Sprzet i operator - prosba o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprzet i operator - prosba o pomoc
Witam wszystkich forumowiczów.
Szukam porady co do wyboru operatora i skompletowania sprzętu do domu letniego (poniżej namiary z GoogleMaps)
52.021077, 20.281697
52°01'15.9"N 20°16'54.1"E
Internet stacjonarny chyba nie wchodzi w gre (sprawdzam jeszcze możliwość zalozenia linii ale chyba nic z tego) wiec pozostaje internet mobilny.
Na telefonach lapie slabo (Orange tylko EGDE) lub trochę lepiej (Plus niby zlapal 3G).
Z map zasiegu wynika ze powinien być Plus i Play, ale na modemie Huaweii 1750 (wpiętym w laptopa) sa tylko w EDGE. Niestety potrzebuje szybsze lacze do pracy.
Proszę o porady szczególnie w kwestii wyboru anteny i sugestie co do operatora (jak dla mnie dowolny i tak bedzie prepaid).
Czy lepiej modem z antena i dopiero potem router z wifi, czy może jakiś wzmacniacz sygnału 3G ?
Dziekuje.
Szukam porady co do wyboru operatora i skompletowania sprzętu do domu letniego (poniżej namiary z GoogleMaps)
52.021077, 20.281697
52°01'15.9"N 20°16'54.1"E
Internet stacjonarny chyba nie wchodzi w gre (sprawdzam jeszcze możliwość zalozenia linii ale chyba nic z tego) wiec pozostaje internet mobilny.
Na telefonach lapie slabo (Orange tylko EGDE) lub trochę lepiej (Plus niby zlapal 3G).
Z map zasiegu wynika ze powinien być Plus i Play, ale na modemie Huaweii 1750 (wpiętym w laptopa) sa tylko w EDGE. Niestety potrzebuje szybsze lacze do pracy.
Proszę o porady szczególnie w kwestii wyboru anteny i sugestie co do operatora (jak dla mnie dowolny i tak bedzie prepaid).
Czy lepiej modem z antena i dopiero potem router z wifi, czy może jakiś wzmacniacz sygnału 3G ?
Dziekuje.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Sprzet i operator - prosba o pomoc
Na tym terenie masz zasięg LTE w Play z BTS-a LTE1800Play w Skierniewicach ul.Sobieskiego 83. oraz 3G na UMTS900 z tej samej lokalizacji. Jeśli chodzi o Plus to zasięg 3G jest realizowany przez sieć UMTS900 Aero2 z BTS-a UMTS900 Aero2 z miejscowości Puszcza Mariańska.Na antenie zew. DUAL LTE na 1800Mhz można też próbować LTE z Plusa/CP z BTS-a LTE1800Mobylandu Skierniewice ul. Artyleryjska 17. Dysponując sprzętem z LTE1800 trzeba by zrobić testy aby potwierdzić działanie tych operatorów. Teren leśny więc trudny i zależy od wielu czynników. Wybór sprzętu zależny od budżetu i potrzeb. Minimum to modem z obsługa 3G na UMTS900 np. E-3131( za ok. 100zł). Z rozwiązań z LTE modem E-3276( ok 200 zł) lub router z wbudowanym modemem B-593s-22( 300-350 zł) lub MiFi E-5372( 300-350 zł). Do tego antena. Jeśli na 3G to na 900MHz np. ATK-10/900 lub ATK-20. Do LTE antena DUAL LTE 15dBi na 1800Mhz z Cybertecha. Twój E-1750 to muzealny modem bez UMTS900 i nie połączysz się w 3G w Plusie i Play nie mówiąc o LTE1800. Nie nadaje się więc do testów.
-
Dzieki.
Nie pozostaje nic innego jak zakup nowego modemu
Pytanie 1. Czy jak kupie zestaw LTE, a jednak okaze się ze zasieg LTE jest slaby albo zaden to HSPA na tym zestawie będzie tez dobrze dzialac, czy lepiej od razu kupic dedykowany do HSPA ?
Pytanie 2. Jaka jest roznica pomiędzy taka antena http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-2x ... 06654.html
lub taka
http://allegro.pl/antena-plus-play-hspa ... 22423.html
(wiem ze ta nie ma LTE), a taka
http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-15 ... 72454.html ?
Nie pozostaje nic innego jak zakup nowego modemu

Pytanie 1. Czy jak kupie zestaw LTE, a jednak okaze się ze zasieg LTE jest slaby albo zaden to HSPA na tym zestawie będzie tez dobrze dzialac, czy lepiej od razu kupic dedykowany do HSPA ?
