Router LTE Cpe B593 - jaka antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
muny
Stały użytkownik forum

Router LTE Cpe B593 - jaka antena

Post autor: muny »

Witam,
Znajoma wzięła sobie taki router z Plus'a. Łapie na nim 1kreskę na zasięgu. Internet działa bez zrywania na poziomie ok. 300kB/s.

Chciała założyć sobie antenę zewnętrzną. Coś tam poczytałem o tym i tyle wiem, że może to być np. antena dualna LTE/4G 15Bi. Podaje link
http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html

Czy taka się nadaje? Czy może polecicie jakąś inną?

Jeszcze tylko powiedzcie mi skąd mam zaciągać sygnał. Jej lokalizację podałem na mapce niżej.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bc ... cd896.html
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Router LTE Cpe B593 - jaka antena

Post autor: matek451 »

Trudny teren ze względu, na obszar leśny po drodze do Radomska. Najbliższy BTS LTE1800 Mobylandu przy Krakowskiej 123. 6-7 km od ciebie.Na mapie zasięgu miejscowość na krawędzi zasięgu LTE.Te wyniki to w technologii LTE czy 3G.Jaki masz poziom sygnału po wymuszeniu Tylko LTE, jaki router?
muny
Stały użytkownik forum

Post autor: muny »

Router jak w temacie: LTE Cpe B593.

Kurcze nie wiem czy to łapał na 3G czy LTE. Jest jakaś opcja wymuszenia na routerze LTE lub 3G ?

Sąsiad znajomej ma tego samego dostawcę i ten sam router i łapie 3 kreski. Tyle, że sąsiad jest jakieś 200m dalej od jej domu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tak,można wymusić łączenie w technologii Tylko LTE lub tylko 3G. Zakładka Internet-Połączenia sieciowe-Tryb sieci, wybierasz LTE lub 3G.Nie wiadomo czy sąsiad korzysta z 3G czy LTE.Antenki zewnętrzne,te białe masz przykręcone i włączona opcja anteny zewnętrzne w Ustawieniach anteny?Zastosuj te ustawienia po kolei LTE i 3G.Zmierz poziom sygnału ale nie w kreskach. W tym celu wejdź w zakładkę System-diagnostyka- kontrola stanu funkcji bezprzewodowej.
ODPOWIEDZ