Planex GW-APS54AP-P - konfiguracja trybu repeater

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukecz
Początkujący użytkownik forum

Planex GW-APS54AP-P - konfiguracja trybu repeater

Post autor: lukecz »

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu trybu repeater w GW-APS54AP-P.
Niestety nie potrafię sobie dać z tym rady.
Chciałbym aby użyć tej funkcji do widocznej (tylko w pewnym miejscu) otwartej sieci z dostępem do internetu (ssid: linksys

Poniżej ekrany z konfiguracji routera:
Obrazek Obrazek Obrazek

Na drugim zrzucie widać ekran konfiguracji trybu repeater.
Co powinienem tam wpisać/wybrać aby tryb repeater zadziałał (dodaje AP MAC Address, no i skoro podpinam sie do sieci otwartej to w security wyłączam wszystkie zabezpieczenia?)

Na trzecim zrzucie jeszcze ustawienia zakładki TCP/IP, czy tu rowniez powinienem cos zmienic?

Czy ja w ogóle dobrze rozumiem, że tryb repeater przedłuża sygnał wifi innego routera. Czy w tym przypadku da się przedłużyć ten sygnał (z routera bez zabezpieczen), ale dodając już zabezpieczenia?

Na chwilę obecną udało mi się tylko połączyć z tym routerem za pomocą trybu WISP i podlaczeniu do planexa mojego laptopa kablem, a chciałbym aby to działało bezprzewodowo. Probowałem w tym trybie WISP podpiac do Planexa kablem moj router Linksys aby rozrzucal bezprzewodowo internet, ale o ile laptop przy podlaczonym kablu internet mial, to router juz nie...

Bede wdzieczny za pomoc
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Planex GW-APS54AP-P - konfiguracja trybu repeater

Post autor: krystianb »

lukecz pisze:Co powinienem tam wpisać/wybrać aby tryb repeater zadziałał
Tego nie wie nawet producent sprzętu.
lukecz pisze:Czy ja w ogóle dobrze rozumiem, że tryb repeater przedłuża sygnał wifi innego routera.
To tylko taka propaganda, że niby taka funkcja w urządzeniu jest, ale prawie zawsze nie działa, a jak działa to zapycha sieć.
lukecz pisze:Czy w tym przypadku da się przedłużyć ten sygnał (z routera bez zabezpieczen), ale dodając już zabezpieczenia?
Prawdopodobnie nie, nie miało by to żadnego sensu, bo i tak wszystko dało by się podsłuchać.
Chcesz mieć neta w całym domu, pociągnij kabel od linksysa tam gdzie zasięgu nie ma i postaw tam swój wynalazek w trybie AP, linksysa też zabezpiecz.
Przypomnę <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lukecz
Początkujący użytkownik forum

Re: Planex GW-APS54AP-P - konfiguracja trybu repeater

Post autor: lukecz »

Dzięki za info.
W takim razie tryb repeater sobie daruje...
Skupie sie w takim razie na korzystaniu z funkcji WISP.
Co powinienem ustawić w moim routerze Linksys WRT54GS aby po podlaczeniu do Planexa widział internet (laptop podlaczony do planexa ma internet)
ODPOWIEDZ