Pytanie 2. Jaka jest roznica pomiędzy taka antena http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-2x ... 06654.html
lub taka
http://allegro.pl/antena-plus-play-hspa ... 22423.html
(wiem ze ta nie ma LTE), a taka
http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-15 ... 72454.html ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Pierwsza to 2 anteny helikalne, zysk to marzenia producenta, nie polecam zakupu.cubitus12 pisze:Jaka jest roznica pomiędzy taka antena
Druga to antena tylko do UMTS900 (GSM900).
Trzecia to typowy panel do LTE1800.
Nie pomagam na PW!
-
Dzieki ponownie. A jak z pytaniem numer 1 - musze sie spieszyc z zakupem przed dlugim weekendem 

- wojteks
- *** Administrator ***
Zwykle modemy (routery) obsługują oprócz LTE pozostałe technologie. Antena do LTE od biedy moze być do UMTS2100.cubitus12 pisze: A jak z pytaniem numer 1 -
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
W zależności od budżetu. Warto brać modem z obsługą LTE np. E-3276 lub E-398 lub router z wbudowanym modemem. Wymieniony wcześniej stacjonarny B-593s-22 lub mobilny MiFi E-5372.Sprzęt oczywiście z polskiej dystrybucji Plus/CP , Play. Jeśli nie zdecydujesz się na LTE toE-3131 z Play, T-Mobile lub router B-683.
-
Mysle ze na razie kupie modem E-398 (bedzie pasowal tez do mojego routera SAPIDO 1132) i potestuje bez anteny czy w ogole gdziekolwiek w okolicy zlapie cos z LTE, a jak nie to jakie predkosci zlapie. Czy macie do polecenia jakis dobry program do testowania zasiegu (Win 7 / Mac) ?
A o antenie zdecyduje pozniej.
Dzieki
[ Dodano: 2014-06-16, 19:50 ]
Jeszcze pytania:
1. Czy na BTS-a LTE1800Play w Skierniewicach ul.Sobieskiego 83. jest rzeczywiscie LTE 1800 - na BTSEARCH widze na liscie pozwolen, ale nie na liscie dostepnych czestotliwosci ?
2. Czy jest jakas roznica miedzy UMTS 900 a UMTS 2100 (dobor sprzetu) ?
3. Czy jest jakas specjalna roznica miedzy E-3276 a E-398 ktora by dyskwalifikowala ten drugi ?
Dziekuje
A o antenie zdecyduje pozniej.
Dzieki
[ Dodano: 2014-06-16, 19:50 ]
Jeszcze pytania:
1. Czy na BTS-a LTE1800Play w Skierniewicach ul.Sobieskiego 83. jest rzeczywiscie LTE 1800 - na BTSEARCH widze na liscie pozwolen, ale nie na liscie dostepnych czestotliwosci ?
2. Czy jest jakas roznica miedzy UMTS 900 a UMTS 2100 (dobor sprzetu) ?
3. Czy jest jakas specjalna roznica miedzy E-3276 a E-398 ktora by dyskwalifikowala ten drugi ?
Dziekuje
-
- Guru bezprzewodowy
BTS LTE1800Play przy Sobieskiego 83 prawdopodobnie działa( zapewnia zasięg LTE u ciebie wg. mapy zasięgu LTE w Play). BTS-y LTE wszystkich operatorów z reguły nie są zweryfikowane. UMTS900MHz to inna częstotliwość niż UMTS2100MHz. Stare modemy nie obsługują UMTS900. Nowe działają na tej częstotliwości. E-3276 to nowszy modem, obsługuje LTE 4 kat. do 150Mb/s. E-398 to jego poprzednik z modemem 3 kat. do 100Mb/s. Mają też różne złącza anten zew. Odpowiednio CRC9 i TS9( grubsze, trwalsze). Jeżeli kupisz go w miarę tanio to właściwie nie odczujesz dużej różnicy. W Play nie ma znaczenia, internet LTE na kartę jest przycięty do 15Mb/s a w Plusie raczej nie osiągniesz więcej niż 100Mb/s. Poczytaj na forum o nielimitowanym internecie LTE w Play na karcie Red Bull Mobile. To w tej chwili najlepsza oferta na kartę.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
TopNetInfo - poszukaj instalki tu na forum..cubitus12 pisze:Czy macie do polecenia jakis dobry program do testowania zasiegu (Win 7 / Mac) ?
Najwygodniej jednak włożyć kartę do telefonu i ściągnąć sobie program do monitorowania sygnału (np. na androida mogę polecić: netmonitor, g-mon, g-netTrack).
