Sprzęt pod lokalizację

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hypon
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt pod lokalizację

Post autor: hypon »

Cześć,

Potrzebuję mobilnego Internetu na 6-12 miesięcy (raczej prepaid), głównie do pracy: www, poczta, czasami pulpit zdalny, jakiś większy plik i wideo na Skype, sporadycznie coś innego, jakiś YouTube, wiadomo. Internet mobilny ma być głównym i jedynym w domu. Chcę postawić WiFi, na którym będą chodziły 1-2 komputery i 1 tablet. Nie zależy mi na wysokich transferach, do tej pory miałem 6 Mbps i było OK. Moje pytanie jest więc następujące: czy jest sens kupować droższy router (np. E5372), którego u siebie nie wykorzystam, czy wystarczy jakiś tańszy, starszy sprzęt? Rozumiem, że dużo zależy od lokalizacji i zasięgu operatorów. Moja lokalizacja: N +51.13578, E +17.18631.

Dzięki za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Sprzęt pod lokalizację

Post autor: matek451 »

W jakiej sieci i technologii chcesz korzystać z internetu?E-5372 to router mobilny,ma słaby zasięg WiFi.
hypon

matek451 pisze:W jakiej sieci i technologii chcesz korzystać z internetu?E-5372 to router mobilny,ma słaby zasięg WiFi.
Patrzyłem na mapkę BtSearch i wychodzi na to, że najbliżej mam do T-Mobile, trochę dalej jest Plus i Play. Nie wiem, czy 1-2 km dalej robi różnicę. Strona Plusa twierdzi, że jestem w zasięgu HSPA+/UMTS i to by chyba wystarczyło.

To co w takim razie zamiast routera mobilnego? Myślałem, że właśnie tego potrzebuję :) WiFi musi mieć zasięg tak do 10-15 m, więcej mi nie trzeba.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji można pokusić się o LTE.Jest zasięg w Orange, prawdopodobnie w T-Mobile oraz można popróbować w Play i Plusie/CP.Jeśli ma być pre-paid to bezkonkurencyjny jest LTE w Red Bull Mobile lub Play. Do końca roku w LTE jest bez limitu i właściwie za darmo.Ze sprzętu warto kupić B-593s-22, na Allegro za ok. 350 zł.
hypon

Dzięki. A czy B-593s-22 obsłuży też zwykłe 3G?
sn00p

Post autor: sn00p »

hypon pisze:Dzięki. A czy B-593s-22 obsłuży też zwykłe 3G?
Tak.
hypon

Dzięki, jeszcze jedno pytanie: jest sens od razu brać do tego antenę?
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Najpierw testuj bez anteny zewnętrznej a potem sam zdecydujesz.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
ODPOWIEDZ