarny Piec (Wamińsko- Mazurskie). Jestem na granicy dwóch BTSów- jeden jest w miejscowości Zgniłocha (tam pod koniec sierpnia będzie LTE) a drugi w miejscowości Jedwabno. Mapy BTSów, które widziałem w internecie pokazują chyba stare dane, bo kilka miesięcy temu nadajniki były modyfikowane i transfery w nocy skoczyły do 0,5 MB/s i pokazuje sieć właśnie HSPA.
- DiilGang
Skoro chcesz za miesiąc korzystać z LTE, to radziłbym poczekać. W innym wypadku próbowałbym wymusić w Huawei-u pasmo 2100 Mhz, a potem 900 Mhz i sprawdził, co dolatuje .
-
- Użytkownik forum
Czy da się wymusić korzystanie z odpowiedniego pasma w oprogramowaniu OpenWRT (Gargoyle) na routerze, do którego podłaczony jest modem (na przykład poprzez ręczne komendy AT?), czy też da się to zrobić tylko w Top_netinfo? Jeśli tak, to jak?
- DiilGang
A nie możesz poprostu wymusić pasma w TNI i przełożyć modemu do routera? Modem zapamięta ustawienia z TNI.
-
- Użytkownik forum
Wystarczy wejść w Ustawienia-> GPRS/UMTS i kliknąć "Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)"?