Z laptopem się ciężko biega po ulicy dookoła nadajnika, dodatkowo wzbudzasz tym niezdrową ciekawość gapiów

Zobacz na mapie Play: http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/cubitus12 pisze: 1. Czy na BTS-a LTE1800Play w Skierniewicach ul.Sobieskiego 83. jest rzeczywiscie LTE 1800 - na BTSEARCH widze na liscie pozwolen, ale nie na liscie dostepnych czestotliwosci ?
Jak się wpisze Skierniewice Sobieskiego i wybierze LTE, to jest filoletowo - jeśli się chwalą że mają zasięg, to zapewne nadajnik uruchomili.
Anteny kierunkowe kupuje się pod konkretne pasmo --> 900MHz, 2100MHz albo 1800MHz.cubitus12 pisze: 2. Czy jest jakas roznica miedzy UMTS 900 a UMTS 2100 (dobor sprzetu) ?
Kupując modem, szczególnie "okazyjnie", warto się upewnić, czy obsługuje wszystkie pasma.
Jak kupisz modem z logo polskiego operatora, to będą mieć na pewno 900MHz i 2,1GHz (oraz 1800 MHz dla modemu reklamowanego jako LTE),
na alledrogo bywają oferty z tanimi modemami LTE z zagranicy bez obsługi polskiego pasma 1800 MHz, więc trzeba uważać

Podobno e-398 nie obsługuje HSPA+DC - piszą o tym w tym wątku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30970cubitus12 pisze: 3. Czy jest jakas specjalna roznica miedzy E-3276 a E-398 ktora by dyskwalifikowala ten drugi ?
Innymi słowy - jeśli nadajnik nadaje w technologii HSPA+DC, to na E398 uzyskasz prędkość teoretyczną do 21mbit/s, a na E-3276 do 42mbit/s.
Z tego co mi się wydaje, to Play nie nadaje HSPA+DC, więc jak chcesz łapać Play to bez różnicy,
ale np.taki Orange już nadaje, i wtedy widać różnicę w prędkości.
-
- Guru bezprzewodowy
Na razie o Orange i T-mobile nie ma co myśleć. Modernizacja w ramach NetWorks u niego nie rozpoczęta. Pewnie na sam koniec. Na początek UMTS2100, potem UMTS900 i LTE1800. Na dzień dzisiejszy 3G i LTE w Plusie/CP oraz Play.
-
- Stały użytkownik forum
kordirko pisze: Podobno e-398 nie obsługuje HSPA+DC
Za chomikiem lesiolo "obsługa 5 pasm, LTE-FDD i TDD, HSPA+DC do 42Mbps "
link do firmware http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F ... uawei/E398
Nie ma tak jak napisał koleg matek451 w E-3276 jest modem LTE kategorii 4 i słabsze złącza a także LTE 800 a w E-398 modem LTE kategorii 3.cubitus12 napisał/a:
-
Witam wszystkich forumowiczów
Jako że mój problem jest podobny podepnę sie pod ten temat.
Chodzi o to że wybudowałem dom ale niestety jest to wieś i o internecie po kablu mogę zapomnieć.
I tu pojawia sie problem bo nie mam pojecia w tym temacie a chciałbym mieć internet w całym domu.
Dodam tylko że testowałem internet mobilny z playa i nawet można porozmawiac na skype sprawdzałem tez internet mobilny z plusa no i tez działa choć oba nie w całym domu.
Ostatnimi czasy zastanawiam sie aby wziąć internet domowu z plusa ODU IDU na próbę z ąle czy to jest dobry pomysł?
Czy może mi ktoś doradzić ewentualnie jakieś lepsze rozwiazanie chodzi mi o konkrety co muszę kupić aby to działało.
Lokalizacja to Nowe Dąbie gm.Łabiszyn
Za wszelka pomoc będę bardzo wdzięczny.
Jako że mój problem jest podobny podepnę sie pod ten temat.
Chodzi o to że wybudowałem dom ale niestety jest to wieś i o internecie po kablu mogę zapomnieć.
I tu pojawia sie problem bo nie mam pojecia w tym temacie a chciałbym mieć internet w całym domu.
Dodam tylko że testowałem internet mobilny z playa i nawet można porozmawiac na skype sprawdzałem tez internet mobilny z plusa no i tez działa choć oba nie w całym domu.
Ostatnimi czasy zastanawiam sie aby wziąć internet domowu z plusa ODU IDU na próbę z ąle czy to jest dobry pomysł?
