Witam.
Mam dość dziwny problem.
Posiadam router TPLINK MR3420 v2 (soft 3.14.9 Build 140319 Rel.38485n).
Do tego mam włożony modem Huawei E3276.
Internet z PLAY, LTE i prędkości mam do 50 MB/s w pobieraniu i około 13 MB/s w wysyłaniu.
Problem jest taki, że przy połączeniu WiFi i chęci pobrania większego pliku, za każdym razem restartuje się router oraz modem.
Jak normalnie przeglądam internet, używam jakiś aplikacji, itd. to nie ma problemu. Router restartuje się w momencie jak następuje pobieranie większej ilości danych i prędkość gwałtownie wzrasta (wiadomo, im większy plik tym prędkość się zwiększa).
Dotyczy to każdego urządzenia, które podłączane jest przez WiFi, telefony, laptopy, itd. Cokolwiek co tylko zacznie pobierać więcej danych.
Mam również podłączonego laptopa kablem do routera i tutaj nie ma żadnych problemów. Mogę ściągać z prędkością 50 MB/s przez całą noc i nie dzieje się nic.
Także problem jest raczej po stronie WiFi i nie wiem dlaczego... Próbowałem już różnych kanałów, zakresów, itd. ale cały czas to samo.
Tak jakby po prostu WiFi nie wyrabiało z takimi prędkościami i się restartowało.
Tutaj moje ustawienia WiFi:
http://imgur.com/a/puQQ8#0
Co może być nie tak? Na pewno nie jest to wina samego routera czy modemu, bo przecież przy połączeniu na kablu nie ma żadnych problemów przy pobieraniu.
Jednak problem pojawia się, gdy dochodzi do pobierania większej ilości danych (zresztą problem zaczyna się już nawet przy 6 MB), gdzie dochodzi do zwiększenia prędkości pobierania.
Nie wiem, może by po prostu ograniczyć prędkość przez WiFi do max 5MB/s czy coś takiego. Jest taka możliwość?
Z góry dziękuje za pomoc.
TPLINK MR3420 + E3276 + WiFi = restart routera
Moderator: Moderatorzy
- Patricko
- Użytkownik forum
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: TPLINK MR3420 + E3276 + WiFi = restart routera
Prawie na pewno jest problem z niedoborem zasilania - choć to dziwne, że powoduje reset routera, a nie samego modemu. Jeżeli zasilacz routera jest sprawny, pomoże aktywny koncentrator USB (z zasilaczem) do obsługi modemu.
-
- Guru bezprzewodowy