Czy może mi ktoś doradzić ewentualnie jakieś lepsze rozwiazanie chodzi mi o konkrety co muszę kupić aby to działało.
Lokalizacja to Nowe Dąbie gm.Łabiszyn
Za wszelka pomoc będę bardzo wdzięczny.
-
- Guru bezprzewodowy
Pomysł z IDU-ODU najgorszy z możliwych.Twoja miejscowość znajduje się wg.mapy poza zasięgiem LTE w Plusie/CP. Ten wynalazek działa tylko w LTE (na dodatek do30Mb/s).W przypadku braku zasięgu LTE jest całkowicie bezużyteczny. Do BTS-aLTE1800 Mobyland w Łabiszynie-Zdziersko masz ok. 6km.Inne to Brzoza i Nowa Wieś Wielka.Można próbować połączyć się w LTE przy pomocy anteny kierunkowej DUAL LTE 15dBi na 1800MHz.Przy takim dystansie powinno działać.Trzeba zrobić testy. Do zastosowań domowych jedyny właściwy wybór sprzętu z Plusa to B-593s-22. Alternatywą jest Play.Znajdujesz się w zasięgu LTE1800 z BTS-a Łabiszyn, Przemysłowa , odległość ok. 4 km. Dla poprawnego działania potrzebna antena http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html .Ze sprzętu w Play dla twoich potrzeb, hybrydowy router E-5170 lub MF28D( sprawia problemy). Ewentualnie umowa bez sprzętu na 12m-cyi zakup B-593s-22 na Allegro(koszt ok. 350 zł)
-
Dzięki za szybką odpowiedź
więc tak jak napisałeś odpuszczam sobie ODU IDU a wezmę na testowanie z plusa Huawei B593s-22 jeśli nie będzie działać przetestuje play.
Mam tylko pytanie odnośnie anteny czy ta z linka będzie współpracować z B593s-22 i E5170 bo jeśli tak mógłbym ją zamówić niezależnie jaki router wybiorę.
edit:
czy warto kupić ten router czy coś z nim nie tak
http://allegro.pl/router-huawai-b593s-2 ... 03114.html
więc tak jak napisałeś odpuszczam sobie ODU IDU a wezmę na testowanie z plusa Huawei B593s-22 jeśli nie będzie działać przetestuje play.
Mam tylko pytanie odnośnie anteny czy ta z linka będzie współpracować z B593s-22 i E5170 bo jeśli tak mógłbym ją zamówić niezależnie jaki router wybiorę.
edit:
czy warto kupić ten router czy coś z nim nie tak
http://allegro.pl/router-huawai-b593s-2 ... 03114.html
Ostatnio zmieniony 2014-07-22, 08:16 przez niktspecjalny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Do B-593,MF28D http://cybertech.com.pl/p112,antena-dua ... r-921.html do E-5170 http://cybertech.com.pl/p113,antena-dua ... e5170.html W Plusie ciężko obecnie o B-593, do tygodniowych testów również w terenie (warto sprawdzić dokąd jest LTE na zewnątrz) możesz użyć E-3272 lub E-5372. Po testach oddasz i ewentualnie bierz docelowy B-593s-22.
-
- Stały użytkownik forum
To jest to co potrzebujesz. Cena także poniżej średnich..
-
Ok czyli z antenami wszystko jasne
Zamówiłem też przez internet B-593 w plusie mam nadzieję że otrzymam go w miarę szybko.
Zamówiłem też przez internet B-593 w plusie mam nadzieję że otrzymam go w miarę szybko.
-
Witam ponownie
a więc dostałem już B592 z plusa ale karta nie jest jeszcze aktywna (dostawa piątek) na razie używam karty z playa którą miałem wcześniej i wydaje mi się że jest tak sobie internet działa ale czy dokupienie anteny zewnętrznej może coś poprawić
A tu trochę danych
speedtest
Ping 42 ms
Pobieranie 6,48 Mb/s
Wysyłanie 0,27 Mb/s
Urządzenie diagnostyka
RSCP 100(dBm)
a więc dostałem już B592 z plusa ale karta nie jest jeszcze aktywna (dostawa piątek) na razie używam karty z playa którą miałem wcześniej i wydaje mi się że jest tak sobie internet działa ale czy dokupienie anteny zewnętrznej może coś poprawić
A tu trochę danych
speedtest
Ping 42 ms
Pobieranie 6,48 Mb/s
Wysyłanie 0,27 Mb/s
Urządzenie diagnostyka
RSCP 100(dBm)
- onken
- ** Moderator **
Wygląda że działa Ci na 3G i to dość słabo
Ale sygnał masz słaby